Mina oleks üks nendest inimestest, kellele meeldivad vastlakuklid.
Kuidagi on juba traditsiooniks saanud, et kui vastlapäev läheneb, siis
liiguvad vaikselt mõtted ka vahukoorekuhja alla maetud kuklite juurde. Tõsi,
üha enam olen tuttavate seas kuulnud imestust, et mis nendes
vastlakuklites ikka nii erilist on?! Aga mis seal aga ikka mitte
meeldida, kui sul on valmis küpsetatud mõnus kodune maitserikas kukkel,
lisaks on täidisesse varutud kõige lemmikumat täidist ja siis veel
ohtralt kohustuslikku vahukoort. Kõik ju head komponendid ning
kokkupannes justkui match made in heaven.
Niisiis, küpsetan ma igal aastal vastlakukleid ise. Isetehtud vastlakuklitele vastast ei leia - selles on ju kuhjaga armastust, mida ostetud kuklitest nii naljalt ei leia. Siin blogis on tegelikult mitmeid erinevaid vastlakuklite retsepte, kuid sel aastal otsustasin need valmistada oma lemmikumast ja alati õnnestuvast pärmitainaretseptist. Ja mis on tulemus? Tulemuseks on õhuline, kuid siiski mõnus tummine kuklike, mis mind koheselt, justkui sõrmenipsuga võlus.
Minu põhimõte on üldiselt selline - isetehtud vastlakuklites ei ole kunagi liialt palju täidist ning seepärast sai kukleid rikastatud paraja koguse kirsimoosi, vaniljepudingu ja ohtra vahukoorega. Tulemuseks on nii hea kuklid, et ise ka vist ei usu:)
Vastlapäevani on küll õige pisut aega, kuid niisama käeharjutuseks võib ju alati esimesed kuklikesed valmis meisterdada. Ka enamus pagariärisid on juba vastlakuklite lainel ning nii palju, kui mina olen kuulnud, siis paratamatult on käimas hetkel tõeline kukliosturalli. Seepärast unustagem järjekorrad ning küpsetagem hoopis ise imelihtsalt valmivaid kukleid. Minu selleaastase lemmikretsepti leiate alljärgnevalt:) (retsept ilmus ka Naistelehes 27.01)
Mitmele: 7 maitsvat ja suurt vastlakuklit
Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
0,5 tl soola
450-500 g jahu
100 g võid
1 muna (kuklite määrimiseks)
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
0,5 tl soola
450-500 g jahu
100 g võid
1 muna (kuklite määrimiseks)
Täidis:
3 dl rõõska koort (35%)
2-3 sl suhkrut
100 g vaniljepudingut
100 g kohupiimapastat vaniljega
kirsimoosi või mõnda muud meelepärast moosi
tuhksuhkrut (serveerimiseks)
3 dl rõõska koort (35%)
2-3 sl suhkrut
100 g vaniljepudingut
100 g kohupiimapastat vaniljega
kirsimoosi või mõnda muud meelepärast moosi
tuhksuhkrut (serveerimiseks)
Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi).
Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa
segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja
kausi küljest lahti lööb. Tainas peab jääma pehme ja vetruv! Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit.
Seejärel jaga tainas 7ks (iga
tainapall peaks kaaluma ca 130g). Sõtku igat tainapalli veel eraldi korralikult
ning rulli käte vahel pallid ilusti sileda ja läikiva pinnaga kukliteks. Lase
pallidel ca 10 minutit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kerkida. Seejärel
määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 180 kraadi juures 20-25
minutit.
Vahusta koor pehmeks vahuks, lisa
suhkur ning vahusta kuni tugevate tippudega vahuks (jälgi, et vahukoort üle ei
vahusta!). Sega puding ja kohupiim omavahel. Lõika jahtunud kuklitel „müts”
pealt maha ja uurista pisut kuklisisu välja. Seejärel pane igasse kuklisse 1 sl
moosi, seejärel jaota kuklitesse kohupiimasegu ning kata pealt vahukoorega.
Aseta kuklitele peale eelnevalt äralõigatud müts ning raputa kuklid üle
tuhksuhkruga.
Kui kasutada kuivpärmi, siis kui palju seda kulub?
VastaKustutaJust teelusikates näiteks, mitte grammides!
KustutaJa mis moel kuivpärm lisada, kas koos jahuga?
