21. november 2013

Kõrvitsa-šokolaadikook kohviglasuuriga

Siin postituses on kirjas üks äärmiselt tummine ja mahlane šokolaadikook, mis sai tegelikult alguse kohvist. Ühesõnaga oli esmalt kohv ning seejärel tekkis seesama koogike, mis maitseb kõige paremini külmkapikülmalt järgmisel päeval. Seda kooki mitmeid kordi valmistades soovitan kindlalsti järgida kõrvitsa kogust, sest liialt palju kõrvitsat tekitab koogile vale tekstuuri. Niisiis piisab, kui võtate vaid ühe 200 grammise koorimata kõrvitsasektori, sest siinkohal ei ole eesmärk tekitada koogile kõrvitsa maitset, vaid hoopis täiustada koogi tekstuuri.Täpsemalt sellest koogist ja veidike kohvist räägin ka tänases Eesti Ekspressis, Nescafé Dolce Gusto projekti raames.

Ise valmistasin sellele koogile peale veel glasuuri, mis kooki veelgi paremini niisutada aitas. Küll aga mainisid mõned väiksemad sööjad, et neile meeldis kook ilma glasuurita.  
PS! Selleks, et kook õnnestuks, sega tainast pigem vähem kui rohkem.
4 muna
2,5 dl suhkrut
200 g tumedat šokolaadi
50 g võid
4 sl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl kaneeli
1 dl kanget kohvi
200 g kõrvitsat, puhastamata kogus


Kohviglasuur:
6 sl kuuma kohvi
6 sl magusat kakajoogipulbrit (oboy, nesquik vms)

Vahusta munad suhkruga vahule. Sulata šokolaaditükid ja või vesivannil ning lisa munavahule. Sega kuivained omavahel kokku ning lisa kergelt segades munavahule. Lõpuks lisa kohv ja peene riivipoolega riivitud kõrvits. Sega võimalikult vähe (aga nii, et kõik ilusti seguneks) ning vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (25x17cm). Küpseta 175 kraadi juures 30-35 minutit.

Sega glasuuri ained omavahel ning määri juba jahtunud koogile kõige peale.

15 kommentaari:

  1. Kas kõrvitsa asemel võiks olla ka suvikõrvits?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks ei ole suvikõrvitsaga proovinud, kui arvan, et see ei anna seda tulemust, mis kõrvitsaga valmistades. Olen suvikõrvitsaga kooki teinud siin ning seda võib proovida: http://kokkama.blogspot.com/2013/07/suvikorvitsakook.html

      Seda kooki soovitan siiski kõrvitsaga valmistada.

      Kustuta
  2. 200 g kõrvitsat, puhastamata kogus - kas see tähendab koorimata kõrvitsat?


    VastaKustuta
  3. Hei, ega Sul pole Instagrami kontot?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka on: ragnevark. Instagrami pildid jooksevad ka siin kõrval blogis läbi.

      Kustuta
  4. Väga maitsev, mahlane kook tuli. Edaspidi peaks ka mingisuguse alternatiivi glasuuri osas leidma, sest pole kohvijooja, aga kõik kes proovisid, kiitsid. Läheb kindlasti kordamisele juba varsti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Glasuuri võib ju ära jätta, või siis valmistada šokolaadiglasuuri (küll-küllale liiga ju ei tee;)) tumedast šokolaadist ja rõõsast koorest (35%),

      Kustuta
  5. Suvikõrvitsast on maitsvamad soolased road, minu arust. Ja kui soov küpsetada siis mahla vaja välja pigistada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle retsepti puhul on koogis kasutatud kõrvitsat, mis sellele koogle tummisust annab. Suvikõrvitsaga tehes peab aga tõepoolest mahla välja pigistama, sest vastasel juhul ei küpse kook soovitult.
      Kusjuures see kook on olnud meeltmööda ka neile, kes muidu nö magusatest köögiviljakookidest lugu ei pea:)

      Kustuta
  6. Mõnus, mahlane kook! Tegin ilma glasuurita ja panin vähem šokolaadi, kuid ikka oli väga maitsev!

    VastaKustuta
  7. Mil moel seda kõrvitsat siin koogi sees kasutatakse. Kas riivitult või hautatult ja püreestatult

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Nagu retseptiõpetuses öeldud - tuleb peene riivipoolega riivida. Kasutusel toores kõrvits:)

      Kustuta