24. veebruar 2014

Peedivõie, koriandri-mädarõikamääre ja šokolaadikreem

Eelmine nädal möödus tohutus töötuhinas: terve nädal Star-FM hommikuprogrammis retseptide jagamisi (toimus nimelt Farmi nädal), lisaks veel ohtralt pildistamisi eesolevate (või juba käimas) toiduprojektide jaoks, mõned põnevad toiduüritused ning lisaks veel ports erinevaid retseptitähtaegasid. Igastahes lubasin, et üle pika aja teen esimese puhkuse päeva endale täna, 24.veebruaril. Tõusin hommikul vara, tegin endale kohvi, meisterdasin valmis ühe võileiva ning mõtelsin, et tahaks miskit teha ......

Seesama retseptipostitus on seotud samuti eelmise nädalaga. Nimelt valmistasin ühel hommikul Star FM hommikuprogrammi lehttainatorusid, mille täidiseks tegin kolme määret. Magusaga oli lihtne: segasin lihtsalt võrdses koguses šokolaadiga toorjuustukreemi ja kreeka jogurtit, hoidsin paar tundi jahedas ning valmis ta oligi. Soolastega oli ka lihtne, ainult komponente pisut rohkem. Ideaalsed on need kaks soolast määret musta leiva peal, mistõttu sobivad nii hommikustele võileibadele, kui ka suupistena röstleival.

21. veebruar 2014

Šokolaadiruudud ehk midagi head, millega maiustada nädalavahetusel

Ma olen juba pikemat aega planeerinud nende šokolaadiruutude jagamist siin lehel, aga puudus on enamasti ajast, et see retsepti siia üles kirjutada. Samas olen praegu suutnud juhuslikult selle ajastada mõnusalt pikale nädalavahetusele (arvestades, et paljudel on 24.02 siiski vaba), nii et võib ühe kiire maiasmokkadele mõeldud maiuse valmis teha küll. Need šokolaadiruudud on täiuslikud kommid (justkui pisikesed koogikesed, aga samas ka pisut kommide moodi) tassikese kange kohvi kõrvale. Parajalt magusad, mistõttu rahuldavad suurema magusaisu ideaalselt. Süües üllatab maitselt õhuline sefiir ning krõbe küpsis.


Kuna valmistatud šokolaadimass on paksem ja lusikaga hästi vormitav, siis laota see kandilises vormis laiali nii, kui pakse kommiruudukesi hiljem süüa soovid. Paku võimaluselt külmkapikülmalt


17. veebruar 2014

Kartuli-šokolaadimuffinid toorjuustuglasuuriga

Kui muffineid tehakse peediga, porgandiga, bataadiga .... siis miks ka mitte kartuliga? Kartul tundub magusates küpsetistes juba üsna tavaline nähtus, kuid kui tavaliselt on kartul kasutusel pudru kujul, siis nendesse muffinitesse rändab kartul toorelt. Kartul ei anna muffinitele juurde maitset, vaid on pigem ikka maitse täiustamise rollis. See annab muffinitele juurde äärmiselt šokolaadise maitse ning muudab ka küpsetise tekstuuri mahlasemaks ja täidlasemaks. Retsept on ka lihtne - suuresti vaid segamise vaev.

Miks ma neid muffineid üldse valmistasin? Esmalt muidugi soov miskit kohvi kõrvale maiustada. Teiseks aga see, et olen 17-21.veebraril Star FM hommikuprogrammis (kell 8.15-9.00) ning räägin retseptidest, mis oleks sobilik 24. veebruaril pidulauale panna.Kartulimuffinid on esmalt päevakorras.


14. veebruar 2014

Kihiline šokolaadikook toorjuustu ja Geisha šokolaadiga

See postitus tuleb kuupäevaliselt võib-olla veidi liiga hilja, kuna selline šokolaadine ja ohtra kreemiga kook on ideaalne eriti just sõbrapäevaks.... agategelikult võib ju oma häid tuttavaid meeles pidada mistahes ajal, nii et tehke see kook hoopis homseks, ülehomseks või järgmiseks nädalaks:)

Kõigepealt aga veidi uuendustest. Ma juba eile rõõmsalt oma instagramis kuulutasin, et sain oma sünnipäevaks eile ühe lahedaima kingituse üldse. Nimelt sain ühelt armsalt inimeselt kingituseks oma domeeni (mulle sedasorti läbimõeldud ja/või isetehtud kingid nii meeldivad) Niisiis on selle blogi peamiseks aadressiks nüüd www.kokkama.ee :), mis ei tähenda muidugi seda, et endine aadress enam ei kehti - kehtib ikka, ainult et endist aadressi sisestades näitab ta lihtsalt uut aadressi. Ühesõnaga toimib kõik endiselt, ainult, et kokkama on ilma blogspot märgistuseta:)

