Mulle lihtsalt meeldib Kreeka jogurt ning pean tunnistama, et see on viimasel ajal minu külmkapis haaranud peaaegu, et aukoha. Asendan sellega hapukoort, lisan küpsetistesse, salatitesse, magustoitudesse ning kasutan hommikusöögi valmistamisel. Hommikusöögist rääkides pean lisainfona mainima, et järgmisel nädalal olen esmaspäevast-kolmapäevani (2-4.09) Star FM-i hommikuprogrammis ning jagan erinevaid ideid, mida Kreeja ja Türgi jogurtist peale hakata. Ja kuna niisama rääkimine on igav, siis võtan oma kulbid, lusikad ja kausid kaasa ning teen ka kohe otse-eetris miskit hommikusöögiks sobilikku.
Kreeka jogurtita ei saa läbi ka seesama juustukook, mida esmakordselt jagasin juulikuu Nipiraamatus. Olen teinud seda kooki nii maasikate, vaarikate. mustikate ja murelitega. Kuna nende hooaeg on kahjuks siiski otsas, siis kasutasin koogil ploome. Pean tunnistama, et teiste marjade puhul olen need lisaks kaunistamisele koogi valmistamisel kergelt täidisesse surunud. Turu pealt soetatud ploomid olid aga selleks otstarbeks liialt hapud, nii et otsustasin neid lihtsalt vaid kaunistamiseks kasutada.
See retsept on minu üheks selle suve lemmikuks saanud mitmel põhjusel, esiteks on seda lihtne ning mugav valmistada. Kuna minu suvilas puudub elektripliit, siis see koogiretsept on sobib just suvekodusse, kus ahjusoojuse kasutamiseks peaks puupliiti kütma hakkama, mis tänavu suvekuumusega oleks olnud mõeldamatu. Lisaks saab kook kiirelt valmis ning selle tegemiseks peab köögikapis olemas olema vaid 4 koostisosa. Niisiis ei ole vaja tervet poekorvi täis kuhjata, vaid piisab neljast lihtsast koostisainet, mida võib leida mistahes kauplusest. Jakui ei tea, millist müslit valida, siis minule on meeltmööda kasutada šokolaaditükkidega varianti, loomulikult ei pahanda mitte keegi, kui kasutate omatehtud müslit:)
350 g müslit (soovitavalt šokolaadiga)
400 g toasooja toorjuustu
1 tops (370g) kreeka jogurtit
300 g piimašokolaadi
Kaunistamiseks:
ploome või marju / mandlilaaste
Vooderda 22cm läbimõõduga vorm
küpsetuspaberiga ning raputa põhjale müslipuru niipalju, et see kergelt põhja
kataks. Sega toorjuust lahti ning sega juurde jogurt. Sulata šokolaad vesivannil
ning lisa segades toorjuustusegu hulka, viimasena sega sisse ülejäänud müsli.
Aseta segu vormi müslipõhjale. Lase jahedas taheneda paar tundi ning kaunista
hooajaliste marjadega.
Mul on ainult üks küsimus: kus mina olin, kui seda kooki pakuti? :D Hirmus isuäratav!
VastaKustutanovot:) Valvi oskas igastahes olla õigel ajal õiges kohas:)
KustutaTõeliselt maitsev kook jällegi, lausa ideaalne pühapäeva õhtuks. Mu teine pool ka kiitis ja arvas pärast esimest suutäit, et väike sorts rummi passiks ka veel sinna sisse susata. :)
VastaKustutaEi ole üldsegi mitte paha mõte:)
KustutaMeenutab kooki mida mina tavaliselt teen, aga see isegi veel kergem :) T2na just vaja naabritele kylla minna, proovin 2ra! Ait2h! :)
VastaKustutaSeda tahaks proovida, näeb liiga hea välja :)
VastaKustutaSeda nii lihtne teha, et saab reklaamipausi ajal ilusti valmis;)
KustutaTundub tõesti imehea! Üks küsimus - kas piimašokolaadi asendamine tumeda šokolaadiga võiks sobida või jääks mõrkjas?
VastaKustutaŠokolaad mängib siin koogis kahte olulist rolli - aitab koogil taheneda ning annab magususe. Kardan, et ainult tumeda šokolaadiga jääks lõpptulemus liialt mõru. Kui väga magusamaias ei ole, siis võib kasutada pool kogust piimašokolaadi ja pool kogust tumedat šokolaadi:)
KustutaRagne, kui mul tuleks kooki pakkuda 15 inimesele, siis kas mul oleks mõistlik teha 2 kooki? Mul on kaks vormi olemas, saaksin teha küll. Siis saaks soovijad ka teise tüki. Või kuidas selle väljaandvus/lõigatavus on? Ja kas külmutatud marjadega oled ka proovinud teha?
