Eilses
Naistelehes (1.10) jagasin ma üht suurepärast moosiretsepti, mida oleks patt ka
siin jagamata jätta. Panin sellele nimeks Daamide moos. Miks? Kunagi, kui
Andraga oma esimest kokaraamatut kirjutasime (Retseptisahtel käsitöökapis),
siis tegime sinna ühe ülimalt hea koogi, mis koosnes kookoshelvestest ja
peedist. Selle koogi maitse oli nii hõrk ja välimus nii kerge ja puhas, et
naljatlesime, et seda söövad valge kübaraga daamid kohvikus siis, kui nende
kaasad samal ajal golfirajal viibivad. Selle moosiga on sama lugu. Maitseb nii
võluvalt, pisut luksuslikult ja veidi teistmoodi .....
2 väiksemat purgikest moosi
500 g õunu
300 g suvikõrvitsat
veerand klaasi vett
100 g suhkrut
0,5 tl kaneeli
100 g valget šokolaadi
300 g suvikõrvitsat
veerand klaasi vett
100 g suhkrut
0,5 tl kaneeli
100 g valget šokolaadi
Eemalda
õuntelt südamikud ning lõika väiksemateks tükkideks. Eemalda suvikõrvitsal
südamik ning lõika samuti väiksemateks tükkideks (ära õunu ja suvikõrvitsaid
koori!). Seejärel pane retsepti 5 esimest komponenti potti ning kuumuta madalal
kuumusel segu seni, kuni õuna- ja suvikõrvitsatükid on pehmed, aeg-ajalt
kuumutamise ajal segades. Seejärel püreesta kergelt moosisegu ning aseta pott
uuesti tulele. Haki šokolaad väikesteks tükkideks ning lisa moosile. Sega seni,
kuni šokolaad moosi on sulanud. Aseta kuumalt ettevalmistatud purgikestesse.
Aitäh idee eest! See moos tuli tõesti väga eriline.
VastaKustutaTegin tavalise kõrvitsaga! Täitsa super!
VastaKustutaTavaline kõrvits selle moosi valmistamiseks on väga hea mõte! Peab proovima:)
KustutaKas moos säilib ka üle talve? Suhkru kogus on päris väike.
VastaKustutaSoovitan hoida seda moosi külmkapis, nii säilib see ilusti. Loomulikult oleneb aga suhkrukogus õunte hapukusest. Minul olid kasutusel magusad söögiõunad. Loomulikult annab ka meeldivat magusust ja maitset valge sokolaad, mida liialt suur suhkrukogus kindlasti varjutada ei tohiks:)
KustutaMulle meeldivad enamus moosiretsepte hoidistaja salaraamatust. Nüüd olen natuke mures, et milliseid moose võin üle talve säilitada, millised peab jahedas hoidma. Suhkrukogused on nii erinevad, aga täpset märget hoiustamise kohta pole. Kas on mingit rusikareeglit? Et nt kui 1kg moosimaterjali kohta alla 400g suhkrut, siis peab hoidma külmikus?
KustutaTere, Rõõm kuulda, kui retseptid meeltmööda on:) Suhkur toimib ju säilitusainena ning mida rohkem suhkrut, seda paremini moos ka talve üle elab. Üldiselt aga oleneb ka hoiustamiskohast. Mina hoian talviseid moose samuti külmkapis, kus need säilivad ka vähesema koguse suhkruga ilusti üle talve. Õunamoosid on näiteks pretensioonikamad ning seepärast võivad kiiresti käärima hakata. Külmkapis aga ka selle moosiga muret ei ole. Kui raamatus on välja toodud, et tuleb tarvitada kohe (või lähiajal), siis üldiselt see nii ka on. Millel märget juures ei ole, siis need säilivad pikemalt:)
KustutaKas tasuks moosi valmistamist ka tumeda šokolaadiga või täiesti šokolaadita proovida?
VastaKustutaSelle moosi võlu seisneb just valge šokolaadi magusas maitses. Tumedat šokolaadi kasutada ei soovi. Pigem siis ilma šokolaadita valmistada:)
KustutaTänud :)!
KustutaKas võib ka valge küpsetusšokolaadiga teha seda moosi? No ei leidnud Selverist puhast valget šokolaadi, ainult Kalevi mustikatega :)
VastaKustutaSelver müüb Schogetten valget šokolaadi, mis on väga hea. Kui tõesti ei leia, siis võib ka küpsetusšokolaadiga teha.
Kustuta