Nüüd, kus pühad on möödas, olen ma kindel, et paljudel leidub kuskil külmkapis veel veidike piparkoogitainast. Kui terve detsembrikuu on möödunud piparkookide küpsetamise tähe all, siis mida lähemal aasta lõpule, seda harvemaks muutub ka piparkookide valmistamine. Vähemalt mul on see niimoodi ja seetõttu jääb üle kaks võimalust - süüa tainast niisama või siis teha sellest miskit kooki. Jõulupühade ajal valmistasin piparkoogipõhjalist kooki, kuhu kuhjasin peale kookoskreemikihi, siis kohupiimakihi ning kõige lõpuks meeldivas koguses vahukoort ja šokolaadihelbeid - valmis puhtalt hetkeajendil. Retsepti sellest koogist mul ei ole, küll aga võin ma sovitada hapukoorekooki või siis sedasama allpool olevat kiirelt valmivat koogikest. Eriti hea, kui baarikapis juhtub veidi kreemlikööri või tilgake brändit olema - lausa kohustuslik on siis sellega küpsetatud piparkoogipõhja niisutada.
350-400 g piparkoogitainast
300 g toorjuustu
2 tl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 pk (2x150g) toorjuustustkreemi karamelliga (Farmi)
75 g tumedat šokolaadi või daim šokolaadi (katteks)
Suru piparkoogitainas lahtikäiva vormi
(26cm) põhja ja äärtele. Lase külmkapis ca 10 min taheneda. Seejärel aseta
taina peale küpsetuspaber, selle peale pane raskus (näiteks oad) ning küpseta
200kraadi juures ca 15 minutit. Eemalda raskus koos küpsetuspaberiga ning
küpseta veel 5 minutit. Seejärel võta ahjust ja lase jahtuda. (Nüüd, kui on soovi, võid põhja tilgakese alkoholiga niisutada.)
Sega toasoe toorjuust suhkrutega
vahule ning kata sellega piparkoogipõhi. Sulata veevannil vedelaks
toorjuustukreem ning lao see vormi toorjuustu peale. Riivi šokolaad (või haki
daim) ning raputa kõige peale.
Vot, järgmiste jõulude paiku tulen siit blogist kindlasti seda koogi retsepti otsima! Kook tundub väääääääga isuäratav. Sel aastal kasutasin pühadest järelejäänud piparkoogid ja piparkoogitaigna ära piparkoogi-tiramisus. Jube hea sai. Kohe nii hea, et tegin kaks satsi ja teise satsi tarvis pidin veel poest piparkooke juurde tooma (sest isevalmistatutest jäi väheks). :)
VastaKustutakusjuures, sedasama kooki võib valmistada ka tavalise muretainaga, nii et saab ilusti enne jõule proovida;)
VastaKustutaTere,
VastaKustutakas võib põhjana kasutada ka lihtsalt purustatud piparkooke?
Ja ikka, sellisel juhul tuleb või eelnevalt potis sulatada ning seejärel segada see purustatud piparkookidega.
Kustutakas täidist ei peagi küpsetama?
VastaKustutaTäidist küpsetama ei pea. See on selline hea ja lihtne koogike:)
KustutaMina ei suuda poodidest enam Farmi toorjuustukreemi leida... Eelmine või üleeelmine aasta tegin seda kooki ja väga meeldis. Mõtlesin nüüd siis uuesti teha, kuid ei Prismast ega Maximast ma seda kreemi enam ei leidnud :D
VastaKustutaEhk siis mu küsimus - mida võiks selle asemel kasutada?
Kahjuks lõpetas Farmi Piimatööstus selle toote tootmise aasta alguses ära seoses vähese nõudlusega (sellest muidugi on kahju, kuna tean väga paljusid, kes toorjuustukreemi austajad olid:))
KustutaMina olen selle toote aga asendanud toorjuustu ja keedetud kondenspiimaseguga. Toimib hästi, panen umbes pooleks mõlemat või siis keedetud kondenspiima pisut rohkem:)
Kas võiks karamelli toorjuust asendada 150g toorjuust ja 190g karamelliga toorjuustuga? Või tavalise suhkruga kondenspiimaga?
VastaKustutaTervitus! Absoluutselt võib. Soovitan kasutada toorjuustu + karamellist kondenspiima. Võib lisada 1:1le
VastaKustuta