26. november 2013

Ahjus küpsetatud sinepikattega broilerikintsud

Selleks, et siin blogis liiga magusaks ei läheks, siis vahelduseks sekka üks lihtne toit kanalihast. Ühesõnaga on tegemist sellise mugavustoiduga, mis maitseb suurepäraselt. See retsept on kasutusel mul juba mõnda aega ning talletatud ka linnulihablogisse.

Kasutasin siin retseptis isetehtud maitseõli, kus õli sisse pistan veidi värskeid ürte ja tšillit ning lasen siis maitsestuda mõne aja. Samas aga võib siin retseptis kasutada ka tavalist õli. 


1 kg broilerikintse
1 sl sinepit, mahedat
1 sl palsamiäädikat
1 tl paprikapulbrit
näpuotsatäis suhkrut
soola
4-6 sl maitseõli

Sega kokku sinep, palsamiäädikas, paprikapulber ja suhkur. Maitsesta broilerikintsud kergelt soolaga ning hõõru seejärel kokku sinepiseguga. Pane kintsud ahjuvormi, piserda peale maitseõli ning küpseta 180 kraadi juures 45 min.

21. november 2013

Kõrvitsa-šokolaadikook kohviglasuuriga

Siin postituses on kirjas üks äärmiselt tummine ja mahlane šokolaadikook, mis sai tegelikult alguse kohvist. Ühesõnaga oli esmalt kohv ning seejärel tekkis seesama koogike, mis maitseb kõige paremini külmkapikülmalt järgmisel päeval. Seda kooki mitmeid kordi valmistades soovitan kindlalsti järgida kõrvitsa kogust, sest liialt palju kõrvitsat tekitab koogile vale tekstuuri. Niisiis piisab, kui võtate vaid ühe 200 grammise koorimata kõrvitsasektori, sest siinkohal ei ole eesmärk tekitada koogile kõrvitsa maitset, vaid hoopis täiustada koogi tekstuuri.Täpsemalt sellest koogist ja veidike kohvist räägin ka tänases Eesti Ekspressis, Nescafé Dolce Gusto projekti raames.

Ise valmistasin sellele koogile peale veel glasuuri, mis kooki veelgi paremini niisutada aitas. Küll aga mainisid mõned väiksemad sööjad, et neile meeldis kook ilma glasuurita.  
PS! Selleks, et kook õnnestuks, sega tainast pigem vähem kui rohkem.

19. november 2013

Leiva valmistamise ABC - nipid, soovitused ja tähelepanekud!

See on nüüd postitus, mida olen ma plaaninud kirja panna ikka väga pikka aega. Olen küpsetanud leiba pidevalt 5 aastat ning plaan on olnud kirja panna kõik nipid, mõtted ja mured, mis leiva küpsetamisega kaasnevad. Hetkel on minu ainsaks leiva postituseks 5 aastat tagasi avaldatud postitus koos seniajani väga toimiva leivaretseptiga. Selle ajaga aga olen saanud olulisemalt targemaks leivataina valmistamisest ning mõndadest nippidest, mis ehk abiks võivad olla. Nii mõnedki asjad on minu leivavalmistamisel muutunud, näiteks küpsetan leiba viimased aastad vaid kahel kuumusel - leivad panen ahju 250 kraadi juures, seejärel alandan temperatuuri koheselt 200 kraadini ning seejärel küpsetan lõpuni u 53-58 minutit.

Eelnevalt mainitud esimene leivapostitus on saanud minu üllatuseks uskumatult palju kommentaare (hetkel on kommentaare 362), seetõttu oleks vägagi kohane ka sealt mõned mured välja võtta ning nendele vastus leida. Lisan niipalju, et allolev artikkel ilmus ka oktoobrikuu ajakirjas Maret.

Pange end nüüd valmis, mõned näpunäited ja õpetused panen alljärgnevalt kirja! Ja neile, kes leiba veel ise teinud ei ole, siis peab ütlema, et koduleivast paremat ei ole:)

11. november 2013

Toorjuustuga purukook .... soovitan!

Toorjuust ja kondenspiim, kondenspiim ja toorjuust... ükskõik, kuidas võtta, sobivad need kaks ideaalselt kokku. Toorjuust annab küpsetisele üldjuhul juurde kreemisust ning kondenspiim omakorda täiendab seda kreemisust veelgi. Nende kahe ideaalses koosluses olen ma veendunud juba ammu, näiteks on kondenspiima-kohupiimakook üks minu lemmikumaid just tänu sellele võrratule duole. 

Üks viimase aja maitseüllatusi on kindlasti alljärgnev kook - oma olemuselt kodune koogike, kuid täidise näol veidi sisukam. Meeldivalt kreemjas toorjuustukiht, mis kaneelipuruse koogi vahel end üllatada laseb..... nii maitsev, nii maitsev.  

