Ma olen sellest kastmest nii vaimustunud, tegelikult on terve mu pere selle järele hull. Kergelt soolaka varjundiga magus kaste kuidagi lihtsalt paneb endasse armuma. Täna sai see kaste olla lisandiks hommikustele pannkookidele, paar päeva tagasi rikastasime sellega äsja küpsetatud pehmeid saiaviile ja muidugi klassikalise vanillijäätise peal on see ka ülimalt hea! Mulle tundub, et see sobib justkui igasugu magustoitudega, sest ükspäev tegin üht lihtsalt kohupiimasegadikku .... ja muidugi sai sinna lisatud sedasama kastet, mis sobitus kõigega liigagi hästi. Lisaks sobib kookidesse , katteks igasugu küpsetistele, praesaiadele, küpsisekookidesse ..... ma võiks seda jada jätkatagi.
Mis on selle suurepärase kastme veel teisigi plusse? See valmib ülilihtsalt ja kiirelt (ca 10 minutit) ning valmistamiseks on vaja vaid 4 komponenti. Pean ma jätkama? Vist mitte, pigem soovitan ained varuda ning seda kastet kiiresti-kiiresti valmistama hakata:)
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht 21.10.15
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht 21.10.15
Mõned tähelepanekud:
- Sellest kogusest saab pisikese purgikese kõige paremat soolaka mekiga karamellikastet!
- Soovitan seda kastet säilitada jahedas.
50 g võid
100 g fariinsuhkrut või tumedat Muscovado suhkrut
1 dl rõõska koort (35%)
paar näpuotsatäit soola
100 g fariinsuhkrut või tumedat Muscovado suhkrut
1 dl rõõska koort (35%)
paar näpuotsatäit soola
Sulata potis või, lisa
ülejäänud ained ning kuumuta keskmisel kuumusel , ise pidevalt segu segades
seni, kuni kaste ühtlustub ning pakseneb. Seejärel lase jahtuda. Säilita
külmkapis (seistes kaste pakseneb).
Bretagne piirkonnas Prantsusmaal süüakse soolakat võiga karamellkastet samuti päris paljude roogadega ning ma tean täpselt, kui sõlttuvusttekitavalt hea see on! Ah, ohtlik on see headus! Ohtlikult hea... :)
VastaKustutaKristi
jazzinokitchen.blogspot.com
Just-just:)
KustutaSul on väga lahe blogi, ei ole varem vist sattnud sinna:) Aga hoian nüüd silma peal! Tänud jagamast.
Oi, see kaste tundub tõeliselt maitsev! Kaua see purgi sees säilida võiks?
VastaKustutaKahjuks ei oska öelda, kaua see säilib, aga minul seisis see külmkapis u 2 nädalat, enne kui otsa sai:)
KustutaOlen teinud varasemalt Briti traditsiooniliste retseptide jargi, kus suhkrut esmalt kuumutatakse ja pruunistatakse. Muud komponendid on koik samad (kasutan kuldset suhkrut) Kas Sa oskad oelda, kas Sinu retsepti jargi tuleb sarnane lopp tulemus kui piisavalt kaua podistada - monusalt tihke ja karamelline. Sinu retsept tundub palju lihtsam :)
VastaKustutaOlen proovinud ka briti variante ja tulemus on üpris sarnane...kuid suhkru karamellistamise vaev jääb ära :) Ragne retsepti järgi tehtud karamell meeldis isegi rohkem ;)
KustutaEi ole Briti variandi järgi teinud, aga see kaste jääb lõpptulemusena küll hästi täidlane ja paksu konsistentsiga:)
KustutaAitäh, proovin huviga järgi :)
KustutaJään tagasisidet ootama;)
KustutaOlen pikalt otsinud head soolakaramelli retsepti ja otsingu käigus väga palju erinevaid retsepte ja töökäike läbi katsetanud. Tundub, et jõudsin nüüd selle õigeni :) Väga hea ja superlihtne retsept. Aitäh!
