3. märts 2014

Vastlakuklid erinevate maitsete ja lisanditega


Ilmselgelt on see nii, et kui teed öösel kella kolme paiku tööd, siis hoidu igasugustest kustutamistest ja nuppudest, kus peal delete:) Ühesõnaga olin täna hommikul Terevisioonis vastlakukleid tegemas ning kirjutasin valmis blogipostituse, mille ma kella kolme paiku (eeldatavalt kergest väsimusest) suutsin ära kustutada.... ja ega üks taoline tegu ilma teiseta jäänud:) Lootsin peale Terevisiooni koheselt ühe suurema kuklipostituse siia üles kirjutada, aga läks teisiti. Otsustasin keset ööd lihtsalt arvuti kinni panna ja magama minna...... vist oli tark otsus.

Kuklitest niipalju, et olen suutnud peaaegu kogu vastlakukli isu täis süüa. Soovisin see aasta miskit muud traditsioonilisele kukli-vahukoorekooslusele ning seetõttu alustasin kuklite küpsetamiste ja katsetustega nii umbes jaanuarikuus. Jõudsin arusaamisele, et piiridest väga väljuda ei tasu, sest need kõige paremad on ikka head ja lihtsad kooslused.


Ma olen alati arvanud, et pärmitainast tuleb ikka käega sõtkuda - nii saad kõik oma head soovid ja mõtted tainasse pista, et lõpptulemus kodusoojust täis oleks. Püüdsin mõttest - mina-ei-kasuta-kunagi-pärmitaigna-valmistamiseks-mikserit teiste soovitustel lahti saada ning viimasel aastal olen aru saanud, et oluliselt kiirema ja parema lõpptulemuse saab, kui kasutada tainasegamiskonksudega köögikombaini või mikserit. Kuklid tulevad õhulised, kohevad, siiski pisut tummised/tainased ning valmivad äärmiselt kiirelt. Sõtkumisele kuluva aja asemel saate hoopis täidise valmistada ning sellega lihtsalt maiustada.

Järgnevalt on kirjas 4 erinevat kukliretsepti koos nelja erineva täidisega. Kukleid ja täidiseid saab kombineerida vastavalt oma soovidele, mina sobitasin need nii, nagu need on retseptidena kirjas. Kombineerige aga nii, kuidas soovi on. Retseptides on mul kasutusel ka toorjuustukreem, mille kohta on paljud küsinud, et kus neid saab? Need leiate Farmi logo alt poodidest toorjuusturiiulitelt:)


Kõige pealt traditioonilised kuklid klassikaliste maitsete pooldajatele... ja siis kõik riburada järgi:
Klassikalised vastlakuklid vanillipudingu ja vahukoorega
Pähklitükkidega vastlakuklid kohupiimasegadikuga
Apelsini-kardemonikuklid karamellikreemiga

Kookosmaitselised vastlakuklid šokolaadikreemi ja kitsejuustuvahuga

Hõissa vastlad!

Klassikalised vastlakuklid vanillipudingu ja vahukoorega
ca 15 tk
3 dl piima, käesoojana
30 g presspärmi
9-10 dl jahu
1,5 dl suhkrut
0,5 tl soola
0,5 muna
75 g võid, sulatatuna ja jahutatuna

Määrimiseks: 0,5 muna
tuhksuhkrut (kuklitele)

Pudenda presspärm käesooja piima. Lisa pool jahu kogusest, sega ühtlaseks ning jäta sooja kohta (rätiku alla) kerkima vähemalt 20 minutiks. Seejärel lisa suhkur, sool, 0,5 muna ning hakka vaikselt mikseri või köögikombainiga (taignasegamiskonksudega) tainast segama. Tasapisi hakka juurde lisama jahu. Lisa ka või ning mikserda ühtlaseks tainaks. Vajadusel lisa jahu, õige tainas peab jääma ühtlane, läikiv ning kausi servadest eemaldunud. Seejärel jäta tainas uuesti sooja kohta rätiku alla kerkima vähemalt 30 minutiks.