VastaKustutaIsiklikult lõikan tavaliselt šokolaadikookidest alati väiksemad lõigud, kui teistest kookidest. Põhjus peamiselt selles, et paratamatult on šokolaadikoogid pisut rammusamad ning ei taha sööjaid üleliia šokolaadiga koormata - less is more, nagu öeldakse:) Kardan aga, et 15le inimesele jääks üks kook siiski väikseks. Isegi kui teeksid ühe koogi ning keegi maiasmokk soovib kooki juurde, siis on see lihtsalt otsas...
KustutaPigem siis jah 2 kooki või siis suurenda kogused poole võrra ning tee koogike veidi suuremasse kandilisse vormi.
Külmutatud marjadega teinud ei ole.
Edu!
Kas hädapärast võib kreekajogurti türgi omaga asendada? Poes nimelt kreeka oma ei olnud :(
VastaKustutaKindlasti on tulemus lahjem, kui peaks. Ise teeksin ikka Kreeka jogurtiga.
VastaKustutaNii isuäratav..Hakkan homme seda kooki tegema ! Küsimus selle müsli kohta põhjas, kas ta liiga pudisev ei jää ? Kas või lisamine oleks üleliigne? Suvi kahjuks läbi ja värskeid marju ma poest ei leidnud .. ma nüüd ei teagi millega ja kas üldse asendada, mandlilaastudest ehk piisab?
VastaKustutaPudisev ei jää kindlasti. Kate seob piisavalt hästi. Mandlilaastudest piisab:)
KustutaKui ma selle retsepti avastasin, siis oli minu rõõm suur - lõpuks ometi üks asjalik kook, mille sisse ei pea muna panema. (Saan ikkagi viia lasteaeda oma tehtud koogi, kui lapse sünnipäeva tähistatakse.)
VastaKustutaAugustis tehtud koogi katsetus andis aga veidi kurvad tulemused - lapsele kook ei maitsenud. Lõpuks maiustasingi ise põhiliselt sellega :) Mõtlesin ja mõtlesin, et mida teha teisiti, kuidas muuta see lapsele vastuvõteavaks. Tegin siis eile uue katse. Asendasin pruuni šokolaadi valgega ning lisasin koogile Minna Sahvri marmelaadi tükke ja kaunistasin koogi marmelaadi mummudega. Oi, küll tuli hea! Nüüd sain seda ka pisemale lapsele pakkuda - sõi hea isuga terve koogi lõigu. Eks õhtu näitab, kas lasteaialisele ka sobib. Suur tänu hea ja lihtsa idee eest!!! :)
Nii tore. Hoian pöialt, et ikka sobib;)
KustutaKas seda kooki võiks teha ka valge šokolaadiga?
VastaKustutaJa loomulikult. Siis peab lihtsalt arvestama, et lõpptulemus tuleb pisut magusam:)
KustutaNii, tehtud 200g valge šokolaadiga ja maitses väga hästi ning magusalt ning mis peamine, valmib lihtsalt ja kiirelt, aitäh!
VastaKustutaRõõm kuulda:)
KustutaTere!
VastaKustutaKas koogi maitseomadused ja vorm säilib kenasti, kui hoida teda külmkapis ka üleöö?
Ette tänades.
Jah, loomulikult. Seistes läheb selle koogi maitse ainult paremaks;)
KustutaTegin kooki Mascarpone toorjuustu ja Milka Daimi šokolaadiga ning väga maitsev ja lihtne koogike ning tegemine läheb samuti kiiresti. Väga hea retsept!!!
VastaKustutaSuurepärane kook! Tegin tervislikumat versiooni, mis oli tavalise müsliga, low fat philadelphia ja 0% kreeka jogurtiga. Panin natuke vähem piimashokolaadi ja veidi tumedat shokolaadi. peale panin maasikaid. suurepärane kook! sõin lausa hommikuks :)
VastaKustutaRõõm:)
KustutaTere Ragne.
VastaKustutaMis sa arvad ,kas ma saaks seda kooki teha myffini vormide sisse või on algselt liiga vedel ?
Kui muffinivormid toidukilega eelnevalt ära vooderdada, et koogike hiljem ilusti vormist välja tuleks, siis loomulikult saab:)
KustutaTere Ragne,
VastaKustutaKas seda sobiks ka päev varem ette teha ?
Loomulikult. Pigem päevakese seisnuna ongi veel parem!:)
KustutaTere. Jas sokolaadi on võimalik asendada kakaoga ja lahustava kohviga.
VastaKustutaKahjuks mitte, šokolaad aitab sel koogil muuhulgas ka tarretuda:)
KustutaTere! Kas sinna käib see krõbe müsli või tavaline? Aitäh :)
VastaKustutaKuidas endale meeldib. Minule meeldib kasutada krõbedat müslit:)
Kustuta