VastaKustutaSeda on tore kuulda. Minu abikaasa nimetas selle kastme ka ühe oma lemmikute hulka:)
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaSoolakaramell, mmm! Proovin kindlasti järgi, ei pea siis enam selle soolakaramelli pärast seda uut Kalevi šokolaadi ostma, saab otse purgist limpsata :)
VastaKustutawww.dodolce.com
Väga hea mõte!
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaKui kaua peaks umbes keetma?
VastaKustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
KustutaRetseptis on muidu kirjas, et valmib kümne minutiga, võhikule eksitav!
VastaKustutaKeetsin ise esimesel korral õnneks silma järgi hinnates kauem.
Aitäh super retsepti eest. Soolakaramell mu lemmik, oleks ammu keetnud, kui oleks teadnud, et see niiiiii lihtne ja odav on:D
Oot, ma nüüd ei saa aru... Alguses kirjas, et 10 minutiga valmib, nüüd loen 40-50 minutit tuleb keeta. Segaduses!
VastaKustutaEi ikka 10 min. See kommentaarides olev vastus on läinud vale postituse alla:)
KustutaTegin karamellikastet ja kõik läks väga hästi, aga lõpuks kui kaste juba jahtus ja ma seda proovisin, olid kastmes nagu pisikesed liivaterad. Ilmselt suhkur kristallistus, aga mis ma valesti tegin?
VastaKustutaMa kahtlustan kahte varianti: Üks põhjustest võis olla see, et suhkur ei sulanud korralikult ära ning oleks pidanud madalal kuumusel veel edasi kuumutama. Teine põhjus võis olla just vastupidine - kastet kuumutati liiga palju ning see ka põhjus, miks jahtudes see suhkrustus:)
KustutaMul muidu tuli nagu välja ja maitse hea, aga kui külmkappi panin, siis nagu vaht peal, kui ära segan, siis enam pole. Aga nagu võitükid? ikka sees kastmes. Kas tegin midagi valesti või peabki vahepeal segama?
VastaKustutaSellele võib seistes väike vaht peale tekkida ning see tuleb siis kasutamisel kergelt ära segada või ära võtta:)
KustutaOi kui kaua ma otsisin soolakaramelli retsepti. Proovisin ka teha. Super hea sai. Aitäh Ragne!
VastaKustutaNii tore kuulda! Aitäh tagasisidet eest:)
KustutaMul läks jahtudes jube kõvaks. On see normaalne?
VastaKustutaÜleliia kõvaks ei tohi see kaste minna. Tõenäoliselt oli liiga pikk kuumutamisaeg!
KustutaMa vahepeal unustan selle kastme ära, aga kui jälle meelde tuleb, siis on kuri karjas. Kõige parem soolakaramelli kaste üldse. Kõik, kes proovinud, on juurde soovinud ;)
VastaKustutaRõõm kuulda:)
KustutaTere Ragne, oled sa proovinud maapähklivõiga seda teha?
VastaKustutaTere! Ei ole, aga ma arvan, et saab imehea:)
KustutaMul tuli iiriskomm 😂🤣 algul oli nagu kondentspiim sama valge ka, keetsin kuniks mingit värvi ka tulema hakkas, umbes 15 minutit. 😂🤣 Litne teha ja maitse on hea aga kuis ma kreemi saaksin 😂🤣
VastaKustutaMa kahtlustan, et mingid kogused läksid valesti. Seda segu peab ikka omajagu aega kuumutama, et iiriskomm tekiks:)
KustutaTere, kas seda saab pärast nö potis uuesti soojaks lasta, et oleks vedelam? Sooviks hiljem seda koogi vahele panna. Ega liiga paks ei ole?
VastaKustutaTere! Jaaa, seda saab hiljem ilusti kuumutada. Soovitavalt veevannil või siis madalal temperatuuril pliidi peal.
KustutaTere! Kas seda saab ka tavalise suhkruga teha?
VastaKustutaPigem ei soovita, sest lõpptulemus ei siis soovitult karamelline.
KustutaKui paks ja millise konsistentsiga peaks kreem olema kuumalt? Nagu kondenspiim või pigem hapukoor?
VastaKustutaIsegi vedelam kui kondenspiim:)
KustutaAitäh hea retsepti eest! Kaste tuli ülimaitsev!
VastaKustutaRõõm:) Head maiustamist!
Kustuta