Ahjaaa, üks tähelepanek ka.... kui Teile tundub retsepti koostisosade nimekiri liiga pikk, siis vaadake valmistamisõpetust - lihtsalt sega ja pista ahju:)





6. november 2013

2 uudist ja 1 maitsev koduse Snickersi retsept Retseptisahtli kokaraamatust


Viimasel ajal tuleb häid uudiseid lausa kuhjaga. Ilmad lähevad nukramaks, aga tuju vastupidi rõõmsamaks. Loomulikult on postituse pealkirjas välja hõisatud uudised seotud Andra ja minu ühise kokaraamatuga "Retseptisahtel käsitöökapis". Nimelt tuli päris sügise alguses (mäletate ju küll seda aega - siis kui suvi võimutses oma soojade ilmadega ning sobivaks riietuseks oli õhuke kleit või mõni samasugune õhuke riietus) teade, et meie kokaraamat on valitud 2013. aasta parimate käsiraamatute hulka. Nagu oli ka pressiteates kirjas, siis parimate käsiraamatute esiletõstmisega soovitakse tunnustada just Eesti autoreid, kelle teosed on lugejate poolt soojalt vastu võetud ning eristuvad raamatuturul nii sisu, väljanägemise kui ka selle erilise „miski“ poolest,” Suur tunnustus ja rõõm meile. Sellise toreda tiitliga tunnustati ära 8 käsitööraamatut:

„Retseptisahtel käsitöökapis“, Ragne Värk, Andra Kalda (Varrak)
„Parimad kodused pirukad“, Pille Enden, Lia Virkus, Tiina Lebane (Ajakirjade Kirjastus)
„Nostalgilised tikandid“, Helga Koger (Hea Lugu)
„Talikülv“, Katrin Uverskaja (Varrak)
„Eestimaa pitsid. Niplispitsi õpetus ja mustreid“, Angelika Nöps, Maris Raud (Pegasus)
„Suvikõrvitsatoidud salatitest magusani. 100 rooga mini“, Lia Virkus, Pille Enden (Ajakirjade Kirjastus)
„Eesti kirivööd“, Piia Rand (Saarakiri)
„Tervendav kokaraamat. Ravimtaimedega toidud“, Katrin Luke (Menu). 

Ei ole küll kõiki käsiraamatud sirvinud, aga ma võin julgelt öelda, et näiteks raamat "Parimad kodused pirukad" on igati kasulik - rohkelt täis isuäratavaid retsepte, ilusaid toidupilte ning kodusoojust. Õpetlik ning kasulik, alustades tainaste valmistamise põhitõdedest ning lõpetades eriti rohke täidisega pirukatega. Kusjuures mu lapsele meeldib seda raamatut vahest õhtuti unejutu asemel sirvida. Paar korda oleme ka järgmiseks päevaks ühiseks kokkamisprojektiks sealt mõne ahvatleva piruka valinud.


Nüüd, kui rääkida uudisest number 2, siis see üllatus jõudis minu ja Andrani täpselt nädal aega tagasi. Nimelt toimub iga aasta novembrikuus parimate kokaraamatute autasustamine. Ei hakka pikalt keerutama, vaid võin lausa rõõmuga teatada, et "Retseptisahtel käsitöökapis" (raamatust saab täpsemalt lugeda ka siit: Kaua tehtud kaunikene) sai Aasta kokaraamatu valimisel TEISE KOHA. See uudis tuli kui välk selgest taevast, kuna võitjate nimesid hoiti viimase hetkeni saladuses:) Lõpptulemusena on Aasta kokaraamat 2013 esikolmik selline:

Aasta kokaraamat: Lia köök – pere ja sõprade lemmikud - Lia Virkus, Ajakirjade kirjastus
II
 Koht: Retseptisahtel käsitöökapis - autorid Ragne Värk, Andra Kalda, kirjastus AS Varrak
III Koht:
Parimad kodused pirukad - Lia Virkus, Pille Enden, Tiina Lebane, Ajakirjade kirjastus

Sellised võidud vajavad tähistamist ......... ühe retseptiga, mis saabub siia blogisse otse Retseptisahtli kokaraamatust. Kuidas pakuvad huvi ühed kiirelt valmivad šokolaadised maiused, mis kannavad raamatus nime: Kiired šokolaadiruudud ehk mõnus kodune Snickers (lk 87). Tegemist on siis kiirelt valmiva sega-kokku-küpsetisega, mis sobituvad imehästi maiustamiseks musta kohvi või espressoga. Lihtne valmistada ning hea söödav kink jõuluvana kingikotti pistmiseks;). Maitselt ja olemuselt nagu kodune Snickers.


Kiired šokolaadiruudud ehk mõnus kodune Snickers
(Retseptisahtel käsitöökapis, lk 87)

300 g küpsiseid
125 g võid, sulatatuna
200 g piimašokolaadi
75 g iiriskomme
100 g soolapähkleid
300 g kondenspiima


Vooderda kandiline vorm (23x23cm) küpsetuspaberiga. Tambi küpsised puruks ning sega kokku sulatatud võiga. Laota küpsisesegu vormi põhjale.

Haki piimašokolaad ja iiriskommid väikesteks tükkideks ning sega need kokku soolapähklitega. Puista segu küpsisepõhjale. Vala peale kondenspiim ning küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit. Lase täielikult jahtuda ning lõika siis sobivateks tükkideks.