Banoffee kook on tuntud inglaste magus hõrgutis, mis koosneb traditsiooniliselt banaanidest, keedetud kondenspiimast ning vahukoorest. Mõnusalt kiirelt valmiv küpsetamata kook, mis võib kaduda laualt sama kiirelt kui valmis sai. Tegelikult on selle algses valmistamises üks pisike aga... nimelt koosneb see algselt ju keedetud kondenspiimast, mistõttu kulub selle keetmisele kodus tubli paar tundi (kui juhuslikult te juba poes keedetud kondenspiima peale ei satu). Üks parem (ja ka tunduvalt maitsvam) meetod on kasutada aga poes müüdavat Farmi karamelliga toorjuustukreemi. Truu banoffee koogi austajana võin tunnistada, et selline variant on tunduvalt lihtsam, mitte nii magusalt pealetükkiv ning kokkajale kordi lihtsam.
Koogile piisab ilusti vaid ühest topsikust toorjuustukreemist, andes lõpptulemusele juurde äratuntava karamellise maitse. Niisiis ei ole selle koogi puhul vaja teha muud, kui küpsised purustada, banaanid viilutada ning selle peale panna toorjustukreem ja vahukoor. Loomulikult ei puudu minu valmistatud koogilt šokolaaditükid ning soolapähklid. Need viimased on juskui kirss tordil.
100g võid
300 g digestive küpsiseid
0,25 tl kaneeli
3 banaani
1 tops toorjuustukreemi karamelliga (farmi)
3 dl rõõska koort (35%)
1 sl suhkrut
2-3 sl peeneks hakitud soolapähkleid
50 g šokolaadi (või samas koguses šokolaadi kompvekke)
300 g digestive küpsiseid
0,25 tl kaneeli
3 banaani
1 tops toorjuustukreemi karamelliga (farmi)
3 dl rõõska koort (35%)
1 sl suhkrut
2-3 sl peeneks hakitud soolapähkleid
50 g šokolaadi (või samas koguses šokolaadi kompvekke)
Sulata või pliidil. Purusta
küpsised peeneks, lisa kaneel, sega. Seejärel lisa segades juurde sulatatud
või. Suru küpsisemass küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (22-24cm läbimõõduga) põhjale.
Viiluta banaan ning laotsa küpsisepõhjale. Sulata toorjuustukreem veevannil
veidi pehmemaks ning määri see banaanidele. Vahusta koor suhkruga vahule ning määri
lusikaga koogile. Kõige peale raputa pähkli- ning šokolaadipuru. Lase jahedas
taheneda vähemalt tunnike. Serveeri.
oioi, tead, et magus ja soolane koos on teaduslikult tõestatud kui kõige sõltuvusttekitavam kooslus :) Tõeline patukook :D
VastaKustutaNõus, sõltuvust tekitav on see maguda-soolase kooslus tõesti:)
KustutaÜlihea kook, uus lemmik vist lausa :) Aitäh retsepti eest!
VastaKustutaOi, seda on rõõm kuulda:)
KustutaOlen suur banoffee fänn ja see retsept ajas mind natuke muhelema, et tõesti asendad kreemise kondentsiima toorjuustuga. Aga üllatus-üllatus! Kukkus väga hästi välja ja samas pole sinu variant ka nii rammus!
VastaKustutaSiiski soovitan kreemi määrida põhja peale, mis on eelnevalt natuke külmas seisnud, kuna banaanidele seda ühtlaselt määrida on keeruline. Ja järgmisel korral paneb kindlasti KAKS topsi toorjuustu :)
Minul aitas toorjuustu sulatamine. See läks sulatades nii pehmeks, et ilusti sain lusikaga peale määrida. Aga muidugi on teine variant eelnevalt külmas seisnud põhi.
KustutaVäga maitsev kook, eriti hea on kui on ikka üle öö seisnud!
VastaKustutaAga mina panin vahukoore sisse törts Grand Marnieri likööri ja tavalised soolapähklid asendasin meega röstitud pähklitega. Mega hea!
Ega hea liköör miskit halvemaks saa muuta:) ... ma kujutan ette, kui hästi see sellesse kooki sobis:)
VastaKustutaKui suurele koogivormile antud kogused on mõeldud?
