Nüüd on see siis juhtunud - täpselt viis aastat tagasi andsin sõrme sellesse toidublogisse ning panin kirja oma esimese retsepti. Tegelikult oli küll esimene postitus septembrikuu viimasel päeval, aga kuna nädalavahetus oli täis tegemisi ning siginat-saginat (käisin ubinapäeval, kokkasin jõulutoite, korjasin suvilas kasvavaid viinamarju, kündsin terve kasvuhoone ülesse jne jne), siis ajapuuduse tõttu tuleb blogi pisikesest juubelist kirjutada päevake hiljem. Kusjuures, see on esimene kord viie aasta jooksul, kui ma blogi jälle ühe aasta täitumist tähistan. Iga aasta olen selle kuidagi maha maganud. Septembri alguses on meeles küll, et kuu lõpus on jälle aastakene blogi vanem, siis aga märkad keset novembrikuu talveilmasid, et see päev on tasahilju mööda läinud ning mõned tublid nädalad ununenud - ja nii iga kord. See aasta aga veidi teisiti. Pikka juttu ei räägi, lihtsalt 5 mõnusat, maitsvat ja kulinaarset aastat on täitunud. On palju olnud põnevaid tegemisi, toiduprojekte ning tutvusi. Mille üle olen ma aga kõige rõõmsam on see, et minu hobist on saanud ka minu töö, mis enne blogipidamist tundus kauge-kauge unistusena.
Mõned põnevad (ja kohati väsitavad) toiduprojektid on käsil ja mõned veel ees, kuid nendest pisut hiljem. Praegu aga veidi tähistamist ja krõbistamist martsipanimaitseliste küpsistega. Maitsevad hää ning pealegi valmivad lihtsasti (ettevaatust - on üsna tõenäoline, et suur osa tainast võib leida tee kõhtu). Kuna viimasel ajal asendan võimalusel nisujahu, millegi kasulikumaga, siis ka praegu kasutasin küpsiste tegemisel odrajahu. Viimane annabki juurde minu arvates sellist mõnusat kaeraküpsist meenutavat maitset.
ca 45 küpsist
2 dl nisujahu
2 dl odrajahu
2 dl mooniseemneid
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
2 sl suhkrut
250 g toasooja martsipani*
150 g võid, sulatatuna
2 muna
Sega kuivained omavahel. Seejärel lisa või ning martsipan ja sega ühtlaseks tainaks (vabalt võid kasutada käte abi segamisel). Kõige viimasena sega sisse munad. Aseta tainas ca 30 minutiks külmkappi tahenema.
Seejärel vormi tainast käte vahel pisikesed pallid, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning suru pallikesed käega pisut lamedamaks. Küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit, kuni kuldpruunid.
* minul oli olemas umbes pool kogusest Odense koogimartsipanimassi ja teine pool tavalist Kalevi martspiani.
Palju-palju õnne, Ragne! Viis aastat on blogiaastates ikka päris pikk aeg. Nii tubli ettevõtmine peabki saama kroonitud tööna, mis on ka meeldiv hobi.
VastaKustutaJõudu, jaksu ja rõõmsat meelt :)
Nii ilusad küpsised!
VastaKustutaPalju õnne juubeli puhul ja jõudu jaksu unistuste töö tegemisel :)
Palavad õnnesoovid Eesti toidublogi maastikul aukartustäratava staaži täitumise puhul! Viis aastat on pidevalt blogimiseks ikka päris-päris pikk aeg ja tuleb tunnistada, et värskus ja ideederohkus selle blogi puhul küll vähenenud ei ole. Uskumatu innukus ja töövõime, ei väsi imestamast ja imetlemast! Et seda püssirohtu ikka jätkuks ka järgmisteks viisaastakuteks! :)
VastaKustutaPalju õnne ja tänud heade retseptide eest! PS Kontrolli selle retsepti küpsetuspulbri kogust...
VastaKustutaTänud ja aitäh tähelepaneku eest:) Tundub, et läksin vooluga kaasa, kuna kõik eelmised kogused olid detsiliitrites:)
KustutaPalju õnne juubeli puhul! Sinu blogipäises olev kiri "Toidublogi aastast 2007" mõjub ikka väga uhkelt. Väikesed asjad kipuvadki pärast suurteks kasvama, nii et jõudu ja jätkuvat vaimu järgnevateks aastateks!
VastaKustutaÕnnitlused suurepärase blogi puhul, mille mina tõeliselt avastasin alles ca poolteist aastat tagasi pärast Farmi toorjuustukoolitusel osalemist Toiduakadeemias - alati maitsvad ning samas võluvalt lihtsad retseptid (ilma ülemääraselt peente (loe: kättesaamatute) koostisosadeta). Minu jaoks on see siin koht, kust sageli otsin retsepti enne laiemat guugeldamist. Et kui Ragnel ei ole, siis vaatame edasi, kust leida võiks. :) Jaksu ja tegutsemislusti ning kui vaadata, mida kõike oled esimese viie aastaga jõudnud, siis ootan huviga, mis edasi saab!
VastaKustutaPalju õnne Sulle!
VastaKustutaKüpsised saavad proovitud :)
Annika
palju õnne Sulle, Ragne! jõudu ja põnevaid ideid ka edaspidiseks!
VastaKustutaPS väga ilus pildiseeria:)
Palju blogiõnne Sulle veelkord :) Kopin nüüd siia lause Katrini kommentaarist: "kui vaadata, mida kõike oled esimese viie aastaga jõudnud, siis ootan huviga, mis edasi saab!" - täpselt minu mõte! Kuhu siit veel minna on?!? Tubli oled :)
VastaKustutaMa ütleks selle kohta - ikka edasi-edasi ja mitte sammukestki tagasi:)
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaKa minu palavad õnnesoovid nii tähtsa sündmuse puhul! ;)
VastaKustutaTõesti, väga väärt toidublogi, mis on minu arvuti järjehoidja ribal oleva "Kokkamine" listis esimene! :D
Lennukaid retsepte! ;)
Ma tänan ühe viisaka kniksuga blogikülastajaid ja õnnitlejaid - alati kulub marjaks ära:)
VastaKustutaPalju õnne, Ragne! Imetlusväärne ja inspireeriv.
VastaKustutaMinu lemmikblogi :)
VastaKustutaAitäh-aitäh heade sõnade eest:)
VastaKustutaPalju õnne Ragne. Ma ikka ei suuda ära imestada, kui palju sa oled (eriti arvestades oma lapseohtu vanust) nende 5 aastaga jõudnud ära teha! Super. Jaksu ja kuhjaga imelisi ideid edaspidiseks!
VastaKustutaLapseohtu vanus - ma tänan, ma tänan:)
KustutaNonii, jõudsin ka oma readerisse üle tüki aja ja mis ma näen - sinu blogil olnud sünnipäev! :) 5 aastaga on sul läbi tehtud kindlasti tubli areng, nii kokkamises kui fotonduses nii et mis muud, kui et jätka samas vaimus! Mul on hea meel, et julgesid selle sammu ette võtta ja enda sisetundele järgneda, see ei ole just kõige lihtsam tegu, nii et väga tubli oled! Retsept! Hoian pöidlaid ja palju põnevaid projekte sulle ;)
VastaKustutaSuured tänud Marju! ...ja ma pean Sind tänama ka ärakuulamise ja nõuannete eest;)
Kustuta