KustutaIse ma soovitaksin kasutada siiski presspärmi. Lõpptulemus on kuidagi parem. Aga kuivpärmi kasutades vastab 1 gramm kuivpärmi 2 grammile presspärmile. 1 tl kuivpärmi on umbes 3 grammi, nii et vaja on siis 4 teelusikatäit:)
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
KustutaEks see ole harjumise asi. Ma ise ole kuivpärmi kasutanud vaid viimasel juhul ja seetõttu ise presspärmi austaja pigem. Aga kui asi käpas ja harjumus sees, siis on teine asi:)
KustutaKuiv pärmiga tuleb taigen eelkergitada ja piim peab olema kuum nii et näpuga kannatab katsuda. 1pakk kuivpärmi läheb 850g jahuga
Kustutaminu 7 g kuivpärmi pakilt loeb nii et pakk kergitab 500 g jahust tehtud taina jai vastav kogus presspärmi on 25 g. Ise olen küll selle kuivpärmiga äärmiselt rahul. Ma ei lisa seda jahusse, segan hoopis umbes 60 ml kuuma (42°) veega ja kääritan umbes 5 minutit. Siis lisan vedelikku sisse .
KustutaMammu - kuivpärmiga ei ole ma tainast kunagi eelkergitanud ning tainas vohab ikka hullupööra hästi. Piim võiks tõesti olla pisut soojem, kui presspärmi kasutades, aga kindlasti vähemalt käesoe ehk ca 37 kraadi ning teised toorained peaksid samuti olema toasoojad:)
KustutaLG - kui uurida erinevaid kuivpärmi pakendeid, siis olenevalt tootjast, on seal alati erinevad koguses peal;) Kindlasti on soovitav jälgida pakendil olevaid soovitusi ning siis vastavalt sellele asendada kuivpärm presspärmiga!
KustutaKa mina olen vahest kuivpärmi esmalt veega kääritanud, kuid viimasel ajal tundub mulle lihtsam segada see esmalt kuivainetega. Kuna lõpptulemusena kerkib tainas ülimalt hästi, siis olengi selle meetodi juurde jäänud! Aga kõik oleneb ju sellest, kuidas ise harjunud oled ning kuidasmoodi endale sobib!
Tegelikult on mul kuivpärm rohkem nagu tagavaravariant, kui tuleb äkki küpsetamise isu ja presspärmi kodus pole, siis hea võtta :) Aga jah, minu pakil mis on 7 g on näitkes kirjas et vastab 25 g presspärmile ja jahu kogus 500 g. Aga need kuklid tulevad taas tegemisele :)
KustutaMul on kusjuures kuivpärm saanud suureks lemmikuks viimasel ajal, sest seda on alati kodus võtta. Miskipärast läheb mul presspärm kodus alati vanaks. Just seepärast, et poes paned õhtuseks küpsetamiseks presspärmi küll korvi, kuid poes tekkinud mõte vaid mõtteks jääbki. Muud asjatoimetused tulevad alati vahele ning nii see presspärm mul seisma jääbki:) Kuivpärm on nii mugav selles mõttes, kuna säilivusaeg sel pikem!
KustutaRagne, väga-väga ilusad fotod, super!
VastaKustutaAitäh:)
KustutaVäga isuäratavad näevad välja! Pärmitaigna küpsetamisel tekib mul alati küsimus, et mis režiimil see temperatuur on, kas pöördõhu või mingi muu? Mis programmi Sina vastlakuklite küpsetamiseks kasutad? Tänan juba ette!
VastaKustutaSiinses retseptis on antud tavaline ahjurežiim. Kui küpsetad pöörõhuga, siis arvesta ahjukuumus 20 kraadi madalamaks. Ise olen harjunud seeseuguseid küpsitisi ikka tavarežiimil küpsetama:)
KustutaKuidas tunda ära seda hetke, et vahukoor on nö "täpselt paras" ja püsiks ilusti koos. Vahel jääb kuidagi vesine.
VastaKustutaKui mikseriga vahustada ning näed, et tekivad sellised iseseisvad ilusad (ja tugevad) vahukooretipud, siis on aeg lõpetada. Sellise tugevusega vahukoor on täpselt paras kukli vahele pistmiseks. Ülevahustades tekivad massi pisikesed täpikesed ning hiljem muutub see juba täiesti võiseks massiks. Liialt vähe vahustades aga jääb aga vahukoor liialt pehme, mis kukli vahele jällegi ei sobi:)
KustutaKas sellest taignast saab teha kuklid ka nii, et eelmisel õhtul külmadest ainetest taigen valmis, ööseks külmkappi ja hommikul ahju, et hommikul oleks võimalikult värsked ja pehmed vastlakuklid? Või kestavad need kuklid ka järgmise päevani mõnusalt pehmed? Aitäh juba ette.