VastaKustutaSoovitan kasutada koogivormi läbimõõduga 22-24cm. Pildil olev kook on tehtud vormiga, mille läbimõõt on 22cm.
KustutaKatsetasin täna seda kooki teha, tegin vormiga, mille läbimõõduks on 24 cm, kasutasin 2 topsi seda toorjuustu ning meie arvamuseks jäi, et 2 topsikut oli täpselt paras. Alguses suhtusin hästi skepiliselt soolapähklitesse... Mõtlesin isegi poes, et ei osta neid, aga siis mõtlesin, et ostan ikka, et söön või niisama need ära... Ja väga õige otsus oli neid osta, hakkisin igaks juhuks valmis ja serveerisin kausiga, et kes tahab saab ise juurde panna, et katsetada ja tõesti nagu kirss tordile oli see :) Suur aitähhh retsepti eest!!!
VastaKustutaTore, et otsustasid lõpuks ikkagi soolapähklite kasuks:) Nendega on jah selle koogi lõpptulemus see kõige õigem.
KustutaOlen seda kooki teinud juba 5 korda ning iga kord olen pidanud selle blogi retsepti inimestega jagama, kes on alati lummatud olnud: "Kas tõesti soolapähklid?? Issand, kui hea mõte! Pean seda kooki veel saama!" :D
VastaKustutaOlen karamellitoorjuustu ostnud 2 pakki, et tuleks veel kreemisem. Olen üldjuhul kokandusvõhik ja tavaliselt lähevad kõik asjad nässu, kuid see kook võlub küll kõik külalised ära :)
Seda kooki julgeks isegi ämmale pakkuda :D
Suured tänud Ragnele!
Seda on tore kuulda. Ehk ka ämm julgeb proovida;)
KustutaTõeliselt maitsev kook, ma panin ka 2 paki toorjuustu, see oli piisav kogus, kardan, et ühest oleks väheks jäänud...Tõesti väga hea kook ja soovitan seda ka Teile!!!!
VastaKustutaMinul jääb 2 pakiga liiga magus. Naljakas, olen üldiselt suur magusasõber. Aga tore, et retsept meeldis;)
KustutaVäga isuäratav retsept. Kas vahukoor tõesti jääb nii hästi hoidma ja laiali ei vaju?
VastaKustutaSiin retseptis on vahukoor koogi peal, nii nagu vahukoore-maasikatordil, kus viimane samuti katteks peal:) Nii, et jääb hoidma küll!
KustutaPanin kooki pisut rohkem sulavõid - 150 g, et ikka põhi kindla peale kokku hakkaks.Digestive küpsised asendasin Selga banaanimaitseliste küpsistega. Karamellkreeme sulatasin aurutajas - nii oli mugavam:). Laps soovitas järgmine kord koogile veel maasikaid laduda. Igal juhul on meil menüüs nüüd uus "kauamängiv".
VastaKustutaVäga lahe. Ja see karamelli sulatamise idee on ka väga nutikas:)
KustutaTegin samuti eile seda kooki. Meeldis nii 3- kui ka 30-aastasele:) Ei saanud arugi, et soolapähklid koogi peal olid. Karamellikreemi panin ühe topsi ja arvan, et kahega oleks ikka liiga magus jäänud. Aitäh retsepti eest!
VastaKustutaMina asendasin toorjuustu mascarpone kreemiga ( soomest ostetud ). liiga rammus jäi kogu kook
VastaKustutaSee kook ei tohiks üldse rammus jääda. Kas see mascarpone kreem oli tavaline toorjuust või samuti miski toorjuustukreemi moodi toode, nagu meil müüakse?
KustutaVäga maitsev ja lihtsalt valmiv kook! Suured tänud retsepti eest!
VastaKustutaTere, tegin ka seda kooki ja panin 2 pakki toorjuustu ning ei tulnud liiga magus, täpselt paras. Aga mul jäi millegipärast põhi liiga pudisev. Kas peaksin järgmine kord võid rohkem panema või aitaks ka see, kui paneks toorjuustukihi enne banaane, et see saaks põhja sisse imbuda?
