Kõige lihtsama olemusega koogid teevad mu sõnatuks. Nendes on miskit
erilisust. Võib-olla ongi see lihtsus, mis justkui sõrmenipsuga sind
võlub ning paneb maitsemeeled nii lihtsasti rõõmustama. Ja, ka keerukad
koogid on maitsvad, aga tihtipeale seisneb nende headus ühes
koogiviilus, mille järel piilud juba teisi küpsetisi. Keerulised koogid
väsitavad....
Seesama suhkrukook kulub kohe kindlasti sinna lihtsa olemusega kookide hulka, mida naudid väsimatult tee või kohvi kõrvale senikaua, kuni see otsa saab. Selle sisemus on nii pehme ja mahlane, pakatades ehedast võist ja maitseküllasest apelsinist. Selles koogis peitub imehea karamelline mekk, mida pakub koogis kasutatud tume Muscovado suhkur. See magusa andja tekitab selle koogis tõeliselt maitsvat segadust. Teine mõnus asi, millesse ma juba selle koogi valmimisel armusin on mandlipralinee. Krõbe ja mandlimaitseline maius tekitab isegu natuke sõltuvust ning paneb sind mitut tükikest proovima juba enne, kui oled sellega jõudnud kooki kaunistada. Mandlipralinee on iseenesest kõige lihtsam asi, valmistamiseks on vaja pannil ära sulatada tavaline suhkur ning seejärel lisada mandlilaastud. Mina lisan maitseks veel tibake kaneeli, mis toob mandlilaastude olemuse paremini esile. Seejärel tuleb segu jahutada ning siis juba meelepärasteks tükkideks lõigata.
See kook on gluteenivaba ning valmib riisijahuga. Ma kahtlustan, et ka see on põhjus, miks seesama küpsetis nii mõnusa tekstuuriga on. Lisaks on selle koogi üheks plussiks veel see, et see säilib mahlasena jahedas kohe mitu-mitu päeva. Nii saabki aeg-ajalt koogikesest pisikese viilu lõigata ning seda siis koos kuuma joogiga nautida.
200 g toasooja võid
2 dl tumedat Muscovado suhkrut (Dansukker)
2 muna
1 apelsini riivitud koor ja mahl
200 g riisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 muna
1 apelsini riivitud koor ja mahl
200 g riisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
Kate:
100 g kodujuustu
150 g kohupiimastat vaniljega
100 g kodujuustu
150 g kohupiimastat vaniljega
Pralinee:
4 sl suhkrut
4 sl mandlilaaste
0,5 tl kaneeli
4 sl suhkrut
4 sl mandlilaaste
0,5 tl kaneeli
Vahusta toasoe või suhkruga ühtlaseks vahuks. Seejärel lisa
ükshaaval, vahustamist jätkates munad. Lisa ka apelsinikoor ja –mahl. Sega
kuivained omavahel ning lisa segades tainasse. Vala see küptuspaberiga
vooderdatud Ø20 cm koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 40-45 minutit.
Püreesta kodujuust ning sega seejärel kohupiimaga ühtlaseks.
Kata saadud seguga jahtunud kook.
Pralinee valmistamiseks sulata suhkur kuumal pannil Lisa
kiiresti segades juurde mandlilaastud ning kaneel. Vala saadud segu õhukese
kihina küpsetuspaberile jahtuma (tegutse kiiresti, kuna suhkur taheneb
märgatava kiirusega). Jahtunud pralinee haki noaga tükkideks ning kaunista kook
pralineepuruga ja soovi korral tükeldatud apelsinikoortega.
Retsept valmis koostöös Dansukkeriga.
Eks need lihtsad koogid väsita ka....
VastaKustuta...eks see oleneb maitsemeeltest:)
VastaKustuta