Viimasel ajal tuleb häid uudiseid lausa kuhjaga. Ilmad
lähevad nukramaks, aga tuju vastupidi rõõmsamaks. Loomulikult on postituse
pealkirjas välja hõisatud uudised seotud Andra ja minu ühise kokaraamatuga
"Retseptisahtel käsitöökapis". Nimelt tuli päris sügise alguses
(mäletate ju küll seda aega - siis kui suvi võimutses oma soojade ilmadega ning sobivaks
riietuseks oli õhuke kleit või mõni samasugune õhuke riietus) teade, et meie
kokaraamat on valitud 2013. aasta parimate käsiraamatute hulka. Nagu oli ka
pressiteates kirjas, siis parimate käsiraamatute esiletõstmisega soovitakse
tunnustada just Eesti autoreid, kelle teosed on lugejate poolt soojalt vastu
võetud ning eristuvad raamatuturul nii sisu, väljanägemise kui ka selle erilise
„miski“ poolest,” Suur tunnustus ja rõõm meile. Sellise toreda tiitliga tunnustati ära
8 käsitööraamatut:
„Retseptisahtel käsitöökapis“, Ragne Värk, Andra Kalda
(Varrak)
„Parimad kodused pirukad“, Pille Enden, Lia Virkus, Tiina
Lebane (Ajakirjade Kirjastus)
„Nostalgilised tikandid“, Helga Koger (Hea Lugu)
„Talikülv“, Katrin Uverskaja (Varrak)
„Eestimaa pitsid. Niplispitsi õpetus ja mustreid“, Angelika
Nöps, Maris Raud (Pegasus)
„Suvikõrvitsatoidud salatitest magusani. 100 rooga mini“,
Lia Virkus, Pille Enden (Ajakirjade Kirjastus)
„Eesti kirivööd“, Piia Rand (Saarakiri)
„Tervendav kokaraamat. Ravimtaimedega toidud“, Katrin Luke
(Menu).
Ei ole küll kõiki käsiraamatud sirvinud, aga ma võin julgelt
öelda, et näiteks raamat "Parimad kodused pirukad" on igati kasulik -
rohkelt täis isuäratavaid retsepte, ilusaid toidupilte ning kodusoojust.
Õpetlik ning kasulik, alustades tainaste valmistamise põhitõdedest ning
lõpetades eriti rohke täidisega pirukatega. Kusjuures mu lapsele meeldib seda raamatut vahest õhtuti unejutu asemel sirvida. Paar korda oleme ka järgmiseks päevaks ühiseks kokkamisprojektiks sealt mõne ahvatleva piruka valinud.
Nüüd, kui rääkida uudisest number 2, siis see üllatus jõudis minu ja
Andrani täpselt nädal aega tagasi. Nimelt toimub iga aasta novembrikuus parimate
kokaraamatute autasustamine. Ei hakka pikalt keerutama, vaid võin lausa rõõmuga
teatada, et "Retseptisahtel käsitöökapis" (raamatust saab täpsemalt lugeda ka siit: Kaua tehtud kaunikene) sai Aasta kokaraamatu
valimisel TEISE KOHA. See uudis tuli kui välk selgest taevast, kuna võitjate
nimesid hoiti viimase hetkeni saladuses:) Lõpptulemusena on Aasta kokaraamat 2013 esikolmik selline:
Aasta kokaraamat: Lia köök – pere ja sõprade
lemmikud - Lia Virkus, Ajakirjade kirjastus
II Koht: Retseptisahtel käsitöökapis - autorid Ragne Värk, Andra Kalda, kirjastus AS Varrak
III Koht: Parimad kodused pirukad - Lia Virkus, Pille Enden, Tiina Lebane, Ajakirjade kirjastus
II Koht: Retseptisahtel käsitöökapis - autorid Ragne Värk, Andra Kalda, kirjastus AS Varrak
III Koht: Parimad kodused pirukad - Lia Virkus, Pille Enden, Tiina Lebane, Ajakirjade kirjastus
Sellised võidud vajavad tähistamist ......... ühe retseptiga, mis saabub siia blogisse otse Retseptisahtli kokaraamatust. Kuidas pakuvad huvi ühed kiirelt valmivad šokolaadised maiused, mis kannavad raamatus nime: Kiired šokolaadiruudud ehk mõnus kodune Snickers (lk 87). Tegemist on siis kiirelt valmiva sega-kokku-küpsetisega, mis sobituvad imehästi maiustamiseks musta kohvi või espressoga. Lihtne valmistada ning hea söödav kink jõuluvana kingikotti pistmiseks;). Maitselt ja olemuselt nagu kodune Snickers.
Kiired šokolaadiruudud ehk mõnus kodune Snickers
(Retseptisahtel käsitöökapis, lk 87)
300 g küpsiseid
125 g võid, sulatatuna
200 g piimašokolaadi
75 g iiriskomme
100 g soolapähkleid
300 g kondenspiima
Vooderda kandiline vorm (23x23cm) küpsetuspaberiga. Tambi küpsised puruks ning sega kokku sulatatud võiga. Laota küpsisesegu vormi põhjale.
Haki piimašokolaad ja iiriskommid väikesteks tükkideks ning sega need kokku soolapähklitega. Puista segu küpsisepõhjale. Vala peale kondenspiim ning küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit. Lase täielikult jahtuda ning lõika siis sobivateks tükkideks.
Palju õnne sellise tunnsutuse eest. Mul see raamat kodus olemas ja on tõesti hea ja kasulik :)
VastaKustutaEelmisel aastal sai kingikotti neid tehtud: http://kokkama.blogspot.com/2012/12/karamelli-sokolaadi-krobedik-ehk-kodune.html
Kusjuures on plaan neid ka täna teha :)
See aasta proovin siis neid ruute teha :)
......ja soovitan neid proovida:) Aitäh õnnitluste eest ka:)
KustutaPalju õnne! See tunnustus on igati põhjendatud.
VastaKustutaTänud-tänud:)
KustutaTublid! Palju õnne! Nii kihvtid uudised. (Endiselt elan teie tegemistele 100-ga kaasa ;)
VastaKustutaAitäh-aitäh:)
KustutaPalju õnne! Ja selle snickersi retsepti kohta julgen kindlalt öelda - väga hea! Sai juba suvel laste sünnipäeval tehtud.
VastaKustutaAitäh. Seda on tore kuulda:)
KustutaNeed koduse Snickersi ruudud on imemaitsvad :)
VastaKustutaTere!
VastaKustutaKüsin igaks juhuks üle ;) Kas tuleb kasutada suhkruga kondenspiima?
Just - see hea suhkruga kondenspiim:)
KustutaIlmselt raske vastata, aga kui palju sellest kogusest neid "ruudukesi" saab?
VastaKustutaMitu kogust võiks teha 20-le inimesele magusaks suupisteks (muude asjade kõrval nö "ampsuks")
Kas oskad ka öelda, mitu päeva võiks see maius säilida?
Tere, Soovitan teha topelt-koguse. See sobib ideaalselt selliseks nö magusaks ampsuks. Kuna on siiski magus amps, siis on hea selliste väikeste tükkidena pakkuda.
KustutaSäilimise kohta võin öelda, et 4-5 päeva on täiesti värske:)
Tere! Küsiksin, et mis küpsiseid kasutasite?
VastaKustutaTere! Võib kasutada täiesti tavalisi kandilisi küpsiseid. Olen teinud ka Digestive küpsistega. Mõlemad sobivad hästi!
Kustuta