Kes meist ei armasta ketšupit, mis lisandina koos rohelise
sibulaga koduste praekartulite kõrvale nii hästi passib. Veelgi parem on siis,
kui see tomatilisand on isetehtud. Kui tomatihooaeg on täie hooga käimas ning
nende punapõsksete andide rohkusest ei ole enam pääsu, siis on hea mõte valmistada kodust ketšupit. Selline isetehtud tomatikaste/-ketšup valmib
lihtsalt ning maitseb nii-nii hästi.
Kõik käib lihtsalt! Ketšupi valmistamiseks tuleb vaid
vajalikud komponendid potti pista ning siis oodata, millal segu sobiva paksuse
ja pehmusega massiks pliidil podiseb. Seejärel pisut püreestamist ning
maitsestamist ja seejärel ongi isetehtud ketšup valmis! Enne ketšupi valmistamist siiski aga mõned soovitused ja tähelepanekud:
- Ketšupi valmistamisel nõuavad mitmed retseptid tihtipeale eelnevalt tomatite koorimist. Tegelikkuses on see lihtsalt üks aeganõudev tegevus. Ketšupi hautamise ja püreestamise tagajärjel tomatikoor seguneb märkamatult kogu segusse ning seetõttu pole ma ise tomatite koorimise peale kunagi aega kulutanud;)
- Parima lõpptulemuse saavutamiseks eemalda enne valmistamist tomatitelt plekid ja pehmed kohad;
- Ketšupis kasuta mistahes suhkrut – muscovado ja fariinsuhkur annavad lõpptulemusele juurde pisut karamellisemat maitset, tavaline suhkur jätab aga ketšupi klassikaliselt magusaks, demerera suhkur annab samuti teisugust huvitavat mekki;
- Suhkru asemel olen magustajana kasutada ka mett või vahtrasiirupit;
- Äädikatest võib ketšupile lisada klassikalist kanget äädikat või siis mahedamat õuna-, riisi- või veiniäädikat. Kangusest oleneb loomulikult lisatav äädika kogus;
- Vürtside ja ürtide valik kastmes oleneb täielikult valmistaja eelistustest. Pea aga meeles, et ketšupil peab siiski olema maitset! Siinses retseptis olen kasutanud pipart, sinepiseemneid, kaneelipulka loorberilehti, nelki ja muskaatpähklit;
- Tülikas on peale keetmist kõik potti pistetud vürtsid ükshaaval välja noppida. Seetõttu meisterdan tavaliselt valmis marlist ürdikotikese. Selleks pistan vajalikud vürtsid marlile, pakin need kokku, kinnitan niidiga ning pistan keetmine ajaks potti*
- Kui soovid paksemat ketšupit, siis lase tomatisegul lihtsalt kauem keeda - nii aurustub vesi korralikumalt välja;
- Säilitamiseks soovitan pigem kauem keedetud tihkemat tomatisegu;
- Lisaks klassikalisele tomatiketšupile võib valmistada igasugu erinevate lisanditega ketšupit – kasuta lisandina tšillit, erinevaid ürte, küüslauku, karrit vms. Lisandid lisa segule püreestamise käigus;
- Kui soovid täielikult ilma seemneteta ketšupit, siis suru peale püreestamist kogu mass läbi sõela;
- Soovite kollast ketšupit? Sel juhul kasuta valmistamisel kollaseid tomateid ning valget sibulat;
- Hoidistamiseks pista kuum tomatihoidis kohe peale valmimist eelnevalt ettevalmistatud pudelitesse/purkidesse;
- Pista tomatipasta pigem pisematesse pudelitesse/purkidesse, sest juba avatud kodune tomatihoidis ei säili nii kaua!
- Vanaemad soovitavad enne purgi sulgemist hoidise pind katta sularasvaga – see aitab hoidisel paremini säilida!
- Korralikult suletud ja jahedas hoitud tomatiketšup säilib u 6 kuud.
1 punane sibul
40 g Demerera suhkrut
1 tl soola
5 sl õunasiidriäädikat
paar värsket ürdioksa (näiteks estragoni või punet)
Maitseained:
10 pipratera
1 tl kuhjaga sinepiseemneid
1 kaneelipulk
1 muskaatpähkel
3-4 loorberilehte
0,5 tl nelki
Lõika tomatid neljaks, viiluta sibul ning pista need
potti. Lisa suhkur, sool, äädikas ja ürdioksad. Seejärel valmista ürdikotike*
(vaata täpsemalt soovituste alt!) ja pista see samuti potti.