VastaKustutaKõige tõhusamalt aitab see, kui lisad pisut rohkem võid.:)
KustutaTere
VastaKustutaSelline küsimus, et kas selle farmi toorjuustu võiks asendada ka Nopri koorekaramelliga?
Nopri koorekaramell on küll pisut pehmema tekstuuriga, kui Farmi toorjuustukreem, aga kui enne serveerimist kooki korralikult jahedas hoida, siis ma arvan, et võib asendada küll:)
KustutaVäga maitsev ja tõepoolest kiiresti ning lihtsalt valmiv kook. Aitäh selle suurepärase retsepti eest.
VastaKustutaKasutasin samuti kaks topsi karamellikreemi, millele ladusin mõned väiksemad maasikad ja katteks segasin vahukoorega 300g kodujuustu, tulemus oli imehea :)
Soolapähklid on super seal peal !
Kuna ma olen korra teinud kondenspiimaga seda kooki ja see sai minu jaoks LIIGA-LIIGA magus, siis vandusin, et ma ei tee seda kooki enam mitte kunagi.
VastaKustutaMa ei tea, kas nüüd paar aastat hiljem on stressitase nii laes, et keha vajas sellist magusalaksu, aga mõtlesin Banofee tegemise taas ette võtta. Seekord jäi sinu retsept silma ja tegin selliselt.
Kuna liiga suurt kooki ei tahtnud (sest kes selle "hull-magusa" ikka jõuab ära süüa), siis tegin 15cm läbimõõduga vormi ja tegin poolte kogustega. Toorjuustukarbike läks aga kõik ära. Ja õigesti läks!
Sööma asudes ma mõtlesin, et mul jäävad hambad sellest magusast kinni, aga sellises võtmes on see Banofee rusikas minu silmaauku :D
Aitäh, Ragne!
Oi, aitäh sellise toreda kommentaari eest! Vahest on jah magusaisu nii suur, et kiiresti on vaja miskit väga magusat:)
Kustutasuper hea kook :)
VastaKustutaMul on hea meel.
KustutaSee kook on jäänud minu lemmikute hulka, sest pole vist sööjat, kellele see meeltmööda ei oleks:) Lisaks on valmistajale hea lihtne seda kooki meisterdada;)
Kas vahele võiks ka panna sillamäele?
VastaKustutaSoolapähkleid*
KustutaLoomulikult võib:)
KustutaTegin ja panin vahele ka pähkleid. Väga hea sai. Peale purustasid veel daimi shokolaadi ka :-)
KustutaOi, kui mõnus võis see olla:)
VastaKustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaKas vahukoor võib üleöö seista või oleks parem see vahetult enne serveerimist vahustada?
VastaKustutaHea oleks serveerimise päeval koor vahustada ning see siis koogile panna. Üleöö seisnud vahukoor ei ole enam see:)
KustutaTõesti väga lihtne ja maitsev kook :)
VastaKustutaSuperluks kook!! Mehele meeldis väga, kurtis ainult,et liialt väike kook sai��
VastaKustutaRõõm:) Järgmine kord siis tuleb topelt kogusena teha!
KustutaOlen seda kooki korduvalt ja korduvalt teinud ja plaanis ka nüüd jõulude ajal teha, kuid mure selline, et põhi peaks olema seekord gluteenivaba, kas Te oskaksite soovitada, kuidas seda põhja asendada?
VastaKustutaMu uues Paleo2 raamatus on rohkelt ideid, mida kasutada koogipõhjaks:) Ühe soovitusena soovitan: 150 g metsapähkleid, 50 g kookosrasva, 1 sl pehmet mett ja 0,5 tl kaneeli. Jahvata pähklid ja sulata kookosrasv ning sega need kokku ülejäänud ainetega. Seejärel suru mass 21-22cm suurusesse ümmergusse koogivormi.
KustutaÜks idee veel: 50 kuivatatud datleid, 150 g India pähkleid, näpuotsatäis soola. Leota datleid 15 min vees. Nõruta seejärel käte vahel kuivaks. Jahvata pähklid, lisa ülejäänud ained, ja saumikserda ühtlaseks massiks:)
Oh, suured tänud :)
KustutaSeda Farmi Karamelli toorjuustukreemi ei tundu hetkel olevat mitte üheski poes ... Läbi käidud nii Prismad, Rimid, Selverid, Maximad, Konsumid, ...
