6. november 2013

2 uudist ja 1 maitsev koduse Snickersi retsept Retseptisahtli kokaraamatust


Viimasel ajal tuleb häid uudiseid lausa kuhjaga. Ilmad lähevad nukramaks, aga tuju vastupidi rõõmsamaks. Loomulikult on postituse pealkirjas välja hõisatud uudised seotud Andra ja minu ühise kokaraamatuga "Retseptisahtel käsitöökapis". Nimelt tuli päris sügise alguses (mäletate ju küll seda aega - siis kui suvi võimutses oma soojade ilmadega ning sobivaks riietuseks oli õhuke kleit või mõni samasugune õhuke riietus) teade, et meie kokaraamat on valitud 2013. aasta parimate käsiraamatute hulka. Nagu oli ka pressiteates kirjas, siis parimate käsiraamatute esiletõstmisega soovitakse tunnustada just Eesti autoreid, kelle teosed on lugejate poolt soojalt vastu võetud ning eristuvad raamatuturul nii sisu, väljanägemise kui ka selle erilise „miski“ poolest,” Suur tunnustus ja rõõm meile. Sellise toreda tiitliga tunnustati ära 8 käsitööraamatut:

„Retseptisahtel käsitöökapis“, Ragne Värk, Andra Kalda (Varrak)
„Parimad kodused pirukad“, Pille Enden, Lia Virkus, Tiina Lebane (Ajakirjade Kirjastus)
„Nostalgilised tikandid“, Helga Koger (Hea Lugu)
„Talikülv“, Katrin Uverskaja (Varrak)
„Eestimaa pitsid. Niplispitsi õpetus ja mustreid“, Angelika Nöps, Maris Raud (Pegasus)
„Suvikõrvitsatoidud salatitest magusani. 100 rooga mini“, Lia Virkus, Pille Enden (Ajakirjade Kirjastus)
„Eesti kirivööd“, Piia Rand (Saarakiri)
„Tervendav kokaraamat. Ravimtaimedega toidud“, Katrin Luke (Menu). 

Ei ole küll kõiki käsiraamatud sirvinud, aga ma võin julgelt öelda, et näiteks raamat "Parimad kodused pirukad" on igati kasulik - rohkelt täis isuäratavaid retsepte, ilusaid toidupilte ning kodusoojust. Õpetlik ning kasulik, alustades tainaste valmistamise põhitõdedest ning lõpetades eriti rohke täidisega pirukatega. Kusjuures mu lapsele meeldib seda raamatut vahest õhtuti unejutu asemel sirvida. Paar korda oleme ka järgmiseks päevaks ühiseks kokkamisprojektiks sealt mõne ahvatleva piruka valinud.


Nüüd, kui rääkida uudisest number 2, siis see üllatus jõudis minu ja Andrani täpselt nädal aega tagasi. Nimelt toimub iga aasta novembrikuus parimate kokaraamatute autasustamine. Ei hakka pikalt keerutama, vaid võin lausa rõõmuga teatada, et "Retseptisahtel käsitöökapis" (raamatust saab täpsemalt lugeda ka siit: Kaua tehtud kaunikene) sai Aasta kokaraamatu valimisel TEISE KOHA. See uudis tuli kui välk selgest taevast, kuna võitjate nimesid hoiti viimase hetkeni saladuses:) Lõpptulemusena on Aasta kokaraamat 2013 esikolmik selline:

Aasta kokaraamat: Lia köök – pere ja sõprade lemmikud - Lia Virkus, Ajakirjade kirjastus
II
 Koht: Retseptisahtel käsitöökapis - autorid Ragne Värk, Andra Kalda, kirjastus AS Varrak
III Koht:
Parimad kodused pirukad - Lia Virkus, Pille Enden, Tiina Lebane, Ajakirjade kirjastus

Sellised võidud vajavad tähistamist ......... ühe retseptiga, mis saabub siia blogisse otse Retseptisahtli kokaraamatust. Kuidas pakuvad huvi ühed kiirelt valmivad šokolaadised maiused, mis kannavad raamatus nime: Kiired šokolaadiruudud ehk mõnus kodune Snickers (lk 87). Tegemist on siis kiirelt valmiva sega-kokku-küpsetisega, mis sobituvad imehästi maiustamiseks musta kohvi või espressoga. Lihtne valmistada ning hea söödav kink jõuluvana kingikotti pistmiseks;). Maitselt ja olemuselt nagu kodune Snickers.


Kiired šokolaadiruudud ehk mõnus kodune Snickers
(Retseptisahtel käsitöökapis, lk 87)

300 g küpsiseid
125 g võid, sulatatuna
200 g piimašokolaadi
75 g iiriskomme
100 g soolapähkleid
300 g kondenspiima


Vooderda kandiline vorm (23x23cm) küpsetuspaberiga. Tambi küpsised puruks ning sega kokku sulatatud võiga. Laota küpsisesegu vormi põhjale.

Haki piimašokolaad ja iiriskommid väikesteks tükkideks ning sega need kokku soolapähklitega. Puista segu küpsisepõhjale. Vala peale kondenspiim ning küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit. Lase täielikult jahtuda ning lõika siis sobivateks tükkideks.


15 kommentaari :

  1. Palju õnne sellise tunnsutuse eest. Mul see raamat kodus olemas ja on tõesti hea ja kasulik :)
    Eelmisel aastal sai kingikotti neid tehtud: http://kokkama.blogspot.com/2012/12/karamelli-sokolaadi-krobedik-ehk-kodune.html
    Kusjuures on plaan neid ka täna teha :)
    See aasta proovin siis neid ruute teha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ......ja soovitan neid proovida:) Aitäh õnnitluste eest ka:)

      Kustuta
  2. Palju õnne! See tunnustus on igati põhjendatud.

    VastaKustuta
  3. Tublid! Palju õnne! Nii kihvtid uudised. (Endiselt elan teie tegemistele 100-ga kaasa ;)

    VastaKustuta
  4. Palju õnne! Ja selle snickersi retsepti kohta julgen kindlalt öelda - väga hea! Sai juba suvel laste sünnipäeval tehtud.

    VastaKustuta
  5. Need koduse Snickersi ruudud on imemaitsvad :)

    VastaKustuta
  6. Tere!
    Küsin igaks juhuks üle ;) Kas tuleb kasutada suhkruga kondenspiima?

    VastaKustuta
  7. Ilmselt raske vastata, aga kui palju sellest kogusest neid "ruudukesi" saab?
    Mitu kogust võiks teha 20-le inimesele magusaks suupisteks (muude asjade kõrval nö "ampsuks")
    Kas oskad ka öelda, mitu päeva võiks see maius säilida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Soovitan teha topelt-koguse. See sobib ideaalselt selliseks nö magusaks ampsuks. Kuna on siiski magus amps, siis on hea selliste väikeste tükkidena pakkuda.

      Säilimise kohta võin öelda, et 4-5 päeva on täiesti värske:)

      Kustuta
  8. Tere! Küsiksin, et mis küpsiseid kasutasite?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Võib kasutada täiesti tavalisi kandilisi küpsiseid. Olen teinud ka Digestive küpsistega. Mõlemad sobivad hästi!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails