30. detsember 2011
Pardikoiva-confit - üks väga hea retseptike
29. detsember 2011
Sibula ja küüslauguga marineeritud lõhelõigud
27. detsember 2011
Eesti Maitsed ja Dame de Fleur
Foto võetud Dame de Fleur FB-lehelt
24. detsember 2011
Maitsesool - viimase hetke kingimure lahendaja
Selline kiire mõte jõuluhommikul. Kauneid jõule ja maitsvaid kingitusi;)
22. detsember 2011
Kaeraküpsisetrühvlid
19. detsember 2011
Tšilliselt kuum jõulujook vahustatud piimaga
18. detsember 2011
Kodutehtud (jõulu)sink
Kõik algas sellest kui paar kuud tagasi (täpsemalt sügisel septembris) juhtusin täiesti juhulikult singi valmistamise ajal samasse kööki ühe nö vana-kalaga, kes sellist koduse singi tegu kuus mitu-mitu korda ette võtab. Parim variant on ju ennast kokale külge haakida ning pidevalt küsimuste tulvas kokale närvidele käia. Tegelikkuses on sellise singi valmistamine (maitse on lihtsalt oivaline) ülilihtne. Peab olema lihtsalt piisavalt suur pott seapeade keetmiseks veidike maitseaineid ja sepakäed, et äsja keedetud lihast luud kätte saada. Muud imet siin ei olegi, külmkappi tahenema ning järgmisel päeval söögiks lauale.
15. detsember 2011
Šokolaadi - juustukook küpsistega
4. detsember 2011
Soolapähklitega valge šokolaadi krõbedik
kogusest piisab nelja kingitkoti täitmiseks
200 g valget šokolaadi
75 g soolapähkleid, kergelt peenemaks hakitud
100 g maisirõngaid
Murra šokolaad tükkideks ning sulata veevannil. Sega kokku maisirõngad ja pool soolapähklikogusest. Lisa sulatatud šokolaad. Sega ning laota mass küpsetuspaberile või jaota segu muffini-vormidesse. Raputa peale ülejäänud soolapähklid ning lase jahedas (mitte külmkapis) taheneda ca 1 tund.
1. detsember 2011
Sibula-köögiviljasupp punase veini ja röstitud mandlilaastudega
kolmele või neljale (oleneb kui suur nälg on:))
1 sibul, peeneks hakituna
1 küüslauguküüs, viilutatud
1 dl punast veini
500 g köögiviljapuljongit
100 g porgandit (koorimata kogus)
200 g kaalikat (koorimata kogus)
1,5 dl rõõska koort (10%)
Peale:
röstitud mandlilaaste ja seemneid
oliiviõli
Prae hakitud sibul ja küüslauguküüneviilud õlis klaasjaks, lisa punane vein ning kuumuta 5-7 minutit. Seejärel lisa köögiviljapuljong ning kooritud ja väiksemateks tükkideks lõigatud juurviljad. Keeda seni kuni juurviljad on pehmed.
Püreesta supp mikseriga. Lisa koor ning kuumuta segades veidi. Serveeri suppi koos ahjus kuldseks röstitud mandlilaastude ja seemnetega. Piserda kõige peale veidi oliiviõli.
27. november 2011
Jõuluvürtsidega maapähklid aˇla Olde Hansa
1 munavalge
1 tl vett
1 tl kaneeli
4 tl suhkrut
0,5 tl jahvatatud kardemoni
näpuotsatäis soola
0,5tl muskaatpähklit
0,5 tl magusat paprikapulbrit
Hiljem katteks:
0,5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
24. november 2011
Paprika-kohupiimamääre
5 küüslauguküünt
3 punast paprika
100 g kohupiima
soola, pipart, suhkrut
21. november 2011
Kaerahelbe-martsipanipuder
neljale
kaerahelbeid
piima
suhkrut,
soola
75 g martsipani
1 sl hapukoort
17. november 2011
Caesar võileib ehk samanimelise salati kiirem variant
1 küüslauguküüs
salatilehti (eelistatavalt rooma salat, aga kui on miskit muud käepärast, siis võib asendada:)
50 g kalkunisinki
4 kirsstomatit
pipart, soola
parmesanilaaste
röstsaia
16. november 2011
Riivleivaga juustusupp
PS! Salakoostisaineks selle supi puhul on köömen. Kasuta köömnetega juustu või köömnesisaldusega leiba;)
neljale
100 g riivitud juustu
100 g riivitud leiba
näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
hakitud peterselli
1 l köögiviljapuljongit
1 sl void
2 muna
Sega kokku riivitud juust, -leib, muskaatpähkel ja petersell. Vala juurde kuum puljong ning kuumuta paar minutit. Klopi munad lahti ning lisa segades veidi supile. Seejärel lisa kogu munademass, ise pidevalt segades. Võta tulelt ning serveeri.
9. november 2011
Juuretisega sai
väike peotäis leivajuuretist
3 dl vett
2 tl soola
1 sl suhkrut
8-10 dl jahu
6. november 2011
Šokolaadine rukkijahupuder
kahele-kolmele
2 dl vett
3 dl piima
1,5 dl rukkijahu
näpuotsatäis soola
2 sl suhkrut
3 sl kakaopulbrit (magustatud)
1 sl hapukoort
mustikaid (külmutatud, ära neid sulata)
2. november 2011
Võiroosid suitsukanaga, lihtsalt lemmik
PS! Ja kui keegi teab häid võisaiade müügikohti, siis palun jagada:)
500 g pärmi-lehttainast
100 g toasooja võid
175 g suitsukana või -kintsuliha (lihakogus)
meresoola
Valmista võiroosid: suru nurgad tainaruudu keskele. Tekkinud uue tainaruudu nurgad suru uuesti tugevasti keskele kokku (täpsemalt vaata voltimist piltidelt). Aseta volditud tainaruudud ahjuplaadile ning küpseta 210 kraadi juures ca 20 minutit.
