Minult on ikka ja jälle küsitud, et mida mina plaanin jõulude ajal pühadelaual pakkuda. No ütleme nii, et täna õhtul on köögis valmimas sült. Homme panen juuretise käärima ning hapukapsa potti hauduma. Kõrvitsasalat on ammu valmis ja söömist ootamas ning õhtusöögi lõpetuseks plaanitud magusam pool saab arvatavasti homme õhtul viimase lihvi. Niisiis on laual kõik traditisooniline - vana ja hea ning kindel. Pearoana astub tähtsa külalisena lauale part, täpsemalt pardikoivad. Mulle on tõeliselt meelepärane pardiliha ning eriti just pikalt haudunud koivad. Seda retsepti olen teinud päris mitu korda ning juba ammu sai otsustatud milline liha ja retsept jõululaual tähtsaimat osa mängib.
Uskuge mind, see retsept on lihtsalt suurepärane. Lõpptulemusena saavad valmis hästi mahlased pardikoivad, millelt liha iseenesest eraldub. Maitsetes ei ole miskit tugevalt tunda, pigem sulandub kõik ühtseks tervikuks. Nii, et kel veel pühadeks kindlaid retsepte pole välja valitud, siis see on kindlasti üks, mida proovida tasuks.
Pardikoibade kõrvale lisandiks üks kohev püree. Juurseller on minu südame juba ammu võitnud. Selle maitse on kohati tugev, kohati huvitav, kohati suurepärane maitseandja, kohati hea kaaslane teistele köögiviljadele. Seetõttu lisan ka ühe oma lemmikuma püree retsepti kartuli ja juurselleriga. Sobib pardiga ideaalselt!
4 jahutatud pardikoiba (kasutasin Rannamõisa pardikoibasid)
soola, pipart
näpuotsatäis kaneeli
1 tl vedelat mett
2 tl sinepiseemneid
2 tl köömneid
mõned tillivarred
1 õun
0,5 dl vett
Hõõru pardikoivad soola ja pipraga
korralikult kokku. Seejärel hõõru kokku kaneeli ja meega. Lisa koibadele
sinepiseemned ja köömned. Aseta koivad ahjuvormi ning lase neil üleöö
jahedas maitsestuda.
Järgmisel päeval lisa vormi tillivarred
ja vesi. Koori õun, eemalda südamik, lõika viiludeks ning aseta
ahjuvormi. Raputa koibadele peale veel pisut soola. Küpseta 160 kraadi
juures ilma kaaneta 30 minutit, seejärel aseta vormile kaas peale ning
küpseta veel 2 tundi. Serveeri koos õunakastme ja
kartuli-juurselleripüreega.
potis küpsenud õunaviile
küpsetamisvedelikku
piima
Eemalda ahjuvormist õunad ning pane
kaussi. Lisa juurde endale meeldivas koguses pardileeme ning mikserda
ühtlaseks. Lisa piima vastavalt maitsele ning kuumuta pliidil minutijagu
(ära keeda)!
750 g kartulit
300 g juursellerit
soola
75 g võid
piima
Koori kartulid ja juurseller ning keeda
need soolaga maitsestatud vees pehmeks. Seejärel nõruta. Sulata või
pliidil, vala kartulite ja juurselleri juurde ning alusta siis
mikserdamist. Poole pealt hakka juurde lisama piima. Lisa seda niipalju,
kui saavutad endale sobiva paksuse. Maitsesta.
Kaunist jõuluaega! Tundub imemaitsev ja hõrk. Aitäh nende hetkede jagamise eest! :)
VastaKustutaAitäh. Ilusaid pühi Sullegi:) Uuel aastal uue tuhina ja retseptidega!
Kustuta