Kerkinud tainas mikserda uuesti kergelt läbi ning võta siis tainast pisikesed pätsikesed (ca 15 tükki). Võta 1 tainatükk ning rulli jahuste käte vahel hoolikalt pallikeseks (pallikese tainapind peab jääma ühtlane ja läikiv). Pane vormitud tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase veel ca 15 minutit rätiku all kerkida. Pintselda seejärel pealt munaga ning küpseta 200 kraadi juures ca 15-20 minutit. Lase jahtuda.

Täidis: 
Vanillipuding ja vahukoor
1 tops vanillipudingut
2 dl rõõska koort (35%)
1 tl vanillisuhkrut
1-2 sl suhkrut

Vahusta koor suhkrutega vahule. Lõika kuklitel saiamütsid maha (soovi korral õõnesta sisu, et täidist rohkem mahuks). Pane igasse kuklisse pudingut ning pritsi peale vahukoor. Aseta saiamütsid peale ning raputa üle tuhksuhkruga.


Pähklitükkidega vastlakuklid kohupiimasegadikuga
ca 15 tk

3 dl piima, käesoojana
30 g presspärmi
9-10 dl jahu
1,5 dl suhkrut
100 g metspähkleid, hakituna
2 sidruni riivitud koor
1 tl vanillisuhkrut

0,5 tl soola
0,5 muna
75 g võid, sulatatuna ja jahutatuna

Määrimiseks: 0,5 muna
tuhksuhkrut (kuklitele)

Valmista samamoodi, nagu klassikaliste kuklite tainas, ainult lisa koos suhkru ja muude ainetega juurde ka riivitud sidrunikoored, peeneks hakitud pähklid ja vanillisuhkur.

Täidis:
Kohupiimasegadik
2 dl rõõska koort (35%)
200 g kohupiima (teralist)
100- 150 g kreeka jogurtit
2 tl vanillisuhkrut
3-4 sl suhkrut

Vahusta koor suhkrutega vahule. Vahusta teises kausis kohupiim ja jogurt ning lisa seejärel kohupiimasegu vahukoorele. Vahusta kergelt.  Täida kohupiimaseguga vastlakuklid. Raputa üle tuhksuhkruga.

Soovitus: Enne kohupiimasegadikuga täitmist pista kuklitesse veidi õhukesi martsipaniviile. Tänu kohupiimasegadikule hakkab martsipan sulama ning muudab martsipani hästi kreemjaks. Võid mõned hapukad marjad ka veel kuklimütsi alla pista:) 



Apelsini-kardemonikuklid karamellikreemiga
ca 15 tk

3 dl piima, käesoojana
30 g presspärmi
9-10 dl jahu
1,5 dl suhkrut
1,5 tl (kuhjaga) kardemoni
1 suure apelsini riivitud koor

0,5 tl soola
0,5 muna
75 g võid, sulatatuna ja jahutatuna

Määrimiseks: 0,5 muna
tuhksuhkrut (kuklitele)

Valmista samamoodi, nagu klassikaliste kuklite tainas, ainult lisa koos suhkru ja mu
ude ainetega juurde ka riivitud apelsinikoor ja kardemon.

Täidis:
Karamellikreem
2 dl rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
1 tops karamelliga toorjuustukreemi, toasooja

Vahusta koor suhkruga vahule.  Sega toorjuustukreem lahti ning lisa vahukoorele, mikserda ühtlaseks. Täida karamellikreemiga vastlakuklid ning raputa peale tuhksuhkrut.