Selle retsepti leiab ka Rannamõisa linnulihablogist.
30. oktoober 2011
Müslitops teele kaasa, juhul kui hommikul on kiire
ca 2 tl mett
erinevaid puuvilju või marju (banaani, melonit, virsikut, mustikaid, maasikaid vms)
maitsestamata jogurtit
22. oktoober 2011
Kamasupp mee ja marjadega
150 g mett
1 l keefiri
100 g kamajahu
1 tl kaneeli
erinevaid marju sügavkülmast (maasikaid, vaarikaid, mustikaid)
15. oktoober 2011
Kõrvitsapannkoogid toorjuustuga
0,5 punast sibulat, hästi peeneks hakituna
1 muna
4 sl jahu
100 g suitsujuustu, riivituna
soola, pipart
toorjuustu
11. oktoober 2011
Digestive-küpsisekoogid piparmündi-šokolaadivahukoorega
8 koogikest
1 pk (24 küpsist) Digestive küpsist
400 ml rõõska koort (35%)
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
75 g tumedat šokolaadi + kaunistuseks veidi
4 sl hakitud piparmünti
näpuotsaga kaneeli
kanget kohvi
8. oktoober 2011
Kõrvitsasalsa
2 tomatit
1 punane sibul
1 küüslauguküüs
3 sl hakitud värsket koriandrit
0,5 sidruni pressitud mahl
0,5 tl suhkrut
5 sl oliiviõli
soola, pipart
Tükelda tomat väikesteks kuubikuteks. Haki sibul, küüslauk ja koriander ning sega kokku küpsenud kõrvitsakuubikutega. Lisa sidrunimahl, suhkur, 3 sl oliiviõli ning maitse järgi soola ja pipart. Sega ning jäta jahedasse maitsestuma pardifilee valmimise ajaks.
6. oktoober 2011
Kõrvitsakohupiim
Esmalt meenuvad kõrvitsaga igasugu kastmed ja hoidised, järgmisena ahjuroad ning siis..... tuleb mängu miski magus. Näiteks kõrvitsakohupiim, mida sai esmalt valmistatud lihtsalt katsetamise põhimõttel õhtuseks magusanälja peletamiseks. Nüüd, aga on see juba päris tihe külaline meie toidulaual. See on täpselt selline toit, mida võib maiustamiseks sokutada ka kõrvitsavihkajatele. Kõrvitsakohupiim on oma maitselt mahe, kerge kõrvitsa ja fariinsuhkru omavahelise kooskõla ja maitsete tulemus. Nii, et nuga ja kõrvits pihku, ahi sooja ja ruttu-ruttu kõrvitsaid röstima!
450 g kõrvitsat (puhastamata kogus)
1 sl fariinsuhkrut
100 ml rõõska koort (35%)
400 g kohupiimapastat
100 g fariinsuhkrut
Puhasta kõrvits ning lõika õhemateks viiludeks, pane ahjuplaadile ja raputa peale 1 sl fariinsuhkrut. Grilli ahjus 200 kraadi juures ca 20 minutit. Sega kokku kohupiim ja suhkur. Vahusta rõõsk koor ning lisa kohupiimasegule. Püreesta röstitud kõrvits ning lisa lusikaga segades kohupiimasegule. Serveeri.
2. oktoober 2011
Marineeritud peedilaastud
250 g toorest peeti (puhastud kogus)
Marinaad:
2 sl oliiviõli
2 sl palsamiäädikat
1-2 sl austrikastet
2 sl sojakastet
näpuotsatäis suhkrut
30. september 2011
Mmmmmaitsev Parmesanikook ......
Selle koogi retsept mõlkus mul peas jube mitmeid päevi. Täpsemalt jäi seesama parmesanikook silma mul sellest blogist. Parmesan koogis on küllaltki ebatavavaline kooslus, nii et esimesel võimalusel pidin järgi proovima. Ja tõepoolest on ka minu poolt ainult kiidusõnad ja sügav kummardus sellele retsepti-ideele - tegemist on super-kombinatsiooniga, kus parmesan jätab keeksilaadsele koogile kerge juustuse ja omapärase varjundi. Magus keeksike, mis tänu parmesanile meenutab kohati õigeveidi minu üht lemmikjuustukooki, mis tehtud sulatatud juustuga. Ei ole mitte paha mõte, peita parmesani edaspidi veidi ka muffinitesse ja muudesse magusatesse küpsetistesse - sobib kindlasti ideaalselt. Seniks proovige aga ka seda kooki kindlasti - Bon Appetit!
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl peeneks jahvatatud meresoola
100 g peenelt riivitud parmesani (soovitaksin Valio fortet)
225 g toasooja võid
250 g suhkrut
6 muna
150 g toorjuustu
1 sl hapukoort
0,5 sidruni pressitud mahl
28. september 2011
Kodujuustupannkoogid – kiluga või ilma
1 muna
3 dl jahu
2 dl rõõska koort (10%)
1 tl küpsetuspulbrit
soola
vürtsikilufileesid*
25. september 2011
Kaerahelbepuder riivitud kõrvitsa ja juustuga
4-5 dl vett
1 dl piima
2 dl kaerahelbeid
soola, suhkrut
100 g riivitud kõrvitsat
100 – 150 g lapi juustu või tavalist juustu või suitsujuustu
võid ja soolahelbeid (serveerimiseks)