Ühest asjast veel. Kas teate Kadriorus luigetiigi ääres sellist toreda kohvikut, nagu Katharinenthal? Seal müüakse kohupiimast pakatavaid ehedaid kohupiimakorpe, ülimalt maitsvaid kardemonirulle, minu lemmikuid makroone ja üldse igasugu häid küpsetisi ja pagaritooteid. Lisaks saab seal ka maitsvalt kõhtu kinnitada. Igastahes tegelen nüüd muude tegemiste hulgas selle kohviku koduleheküljega ja toimetan Katharinenthali Facebook-lehel. Nii, et olete oodatud jälgima:) 


Nüüd aga koogi juurde.....Kõrged koogid pakuvad rohkelt silmailu ja rohke täidisega on loomulikult ka ääretult maitsvad. Siin ongi üks mõnusalt kõrge koogiga, mille šokolaadiste kihtide vahel on täidiseks Geisha šokolaaditükkidega kreem. Pean tunnistama, et need šokolaaditükid tekitavad kerget sõltuvust - sööd kooki ja muudkui otsid silmadega kreemi sees olevaid mõnusaid pähkliseid šokolaaditükke....

Valmistasin koogi 20cm läbimõõduga vormi, tänu millele on see kook isuäratavalt kõrge. Ja tänu oma kõrgusele jagub sellest koogist vähemalt 16le. Kui aga soovid koogi näiteks 24 cm vormis valmistada, siis korruta kogused 1,4ga. Samas aga võid kogused samaks jätta ning lihtsalt suuremas vormis valmistatud koogi ühekihilise teha.

12. veebruar 2014

Üks mugavusroog: kodujuustu-tuunikalavorm

Ma ei tee väga pikka juttu, kuna aeg on hiline ning enne homset hommikut on vaja veel kuhjaga töid ära teha. Siiski üks kiire postitus, mis kuulub sarja - mõnikord-võib-juhuslikest-komponentidest-valmistada uskumatult-hea-toidu. See on vist üks kõige kiirem ja kõige kodusem roog üldse, mis ma viimasel ajal valmistanud olen. Täielik mugavusroog, mis maitseb üllatavalt hästi.

11. veebruar 2014

Sinihallitusjuustuküpsised

Kui küpsised kaovad kausist peale küpsetamist nii umbes 10 minutiga, siis võib järeldada, et tegemist on õnnestunud küpsiseretseptiga, eks? Needsamad küpsised sellise ajagraafikuga otsa saidki. Tegelikult ka põhjendatult, sest hästi kiirelt valmivad küpsised on meeldivalt muredad, õhulised ning õrna sinihallitusjuustuse  maitsega. Vahusta, sega, vormi, pista ahju ning tulemuseks on ca 40 kuldkollast krõbedat sinihallitusjuustuküpsist!

2. veebruar 2014

Kodune halvaa ja teistmoodi meehalvaa


Halvaa on teadagi selline maius, mille puhul kehtib ütlus: ulatad sõrme, võtab kogu käe! Tegu on ju sellise riukaliku maiustusega, mille söömist ei saa lõpetada enne, kui see otsas on. Ajakirja Maret jaanuarikuu numbri tarbeks võtsin ma juba ammu plaanitud koduse halvaateo ette. Retsepti variandidki olid ootel minu vanaema vanas retseptivihikus. Ma pean ütlema, et mõnus tegevus on see halvaategu. 

Halvaa valmistamise meetodid on erinevad, kuid üldiselt kasutatakse halvaa tegemisel seesamipastat ehk tahiinist ning veest ja suhkrust keedetud siirupit. Niimoodi valmistades jääb lõpptulemus parajalt murenev ja kiuline - justkui poest ostetud;) Tahhiinit võib leida mahepoodidest ja suurematest toidukauplustest. Kui te seda aga poest ei leia, siis võib valmistada ka pisut teistsugust maiust - meehalvaad. See jääb küll traditsioonilisest halvaast teistsuguse maitse ja pehmema tekstuuriga, kuid mee-sõpradele meeldib kindlasti. 

 
 
Loomulikult võib lisada halvaale ka erinevaid lisandeid, sobivad näiteks mõru kakaopulber, riivitud apelsini- või sidrunikoor, kuivatatud puuviljad, tšilli, kookoshelbed või jahvatatud kaneel. Selleks, et koduhalvaa paremini säiliks, on soovitatav seda hoida pimedas. Vältige liigset soojust ja õhu juurdepääsu. Õhuvoolu vastu aitab, kui panete halvaa säilituskarpi, pakite toidukilesse või fooliumi. Õhukindlalt suletud halvaad saate säilitada ka külmkapis.

...ja alljärgnevalt 2 halvaaretsepti.....