Kookosmaitselised vastlakuklid šokolaadikreemi ja kitsejuustuvahuga
ca 15 tk

3 dl piima, käesoojana
30 g presspärmi
9-10 dl jahu
1,5 dl suhkrut
1,5 dl kookoshelbeid
1,5 tl vanillisuhkrut

0,5 tl soola
0,5 muna
75 g võid, sulatatuna ja jahutatuna

Määrimiseks: 0,5 muna
tuhksuhkrut (kuklitele)

Valmista samamoodi, nagu klassikaliste kuklite tainas, ainult lisa koos suhkru ja muude ainetega juurde ka kookoshelbed ja vanillisuhkur  

Täidis:
Kitsejuustuvaht
2 dl rõõska koort (35%)
1 tl vanillisuhkrut
1-2 sl suhkrut
55g kitsejuustu
1 tops šokolaadiga toorjuustukreemi

Vahusta koor suhkrutega vahule. Sega kitsejuust lahti ning lisa vahustades vahukoorele. Pane igasse kuklisse veidikene šokolaadikreemi. Täida vahukooreseguga vastlakuklid ning raputa üle tuhksuhkruga.


19 kommentaari:

  1. Proovisin samuti mikseri taignaotsikutega pärmitainast valmistada - oluliselt kiiremini segunes see tõepoolest, aga kenasti toimis see ainult poole jahukogusega - kui tainas hakkas paksemaks muutuma, ronis tainas kiirelt mööda miksri otsikuid üles (ja nagu hiljem tuvastasin, ka masina sisse), nii et mina lõpetasin ikkagi käsitsi. Ei teagi, kas on miksri viga või milles asi, aga uuesti vist ka ei julge proovida - päris tüütu oli sealt seest puhastada ja päris kõike ei saanudki kätte...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    2. Kui olid olemas spetsiaalsed taignasegamiskonksud, siis ei roni tainas kuidagi mööda otsikuid üles:) Millised otsad Sul kasutusel olid?

      Kustuta
    3. Ikka need taignasegamiskonksud, mitte tavalised vahustamisotsikud, jah... Imestasin isegi - mõtlesin, et äkki on need siis mõeldud ainult vedelama (nt pannkoogi-)taigna segamiseks.

      Kustuta
    4. Lisan veel, et kuklid ise tulid väga maitsvad (tegin esimese retsepti järgi, aga lisasin kardemoni ja täidisesse ei pannud vaniljepudingit, vaid valmistasin lihtsalt vahukoore-kohupiima segu). :)

      Kustuta
    5. Siis on küll kummaline, sest tainas ei tohiks mitte kuidagi neist üles ronida, isegi kui on väga paks tainas.

      Kustuta
    6. Tainas ronib üles, kui konksud on vastupidi paigaldatud (mõnel mikseril ei lasegi valesti panna, augud vastava suurusega).

      Kustuta
    7. See on küll huvitav info, pean neid konkse siis täpsemalt uurima... Pealtnäha tunduvad täiesti identsed (ja augud samuti).

      Kustuta
    8. Maarja - kas said tainakonksude müsteeriumi lahendatud? :)

      Kustuta
  2. Aitäh! Kasutasin esimest retsepti täna. Kõik tuli ideaalne.

    VastaKustuta

  3. Tegin esimest korda vastlakukleid ,väga head tulid.Sinu retsepti järgi.
    http://nextlifeweb.blogspot.com.ee/2016/02/vastlakuklid.html

    VastaKustuta
  4. Minul oli täpselt sama probleem seoses taigna mikserdamisega - mööda otsikuid hakkas tainas üles ronima, proovisin ka otsikuid vahetada, s.t panna teistpidi, aga kahjuks ei mõiganud. :(

    VastaKustuta
  5. Tegin esimest korda vastlakukleid, tulid väga head. Eriti kodused ja maitsvad. Ka minul tekkis hetkeks see probleem, et mikser ei jõudnud mikserdada. Kuid siis lisasin võid ja jahu vaheldumisi ning see probleem sai ka lahenduse. Julgen seda retsepti soovitada :)

    VastaKustuta
  6. kellel on kodus nn leivaküpsetamise masin siis see on taigna tegemiseks parim.

    VastaKustuta