Seejärel lase segul suurel kuumusel podisema hakata. Niipea,
kui see on juhtunud, alanda kuumust ja lase segul vaikselt veel umbes tund aega
podiseda. Aeg-ajalt sega! Eemalda maitsekotike ja püreesta tomatimass.
Maitsesta lõplikult ning kalla ettevalmistatud pudelitesse-purkidesse.
Retsept ilmus ka ajakirjas Maret (juuli2015).
Katsetasin ja jäin tulemusega väga rahule. Suur, suur aitäh Ragne!
VastaKustutaSeda on tore kuulda:)
KustutaKas tõesti säilib ka õlita? Miks üldse näiteks letšosse nii palju õli peab panema? Arvasin, et ikka säilimise jaoks? Aitäh!
VastaKustutaSiin retseptis on säiltaja äädikas:) Toimib hästi!
KustutaNii hea retsept. Tervele perele maitses ja sai jube kiiresti otsa. Nüüd tahasin proovida kollaste tomatitega. Aitäh.
VastaKustutaOh, väga tore kuulda! No kui kollaseid tomateid juhtub olema, siis on lõpptulemus kindlasti äge:)
KustutaTere! Kas seda ketšupit võib valmistada hoidistamiseks ka ilma selle ürdikotikeseta, st jätta välja kogu retseptis toodud maitseainete loetelu? Eesmärk oleks saada võimalikult puhta maitsega tomatikaste, mida siis hiljem toidu valmistamise ajal sobilike maitseainetega täiendada.
VastaKustutaIkka võib, aga pipart ja loorberilehti soovitan siiski lisada:)
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
KustutaOlen tänulik, et leidsin sellise lihtsa retsepti, hääde juhistega. Olin just jõudnud järeldusele, et ei jõua kõiki tomateid toorelt nahka pista. Nii põnev on praegu, just alustasin selle retsepti järgi ketšupi kokkamisega💗
VastaKustutaNii tore:) Loodetavasti tuleb ketšup meelepärane:)
KustutaKui kasutada 30% äädikat, palju seda peaks lisama?
VastaKustutaTäiesti maitse järgi soovitan katsetada. Esialgu võiks lisada 1 sl ja siis edasi vaadata!
KustutaKas ketsupit võiks teha ka rohelistest tomatitest? VArsti peaks värvumata tomatid ära korjama...
VastaKustutaMina olen rohelised tomatid kasvuhoonest kokku korjanud ning pakkinud need kõik ajalehepaberisse. Seejärel hoian tavalise kastiga pimedas. Niimoodi lähevad tomatid kiiresti punaseks. Ja siis saab ketšupit teha:)
KustutaAitäh! Väga hea retsept,olen korduvat selle järgi teinud, alati saavad esimesena otsa. Täna lisasin ka mõne õuna, loodan et säilib sama hästi.
VastaKustutaRõõm kuulda!
KustutaTere! Kui tahan teha 10kg tomatitega, kas siis maitseained peaks ka 10x olema?
VastaKustutaTervitus! Ma vastan siin ka :) Põhimõtteliselt ei tohiks maitseainetega tagasi hoida ja pigem ikka need enam-vähem koguse suurendamisel sarnaselt suurendada. 100 pipratera läheb vast liiale, aga üldjuhul siiski ikka soovitan maitsestamisele rõhku panna!
KustutaTere! Kas olete kasutanud ka palsamiäädikat hoidistes? Toimib samuti säilitajana või siiski ei sobi?
VastaKustutaTere! Kusjuures ma marineerisin maasikaid palsamiäädikaga. Ikka sobib kasutamiseks:) Hoidistamine on nii mõnus läbi katsetuste toimiv tegevus, et piirab vaid fantaasia.
KustutaTere! Aga kuidas säilitusaega pikendada, kas jätan sibula lisamata. Ise teen lihtsalt, lisan ainult soola, pipra ja suhkru, ja säilib üle aasta, kui ennem otsa ei saa. Keedan ka porgandit hulka, mille püreestan koos tomatitega, siis tuleb ka paksem.
VastaKustutaMul on retseptis öeldud, et see säilib ca 6 kuud. See on selline miinimumaeg ja tegelikult korralikult jahedas hoides säilib ka kauem.
KustutaMiskit ära jätta ei soovita selle retsepti puhul:)
Kustuta