VastaKustutaViimati sain 20.12.2015 Kristiine Prismast.
http://farmi.ee/tooted/toorjuust pole enam valikuski.
Kas asendamiseks võiks sobida maitsestamata toorjuust + kondenspiim karamelliga (http://www.selver.ee/keedetud-kondenspiim-jaani-190-g)
Ja, suhtlesin Farmiga ning uuest aastast nad enam seda toodet ei müü. Selle asemel soovitan ma kasutada üks-ühele kogusena keedetud kondenspiima ja toorjuustu:)
KustutaTeen ka täna seda kooki teist korda. Tegin seda esimest korda kui laps sai 2 kuuseks (5,5 kuud tagasi) ja tuli ime hea. Ma oleksin üksi selle koogi ära söönud (üle poole sõin mina ja mees sai ka veits. 2 päevaga sai otsa. Ta on lihtsalt niiiiii hea. Tavaliselt ma kooki väga üle ühe, kahe tüki ei söö.
VastaKustutaRõõm kuulda:) See lihtne kook võlus ka mind!
KustutaOlen teinud seda kooki eelmisel aastal ja aasta algul üsna palju. Nüüd avastasin, et Farmi karamelli toorjuustu enam (vähemalt Põlvas) üheski poes ei müüdagi. Segasin siis karamellikondentspiima ja toorjuustu ise segi, maitse sai üsna ligilähedane kuid kook enam oma vormi ei hoia. Keedetud kondetspiima pole samuti poest leidnud ja ise keetma ei hakka..
VastaKustutaMillega veel võib õiget karamellitoorjuustu asendada?
Tervitus!
KustutaKahjuks jah Farmi karamelliga toorjuustu enam ei müüda. See võeti tootmisest maha eelmise aasta detsembris. Mina ise olen selle koogi tegemisel asendanud karamelliga toorjuustu keedetud kondenspiimaga, mis kokkusegatud toorjuustuga. Annab sarnase tulemuse küll. Karamelliga kondenspiima tõepoolest ei saa kasutada, sest see on liialt vedel.
Kui keedetud kondenspiima poes ei leidu, siis soovitan osta lehmakomme, need vesivannil pehmeks sulatada ning seejärel toorjuustuga kokku segada:)
Olen Sinu blogi suur fänn. Iga kord kui vaevab ideede puudus leian siit midagi huvitavat. Esimeseks suureks lemmikus sai plähmakas.
VastaKustutaAga küsimus selline: mis koguseid toorjuustu ja kondenspiima peaks antud retseptis kasutama kui algselt retseptis olevat toodet enam saada ei ole?
Jõudu ja huvitavaid ideid edaspidiseks!
Ma olen teinud täielikult tunde järgi. Algselt panin pooleks, aga siis jäis siiski liialt toorjuustune. Pigem soovitan panna näiteks 2 osa keedetud kondenspiima ja 1 osa toorjuustu:) Muidugi võib alati maitsta, et ehk on vaja kondenspiima pisut juurde panna. Mainin veel igaks juhuks, et mõlemad komponendid peavad olema toasoojad, nii on kõige mugavam segada ning seda ka koogile määrida!
KustutaSee kook on imeline! Mina segasin toorjuustu poes leiduva karamellikastmega (tegelikult jäätistele mõeldud) ja tuli ka suurepärane!
VastaKustutaPraegu ei tundu Farmi valikus antud toorjuustukreemi enam olevat - millega asendada või kuidas seda saavutada? Nii tahaks seda torti töökaaslastele dekreeti mineku puhul viia :)
VastaKustutaJust, enam seda tõesti kahjuks poodides ei müüda. Ma olen siin kommentaarides juba varasemalt ka soovitusi andnud selle olukorra lihtsaks lahendamiseks:) Mina ise olen selle koogi tegemisel asendanud toorjuustukreemi keedetud kondenspiimaga, mis kokkusegatud toorjuustuga. Mõlemaid umbes pooleks panna (või siis pisut kondenspiima rohkem) ning lisada koogile sama kogus, mis retseptis antud!
