Minult on viimasel ajal palju küsitud erinevaid kastmete
retsepte ja ideid, millega rikastada lõuna- ja õhtusööke. Ikka selliseid, mis
pisut taljesõbralikumad ning milles puudub majonees, hapukoor ja muu selline.
Õnneks kirjutasin ma suve alguses ajakirja Maret just ühe artikli, milles
leidus rohkelt just seesuguseid retsepte.
Hea kaste võib toiduga teha imesid ning muuta inetu
pardipoja säravaks printsessiks. Kodune kaste
on puhta ja värske maitsega. Vaba igasugustest maitsetugevdajatest,
paksendajatest, säilitusainetest ja toiduvärvidest. Ilma kastmeta on toit justkui võileib ilma
leivata – üks vajab üht ja teine hädasti teist. Seepärast järgnevalt mõningaid minu
lemmikretseptid, mis sobivad ideaalselt krooniks
erinevatele värsketele salatitele, ahjujuurikatele, linnuliharoogadele jne
Selleks, et avastada põnevate kastmete retsepte on õige
toimida paari lihtsa põhireeglite järgi. Põhiretseptide järgi valmistatud kaste
võiks koosneda põhjast (õli, jogurt, palsamiäädikas, tomatipüree, avokaado),
miskist happelisemast (äädikad, tsitruste mahlad), lisandi(te)st ja siis veel
maitseainetest. Viimane on äärmiselt olulise tähtsusega ning aitab lõpptulemust
korralikult viimistleda. Loomulikult saab kastme valmistamisel aidata kaasa
külmkapi tühjendamisele, sest kindlasti leidub seal pisut sojakastet, mõni poolik
tsitsuseline, austri- või mõnda muud kastet, mis on jäänud kasutult seisma ning
juba ammu külmkapis pahaaimamatult ruumi võtab.
Lisaboonusena valmib isetehtud salatikaste hetkega ning ei vaja rohkelt keerulisi töövahendeid. Mul on kodus olemas üks
tavaline kaanega klaaspurk, millesse vastavalt kastmeretseptile soovitud
komponendid lisan ning siis korralikult kõik segamini raputan. Kui kastmele
lisada püreestamist vajavaid komponente, siis saab mikserdamisnõuna kasutada
sedasama purgikest.
Soovitused:
- Kasuta taljesõbraliku
kastme valmistamiseks hapukoore või majoneesi asemel Kreeka jogurtit. Tänu
selle valmimistehnikale on Kreeka jogurt paksema konsistentsiga kui mis tahes
tavaline maitsestamata jogurt;
- Lisaks
maitse andmisele saate komponente lisada ka sobiva tekstuuri saavutamiseks.
Lisa kreemisema kastme saamiseks avokaadot, parmesani või mahedat sinepit;
- Kastmete
valmistamisel ära kindlasti retseptis näpuga järge pea. Maitse kastet ning
lisae täpselt vajalikke komponente nii palju, et leiad ideaalse
maitsekooskõla;
- Värsked
ürdid teevad kastme maitsega imet. Kui valmistad näiteks traditsioonilise
õlikastme mitmeks päeva, siis võid julgelt lisada ka kuivatatud ürte, mis
seismisel rohket maitset annavad kastmele;
- Osad õlid
on tugevama maitsega ning seetõttu võivad ka kastmes liialt domineerima jääda.
Seetõttu kasuta kastme valmistamiseks just seda õli, mis Sulle meeldib.
- Ära
unustage kastet enne kasutamist korralikult segada!
Üks kasulik spikker kastme valmistamiseks on siin:
Kastme põhi (100g)* Hape
(2-3 sl) Lisand (1-2
sl) Maitsestamiseks
(Oliivi)õli 35g palsamiäädikas riivitud ingver,sinep mesi, pipar, sojakaste
Kõrvitsaseemneõli 35g apelsinimahl kapparid, parmesan mesi, pipar, sool
Kreeka jogurt valge
veini äädikas hakitud vürtsikilu pipar
Kõrvitsaseemneõli 50g sidrunimahl jõhvikad, sinep mesi, sool
Mangopüree laimimahl oliiviõli, tüümian pipar, sool, karri
Feta juust riisiäädikas petersell, oliiviõli suhkur,tšilli, sojakaste
Avokaadopüree sidrunimahl sinihallitusjuust köömned
Palsamiäädikas apelsinimahl mooniseemned,õli, sinep pipar, sool
Valitud kastme komponendid pane kaussi ning sega või
mikserda ühtlaseks. Maitsesta lõplikult ning kasuta soovide kohaselt.
Tähelepanekud:
*Lisa 100 g teatud
komponenti juhul, kui ei ole tooraine juures märgitud teisiti!
Kastmete
valmistamiseks on kasutatud mahedat sinepit.
Kasuta
alati tsitrsustest pressitud värsket mahla!