Alles see oli, kui tundsid rõõmu esimeste rabarberivarte üle peenramaal. Nüüd on aga Pärnus maasikahooaeg läbi (õnneks minu suvilas Tallinna lähedal see alles algas) ning metsas on valminud juba mustikad. Mustikaid on metsas see aasta meeldivalt palju, me korjasime juba tunni ajaga täiesti arvestatava koguse marju. Koju tulles läks traditsioonide kohaselt osa koheselt söögiks, teine osa toormoosi näol pannkookide vahele ning loomulikult rändas ahju ka üks korralik mustikakook. Kui ma enne küpsetamist mõtlesin, millist kooki mustikatega valmistada võiks, siis vägisi kippusid mõtted rändama plaadikookide juurde. Kodune mustikakook, klaas külma piima ning tühi kõht - mis võiks olla veel täiuslikum kooslus?
Pean tunnistama, et selle koogi võlu peitub tema mahlakuses. Nagu üks sööja kooki süües kommenteeris - justkui purukook, aga nii mahlane! Hea tuli ta tõesti, kuid soovitan koogi söömise kallale asuda siis, kui see juba jahtunud - nii on maitsed ilusti ühtlustunud. Võib-olla on see minu viga, aga mulle üldjuhul meeldib, kui koogid on juba jahtunud.
Pean tunnistama, et selle koogi võlu peitub tema mahlakuses. Nagu üks sööja kooki süües kommenteeris - justkui purukook, aga nii mahlane! Hea tuli ta tõesti, kuid soovitan koogi söömise kallale asuda siis, kui see juba jahtunud - nii on maitsed ilusti ühtlustunud. Võib-olla on see minu viga, aga mulle üldjuhul meeldib, kui koogid on juba jahtunud.
Koogipuru:
3 dl jahu
1 dl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
150 g võid
Täidis:
2 muna
1 dl suhkrut
3 sl jahu (kuhjaga)
150 g hapukoort
150 g mustikaid
Koogipuru valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ning näpi kõik purutaoliseks massiks. Määri vorm (20x28cm oli minul) võiga ning puista umbes pool segust (või veidi rohkem) vormi.
Täidise valmistamiseks vahusta munad. Sega kokku suhkur ja jahu ning lisa need munade vahustamist jätkates kaussi. Lisa vahustades juurde ka hapukoor. Seejärel sega lusikaga sisse mustikad. Vala täidis vormi ning puista peale ülejäänud koogipuru. Küpseta 180 kraadi juures u 40 minutit.
Soovitused:
- Seda kooki saad ideaalselt valmistada ka Kreeka jogurti või maitsestamata jogurtiga (juhul kui tahad pisut vähem rammusamat kooki).
Küpsetasin täna seda kooki ja väga väga hea tuli välja. Külalised küsisid kohe retsepti.
VastaKustutaSeda on väga tore kuulda. Aitäh tagasiside eest:)
Kustutapole eriti koogi sõber, aga see kook oli küll väga hea...
VastaKustutaKuidas see kook ka sõstardega jääks? :)
VastaKustutaKindlasti võib proovida. Suurendada tuleks siis lihtsalt veidi suhkru kogust.
KustutaMaitsev kook oli, hea Ragne! Ma panin täidisesse veel teelusikatäie vanillisuhkrut.
VastaKustutaSeda on tore kuulda Pille:)
KustutaVäga maitsev kook, võtsin tööle kaasa ja kõik kiitsid :) Aitäh!
VastaKustutaMustade s6stardega (sügavkülmast) oli ka väga hea. Hapukas, ega ma suhkrut juurde ei pannud, aga just väga hea :-)
VastaKustutaMa olen seda teinud väääga palju. Neljakandilisena ja lasanje vormis ning isegi õuntega. Kõige lemmikum oli ümmarguses vormis koos mustikate ja maasikatega. Topelt koguses mustikatega :)))
VastaKustutaRetsept pole veel pähe kulunud ja lume saabumisel teen seda karameliseeritud õuntega ja lisan pohli ja punaseid sõstraid. Aitäh algse retsept eest. Nüüd mul juba vist on sellest midagi muud välja kujunenud :D
Tänud tagasiside eest. Tore, kui retsept on hakanud nö oma elu elama. Ma ise olen selle koogi puhul ka aru saanud, et mustikaid pole kunagi LIIGA palju:)
Kustutatõeliselt maitsev kook..sulab suus.
VastaKustutaSee kook on ka üks minu suuri lemmikuid:)
KustutaKui kasutan sügavkülmutatud mustikaid, kas peaksin lisama ka tärklist?
VastaKustutaMian ei ole lisanud tärklist külmutatud marjade puhul. Lihtsalt ei tohiks marju üles sulatada. Kooki peavad minema küpsetamiseks külmutatud mustikad:)
KustutaKas koogipuru saaks teha jahu asemel ka juubelipulbriga?
VastaKustutaSaab küll seda kooki teha Juubelitordipulbrit kasutada. Sellisel juhul oleks vaja vaid võid. Võib järgida ka minu blogis olevat seda retsepti: http://www.kokkama.ee/2009/08/lihtne-kohupiima-ounakook.html
KustutaSee retsept on ka meie pere lemmik, juba proovitud :) aitäh
VastaKustutaSeda on tore kuulda:) Aitäh tagasiside eest.
KustutaJa hea on see, et vastavalt hooajale saab kasutada erinevaid marju:)
Parim
VastaKustutaMa hakkan ka seda kooki kohe-kohe tegema:)
KustutaVäga-väga maitsev tuli. Meeldis see, et pururetsept oli väga hea ja jäi selline hele ja mõnus krõmps ka. Paljude teiste retseptidega see puru ei jää maitsev :(. Tegin sügavkülmutatud vaarikate ja mustikatega. Aitäh suurepärase retsepti eest!
VastaKustutaNii tore, et retsept sobis ning lõpptulemus meeldis. See kook on selline hea universaalne - talvel sobivad kooki külmutatud marjad, suvisel ajal aga kõik see, mida marjadena põõsad ja mets pakuvad:)
KustutaHuvitav, mul läks küll metsa see kook. Esiteks tuli kuidagi purutaigen , mitte nagu puru 😄
VastaKustutaMa arvan, et tean põhjust. Purutaolise massi saamiseks peab kogu segu segama pigem vähem ehk siis lõpetama taina töötlemise siis, kui kogu segu on purutaoline. Purutainas tuli ülesegamisest:)
VastaKustutasuper hea kook, kadus laualt sekunditega
VastaKustutaNii tore! See kook on minul igal aastal selles listis, mida igal hooajal kindlasti küpsetama pean:)
KustutaKas peaksin ainete kogust kahekordistama kui tahaks tavamõõdus plaadikooki teha? Või kolmakordistama?
VastaKustutaKui suurele plaadile teha, siis pigem kolmekordsed kogused võid siis 2,5ga korrutada.
Kustuta