KustutaRagne,kas sefiir sobiks siia peale,selline hapukas kuna kook ise suht magus :)
VastaKustutaVabandust-vabandust, mul on see küsimus kuidagi märkamata jäänud. Sefiir sobib kindlasti siia peale. See sulab kergelt täidisega;)
KustutaTere, Riinul on pea sassis. Tahan seda kooki teha ja ma tean et ma olen ilge maiasmokk ning ma Tahan kohe suuremas vormis seda teha :)Aga mure on selles, et ma kui ma teen 28cm läbimõõduga vormis palju siis ma koguseid suurendada võiks. Duubeldan?
VastaKustutaKogused tuleb sellisel juhul korrutada 1,6ga:)
KustutaMa olen karamelli asemel pannud ka Philadelphia sokolaadi toorjuustu. Oli maitsev.
VastaKustutaJah, see sobib ka! Olen aga poes taas näinud ka karamelliga toorjuustu. Firma hetkel ei meenu kahjuks:)
KustutaKas ma mõtlen õigesti, et see kook ei ole vist kõige parem variant külla kaasa võtmiseks ( ca 1,5h autosõitu)? Vahukoor läheb vedelaks? Või tasub vahukoorekiht kohalejõudes teha? Andke palun nõu :)
VastaKustutaSellisel juhul ei soovitaks seda kooki:) Nii pikka autosõitu ei kannata see koogike!
VastaKustutaSee kook oli meie eilse emadepäeva peolaua staar, kõik mõmisesid ja isegi need, kes "pole suuremad magusasõbrad" võtsid juurde ja limpsisid taldrikud puhtaks :) Aitäh imemõnusa ja lihtsa retsepti eest!
VastaKustutaOh kui tore:) Tänud tagasiside eest!
KustutaBanoffee on juba aastaid mu lemmik kiirkook. Juuresolev retsept on mitmeid kordira proovitud nagu ka klassikaline keedetud kondenspiimaga variant.
VastaKustutaAga kommenteerima ajendas see,et ühel õhtul kui oli kohutav banoffee isu, aga kondenspiima kodus polnud, asendasin selle sinu soolakaramellikastmega (meie terve suguvõsa täielik lemmik) ja noh...edaspidi teen vist ainult seda varianti ���� Kombinatsioon soolakaramell-banaan-vahukoor-maapähklid on lihtsalt oumaigaad kui hea!
Tere,
KustutaTänud tagasiside eest! See soolakaramelli mõte on väga äge. Kusjuures, olen vahest soolahelbeid kondenspiimale puistanud, mis annab samuti sellise mõnusa maitsenüansi, aga see soolakaramell on ju veel parem idee! Tänud jagamast:)
Kui kook eelmise päeva õhtul valmis teha ja hoida külmikus järmise päeva serveerimiseni - kas siis vajub vahukoor liiga ära või jääb kook liiga plödi ja banaanid pruunistuvad? Kas parem on kook paar tundi enne serveerimist valmis meisterdada?
VastaKustutaSelle koogiga võib vabalt nii tea, et teha kook valmis eelmisel päeval ning siis vahukoor serveerimise päeval peale panna:)Nii on vahukoort mõnusalt värske!
KustutaVaatasin, et Farmi ei valmista enam toorjuustukreemi karamelliga? Millega see nüüd asendada? :)
VastaKustutaNii see tõesti on. Äärmiselt kahju, kuna oli selle toote tõeline fänn :)
KustutaAga vabalt võib ka nii teha, kui segada toorjuust ja karamelline kondenspiim kokku. Koguseliselt võiks toorjuustu olla 1 osa ning kondenspiima 2 osa:)
Ragne leitsin su retsrpti ja tahaks proovida seda. Mõtlesin et karamellise toorjuustu asemel mõtlesin proovida soolakaramelliga katta ja siis tavalist kreemist toorjuustu panna ja vahukoort?
VastaKustutaKuidas see kõlaks?
Soolakaramelli võib toorjuustuga ära segada ning siis koogile laotada.
KustutaTere. Kas see toode võiks ka sobida: https://www.selver.ee/kondenspiim-karamelliga-jaani-190-g
VastaKustutaTundub kirjeldusest , et see on tihedam kui tavaline kondenspiim
Tere! Sobib hästi. Kasutan ka ise sama toodet selle koogi puhul!
Kustuta