Sõidan päris tihti Tallinn-Pärnu vahet ning minu jaoks on
juba traditsiooniks saanud see, et teen Märjamaa bensiinijaamas pisikese
vahepeatuse ning premeerin end kohvi ja Magnum mandlijäätisega. Viimane on sel
suvel saanud minu vaieldamatuks lemmikuks, mida võiksin päevas kohe mitu tükki ära süüa. Jäätis on hetkel lihtsalt
suurepärane jahutus, olgu ta siis sorbett, koorejäätis, kohupiimajäätis... ei
ole vahet nii või teisiti on mõnus kuumal päeval miskit külma nautida.
See jäätisepostitus oli mul ootel, kuna see ilmus ajakirja
Maret2014 juulikuunumbris. Kannatamatult juba ootasin selle blogisse üles riputamist.
Seda põhjusena, et lõpptulemus oli lihtsalt suurepärane. Retseptidena tuleb
avaldamisele üks ilma jäätisemasinata valmiv koorejäätis. Mainin kohe ära, et
tegemist ei ole traditsioonilise vahukoor+kondenspiim valmiva kooslusega, vaid
pisut teistsugune (ja väga hästi) toimiv vaheldus ja valmistamismeetod. Nii on
lõpptulemuseks
vanillise maitsega kreemjas koorejäätis. Maiuse valmistamisel on kasutatud
ehtsat vanillikauna, mis annab jäätisele juurde meeldiva vanillise maitse.
Loomulikult on
koduse jäätise valmistamise üheks suurimaks ebaõnnestumiseks jäätisesegusse
tekkivad jäätisekristallid. See kehtib eriti just ilma jäätisemasinata
valmistamismeetodi puhul. Kuidas aga vältida jääkristalle? Valmistamisel tuleb
segu korralikult kuumutada ning tahenemise vahepeal see veelkord läbi
mikserdada, nii ongi lõpptulemus kreemjas ja siidine.
Mida aga teha
siis, kui Teil on külmkapis terve suur karbitäis tavalist poest ostetud
vanillijäätist, millest juba tüdinud olete? Siis saab täiustada maitseid
erinevate lisanditega. Retseptiideed leiate sellest postitusest, kerige vaid
hiirt pisut allapoole....
Koorene vanillijäätis
600 ml rõõska
koort (35%)
1 vanillikaun
85 g suhkrut
3 munakollast
1 vanillikaun
85 g suhkrut
3 munakollast
Kuumuta potis
keskmisel kuumusel rõõsk koor. Lõika vanillikaun pikuti pooleks ning eralda noa
abil sellelt seemned. Lisa eraldatud seemned potti, seejärel pane potti ka
vanillikaun. Kuumuta koort kuni keemiseni. Seejärel lisa suhkur ning sega kuni
lahustumiseni. Tõsta pott tulelt. Klopi munakollased kahvliga kergelt vahule.
Lisa mõned lusikatäied kuuma kooresegu munakollasele (temperatuuri ühtlustamiseks)
ning vala siis tasapisi munasegu potti koore hulka, ise pidevalt segades. Aseta
jäätisesegu säilituskarpi, sulge kaanega ning lase sügavkülmas paar tundi
taheneda, seejärel mikserda jäätisesegu uuesti läbi ning lase lõplikult
taheneda (ca 5-6 tundi).
Lisandid
vanillijäätisele
Nagu eelnevalt
lubatud, siis soovitustena erinevad lisandikooslused, mida kasutada tavalise
jäätise rikastamiseks. Pean ütlema, et nii mõnigi kooslus sai minu üheks
suureks lemmikuks. Eriti meeltmööda oli mulle näiteks sinihallitusjuustu ja
Kreeka pähkli kooslus. Selle valmistamiseks peate kindlasti sinihallitusjuustu
murendama, mitte eelevalt ühtlaseks püreeks segama. Tükkidena annab juust
jäätises kontrasti magusa ja soolase kooslusena.
Piparmündilehed +
kookoshelbed
India pähklid + mesi
Vaarikad + martsipan
Sinihallitusjuust + Kreeka pähklid
Küpsisetükid + kreemliköör
Tüümianilehed + sidrunikoor (riivituna)
Keedetud kondenspiim + mooniseemned
Kohuke + kaneelipulber
Kuivatatud ploom + halvaa
Banaan (püreestatuna) + Geisha šokolaad
India pähklid + mesi
Vaarikad + martsipan
Sinihallitusjuust + Kreeka pähklid
Küpsisetükid + kreemliköör
Tüümianilehed + sidrunikoor (riivituna)
Keedetud kondenspiim + mooniseemned
Kohuke + kaneelipulber
Kuivatatud ploom + halvaa
Banaan (püreestatuna) + Geisha šokolaad
Kuidas teha?
1. Lase
vanillijäätisel toatemperatuuril pisut pehmeneda;
2. Vali oma lemmiklisandite kooslus, haki väiksemaks (kui ei ole märgitud teisiti) ning sega lisandid jäätisesse. Lisandite koguse üle otsusta ise;
3. Aseta valminud jäätis säilituskarpi ning lase sügavkülmas taheneda vähemalt 30 minutit.
2. Vali oma lemmiklisandite kooslus, haki väiksemaks (kui ei ole märgitud teisiti) ning sega lisandid jäätisesse. Lisandite koguse üle otsusta ise;
3. Aseta valminud jäätis säilituskarpi ning lase sügavkülmas taheneda vähemalt 30 minutit.
Vau, ei muud :D
VastaKustutaKõik maitsed on väga ahvatlevad!
magnumi jäätis? :D oled Sa selle koostind lugenud? kas ilma kooreta tehtud jampsi tohiks üldse jäätiseks nimetada :D magnum - pulbrid ja suvaline taimerasv on vahtu aetud!
VastaKustutaRagne, kas oleks võimalik, et Sa kuidagi leiutaksid selle Magnumi retsepti? Et kuidas kodus ise teha jne
VastaKustutaEtte tänades,
Kristiine
Mul on täiesti see mõttes. Taolised jäätisevormid on mul olemad, jäätisepulgad ka varutud. Kui katsetan ja meeldib, siis jagan kindlasti ka siin:)
Kustuta"...seejärel mikserda jäätisesegu uuesti läbi..." - kas segu tuleb mikserdada ühe korra (peale kerget tahenemist) või mitu korda? See sõna "uuesti" ajas mind veidi segadusse.
VastaKustutaTahaksin seda retsepti homme proovida ja seega oleks hea olla kindel :)
Ja veel - umbes mitmele inimesele sellest kogusest magustoiduks jaguks?
VastaKustutaSiin retseptis on mõeldud, et mikserdada tuleks peale külma panekut 1 kord, samas kui on viitsimist võib korra veel mikserdada, kui aega ja viitsimist on:)
KustutaMa pakun, et umbes kuuele jagub.
Kas võib kasutada vanillikauna asemel vanillisuhkrut? Ja kui palju seda siis umbes panna sinna sisse? Meil siin kohalikus poes ei müüdud seda vanillikauna kahjuks
VastaKustutaVanillikaun annab jäätisele hästi mõnusa vanillise maitse, aga saab ka vanillisuhkruga. See võiks siis võimalusel olla pisikeste vanilliseemnetega. Kogusena niipalju, et ikka maitse tekiks - nii umbes 2-3 tl:)
Kustuta