11. september 2015

Taljesõbralikud kastmed - retseptid, ideed ja valmistamise nipid!


Minult on viimasel ajal palju küsitud erinevaid kastmete retsepte ja ideid, millega rikastada lõuna- ja õhtusööke. Ikka selliseid, mis pisut taljesõbralikumad ning milles puudub majonees, hapukoor ja muu selline. Õnneks kirjutasin ma suve alguses ajakirja Maret just ühe artikli, milles leidus rohkelt just seesuguseid retsepte.

Hea kaste võib toiduga teha imesid ning muuta inetu pardipoja säravaks printsessiks. Kodune kaste on puhta ja värske maitsega. Vaba igasugustest maitsetugevdajatest, paksendajatest, säilitusainetest ja toiduvärvidest. Ilma kastmeta on toit justkui võileib ilma leivata – üks vajab üht ja teine hädasti teist. Seepärast järgnevalt mõningaid minu lemmikretseptid, mis sobivad ideaalselt krooniks erinevatele värsketele salatitele, ahjujuurikatele, linnuliharoogadele jne


Selleks, et avastada põnevate kastmete retsepte on õige toimida paari lihtsa põhireeglite järgi. Põhiretseptide järgi valmistatud kaste võiks koosneda põhjast (õli, jogurt, palsamiäädikas, tomatipüree, avokaado), miskist happelisemast (äädikad, tsitruste mahlad), lisandi(te)st ja siis veel maitseainetest. Viimane on äärmiselt olulise tähtsusega ning aitab lõpptulemust korralikult viimistleda. Loomulikult saab kastme valmistamisel aidata kaasa külmkapi tühjendamisele, sest kindlasti leidub seal pisut sojakastet, mõni poolik tsitsuseline, austri- või mõnda muud kastet, mis on jäänud kasutult seisma ning juba ammu külmkapis pahaaimamatult ruumi võtab.

Lisaboonusena valmib isetehtud salatikaste hetkega ning ei vaja rohkelt keerulisi töövahendeid. Mul on kodus olemas üks tavaline kaanega klaaspurk, millesse vastavalt kastmeretseptile soovitud komponendid lisan ning siis korralikult kõik segamini raputan. Kui kastmele lisada püreestamist vajavaid komponente, siis saab mikserdamisnõuna kasutada sedasama purgikest. 



Soovitused:
  • Kasuta taljesõbraliku kastme valmistamiseks hapukoore või majoneesi asemel Kreeka jogurtit. Tänu selle valmimistehnikale on Kreeka jogurt paksema konsistentsiga kui mis tahes tavaline maitsestamata jogurt;
  • Lisaks maitse andmisele saate komponente lisada ka sobiva tekstuuri saavutamiseks. Lisa kreemisema kastme saamiseks avokaadot, parmesani või mahedat sinepit;
  • Kastmete valmistamisel ära kindlasti retseptis näpuga järge pea. Maitse kastet ning lisae täpselt vajalikke komponente nii palju, et leiad ideaalse maitsekooskõla;
  • Värsked ürdid teevad kastme maitsega imet. Kui valmistad näiteks traditsioonilise õlikastme mitmeks päeva, siis võid julgelt lisada ka kuivatatud ürte, mis seismisel rohket maitset annavad kastmele;
  • Osad õlid on tugevama maitsega ning seetõttu võivad ka kastmes liialt domineerima jääda. Seetõttu kasuta kastme valmistamiseks just seda õli, mis Sulle meeldib.
  • Ära unustage kastet enne kasutamist korralikult segada!

Üks kasulik spikker kastme valmistamiseks on siin:


Kastme põhi (100g)*                 Hape (2-3 sl)               Lisand (1-2 sl)                 Maitsestamiseks
(Oliivi)õli 35g                                palsamiäädikas             riivitud ingver,sinep          mesi, pipar, sojakaste
Kõrvitsaseemneõli 35g                  apelsinimahl                  kapparid, parmesan         mesi, pipar, sool
Kreeka jogurt                               valge veini äädikas        hakitud vürtsikilu              pipar
Kõrvitsaseemneõli 50g                  sidrunimahl                   jõhvikad, sinep                mesi, sool
Mangopüree                                 laimimahl                      oliiviõli, tüümian               pipar, sool, karri
Feta juust                                      riisiäädikas                   petersell, oliiviõli              suhkur,tšilli, sojakaste
Avokaadopüree                             sidrunimahl                  sinihallitusjuust                  köömned
Palsamiäädikas                              apelsinimahl                mooniseemned,õli, sinep    pipar, sool
                               
Valitud kastme komponendid pane kaussi ning sega või mikserda ühtlaseks. Maitsesta lõplikult ning kasuta soovide kohaselt.  
               
Tähelepanekud:
*Lisa 100 g teatud komponenti juhul, kui ei ole tooraine juures märgitud teisiti!
Kastmete valmistamiseks on kasutatud mahedat sinepit.
Kasuta alati tsitrsustest pressitud värsket mahla!


4 kommentaari:

  1. Ma olen ka viimasel ajal kastmete maailma enda jaoks avastanud. Varem olin ainult ühte tüüpi ja sooje kastmeid harjunud sööma (vahukoorega). Kui selles postituses toodud näpunäiteid jälgida siis on suhteliselt võimatu halba kastet teha.

    VastaKustuta
  2. Hirmsasti sooviks teada, mis pildilolevate kastmete kombod on. :) Kas need tulbad loetakse ka ridu pidi järjest või võib kõiki ridu tulpades kombineerida? Kui tulpi võib kombineerida, siis on vist pisut oskust ka vaja. Mulle ei tundu (aga kes teab), et selline kooslus oleks hea:
    avokaadopüree, riisiäädikas, jõhvikad ja sinep, köömned?

    VastaKustuta
  3. Ikka tuleks järjest lugeda. Kombineerinud ei ole, samas kastmete valmistamise maailm on nii kirju, et alati võib katsetada. Kui ei proovi, siis ei saagi ju teada:)

    Pildil on:
    Avokaadoga kaste (kõige rohelisem)
    Kõrvitsaseemneõli ja jõhvikatega kaste (roosa)
    Mangopüreega kaste (kollane)
    Kõrvitsaseemneõli ja apelsinimahlaga kaste (kollakas roheline pildil)
    Palsamiäädika ja apelsinimahlaga (esimesel pildil tagumises reas, vasakul)

    VastaKustuta