Tänast sooja ilma vaadates ei ole vist paljudel väga küpsetamise isu, aga kui peenral rabarberid muudkui sirguvad, siis võiks ikkagi ühe koogiteo ette võtta. Pealegi on õhtul, siis kui juba väljas õhk pisut jahedam, ülimõnus kuuma teed juua ning kõrvale värskelt küpsetatud rabarberikooki süüa.
Rabarberihooajal kordub iga aasta üks ja sama asi - hooaja alguses küpsetan klassikalisi koogikesi ning kui isu täis, siis hakkan katsetama ja vigurdama. See retsept kuulub sinna esimesse kategooriasse. Hea lihtne ja klassikaline rabarberikook, milles ei ole tilkagi nisujahu. Tore, eks ole!? Nisujahu rolli täidavad siin väga edukalt mandlid ja ka lõpptulemus jääb meeldivalt mandline. See retsept pärineb taas ajakirja Maret retseptilehekülgedelt, kus ma köögitoimetaja olen. Ma olen hästi rõõmus, et paar kuud tagasi lisandus ajakirja juurde 1 uus rubriik "5 komponenti 1 koogike". Põnev on ju mõelda ja katsetada erinevaid koogikesi, mis peavad valmima vaid viiest komponendist. Ja saladuskatte all võin öelda, et järgmisel kuul (juuni2014) on ajakirjas üks ülimalt maitsev (ikka viiest komponendist koosnev) koogike.
225 g mandleid
1 tl küpsetuspulbrit
250 g rabarbereid
4 muna
2 dl suhkrut + 1 sl rabarberitega segamiseks
1 tl küpsetuspulbrit
250 g rabarbereid
4 muna
2 dl suhkrut + 1 sl rabarberitega segamiseks
Vooderda
küpsetuspaberiga kandiline koogivorm (28x23cm). Aseta mandlid ühekordse
kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning röstige neid ahjus 175 kraadi
juures ca 5-7 minutit. Seejärel lase jahtuda vähemalt 15 minutit ning
peenesta mandlid köögikombainis või saumikseriga peeneks jahuks. Sega
saadud jahu hulka küpsetuspulber. Koori rabarberid, lõika tükkideks ning
sega need kokku 1 sl suhkruga.
Vahusta munad
suhkruga heledaks vahuks. Lisa mandlijahu ning mikserda kiirelt ühtlaseks. Sega
sisse rabarberitükid ning kalla tainas vormi. Küpseta ahjus (pigem ahju
alumises osas) 175 kraadi juures ca 30-35 minutit. Lase jahtuda, soovi
korral raputage peale tuhksuhkrut.
Poest ostetud mandlijahu sobib ju ka, eksole? Ostan seda tavaliselt Pärnu Kaupmehest.
VastaKustutaJa, sobib loomulikult:)
KustutaKui seda meega proovida teha, siis kui palju mett tuleks panna?
VastaKustutaMa ise ka plaanin ka seda retsepti lähiajal meega proovida. Kahjuks ei julge öelda, palju tuleb panna. Mina soovitan panna maitse järgi, kui tunned et tainas juba meeldivalt magus. Kindlasti ei tohi tainas jääda õrnalt magus - rabarberid siiski hapud ning küpsedes magusus /võrreldes tainaga) niikuinii väheneb. Alustaksin mee lisamist supilusika kaupa, siis saab maitse järgi pidevalt proovida:)
KustutaKas olete nüüd meega ka proovinud ning kui palju seda peaks siis panema?
KustutaEelmisel aastal sai ka meega tehtud:) Panin seda veidi vähem kui 200 g . Soovitan tainast aga kindlasti proovida, et kui tundub hapu, siis pisut rohkem lisada.
KustutaMinu lemmik rabarberikook. Nägin retsepti Maretis ja olen juba mitu korda teinud. Nii lihtne ja imemaitsev. Rabarbereid panin isegi natuke rohkem, tuli mahlasem.
VastaKustutaRagne, kas sinna võiks sobida ka natukene kookosjahu või võib see liiga kuivaks minna?
VastaKustutaJah, kookosjahuga ainult tehes ma kardan küll, et jääb liialt kuivaks. Äkki pool kogust mandlijahu ning pool kookosjahu?
KustutaTere! Kas see kook võiks talvel õnnestuda ka külmutatud rabarberiga?
VastaKustutaMa ei ole küll külmutatud rabarbereid väga küpsetistes kasutanud (ainult kissellis), aga kui otse sügavkülmast võetud rabarberid kohe koogitainasse segada, siis ma arvan küll, et kook õnnestub ilusti.
KustutaMina teen terve talve sügavkülutatud rabarberitega kooke. Rabarberid tõstan sõelale sulama ja nõrguma enne kui koogis kasutan. Vedeliku viskan minema. Väga mõnus on aastaringselt rabarberikooke süüa! :-)
KustutaAga kook on imehea,teen juba teist korda täna.
KustutaSee on tore!
KustutaProovin ehk ka, sest mulle meeldib lihtsus!:D
VastaKustutaTuli mõnus õhuline kook, kuigi pidin 30 grammi tatrajahu panema, sest mandlijahu jäi puudu.
VastaKustutaNii tore:)
Kustuta