VastaKustutaMinule meeldivad need ikka värskelt samal päeval. Mul on paar tuttavat teinud nii, et teevad eelmisel päeval taina valmis, kergitavad ära ning asetavad siis külmkappi. Järgmisel päeval tõstavad toatemperatuurile ning toimivad siis nii, nagu juba valmis tainaga. Ise ei ole kahjuks nii proovinud, seega ei oska kommenteerida:)
KustutaKavatsen seda retsepti kindlasti katsetada, AGA küsimus on, et mida on selle vaniljepudingu all silmas peetud?? :)
VastaKustutaKasutasin retseptis poes müüdavat vaniljepudingut. Seda müüakse 200-250 g topsikestes, nt: http://farmi.ee/tooted/puding/farmi-koorene-vanilje-puding
KustutaKas kasutasid kohupiima või kohupiimapastat/-kreemi? Aitäh!
VastaKustutaKohupiimapastat:)
VastaKustutaKui vahukoort kohe üldse ei taha siis millist kooslust kohupiimaga soovitaksid? Eelmine aasta tegin vaid kohupiimaga ja kõigile meeldis aga see aasta segaks midagi põnevat veel hulka.
VastaKustutaKohupiima-toorjuustukreem äkki? Tänu toorjuustule jääb kreem pisut tihkem ka, nii et see jääb kuklimütsi all olulisemalt püsivam, kui ainult kohupiima kasutades;)
KustutaProovisin täna, väga head ja väga rammusad tulid, kuid minu kuklid küpsesid kõik lõhki, milles asi võis olla?
VastaKustutaKiidan väga pudingu-kohupiima segu, poleks ise selle peale tulnud, 5+
Kui kuklid lõhki küpsesid, siis selle peamisteks põhjusteks võis olla:
Kustuta1. Kuklid said enne ahju pistmist liialt vähe kerkida;
2. Ahjukuumus oli liialt kõrge.
Loodetavasti olid need soovitused pisut abiks:)
Mida tegid kuklitest välja uuristatud sisuga? Kuhu seda võiks ära kasutada?
VastaKustutahmmmm, seda saiasisu ei tule ju tegelikult nii palju, nii et ega sellest miskit saiavormi või mõnda muus magustoitu teha ei saa. Mul laps sõi salaja pehme saiasisu ära. S
KustutaMa sellepärast uurisin, et mitmest retseptist olen lugenud et sisu segatakse kas moosiga või muu täidise ainega ja siis topitakse selega auk täis :) Et kas on peale selle, ja ärasöömisel ka veel muud ideed :D
Kustutakusjuures, ma olen ka kuulnud, et segatakse moosiga või isegi täidisega. Aga miks? Minu arvates on hea ikka puhas moos ja vahukoor:)
KustutaKas tainas peab rätiku all kahekordistuma? Või piisab sellest 30 minutist?
VastaKustutaTaigen peab rätiku all parajalt kerkima. Kui on näha, et juba ilusti kerkinud, siis võib kuklite vorpimine alata:)
KustutaSai kõik tehtud ja mõõdetud täpselt, kuid taina kerkimisprotsess ei toimu üldse. Milles võib probleem olla?
VastaKustutaMul täpselt sama probleem. Alles ahjus kerkisid väheke, aga rohkem vajusid laiali. Kuklid ise tulid küll hea maitsega, aga täidise jaoks kahjuks palju ruumi pole.
KustutaPeamiselt võib põhjus olla selles, et soojust kerkimiseks on/oli liialt vähe. Tegemist ju tavalise pärmitaina retseptiga. See retsept on mul olnud tihti kasutusel kringli tegemisel ning retseptis viga olla ei saa.
KustutaÜldjuhul soovitaksin, et kui tundub, et tainas ei taha hästi kerkida, siis pistke see veidikeseks ajaks eelsoojendatud, umbes 50 kraadisesse ahjusoojusesse (ära ahju sees hoia kerkimise ajal). See aitab tainal ka eluvaimu sisse:)
minul paraku taigen ei kerkinud. panin rätiku alla ja radika juurde sooja.lasin 30min seista kuid polnud ikkagi kerkinud.
VastaKustutaTaigna tegin nagu retseptis kirjas. Milles võis viga olla?
Minu arvamus: vedelik ei ole olnud sobiva soojusega. Näiteks kuivpärmi puhul peab vedelik olema kindlasti 5 kraadi soojem kui presspärmi puhul. Kuid väga head infot leiab ka netist. Miks taigen ei kerki. Põhjuseid on mitmeid. Ise kergitan väiksemaid koguseid mikroahjus. Ja suuremaid praeahjus. Mikrosse panen tassiga vett ja soojendan ahju niimoodi soojaks. Siis panen rätikuga kaetud taignakausi sinna kerkima ja muidugi kinnise ukse taha :)
KustutaVõi praeahjus, mille soojendan 50 kraadini. Siis keeran kuumuse maha, hoian hästi natuke ahju ust lahti et suur soojus välja pääseb ja siis panen taignakausi sinna kerkima. Ja seal kergitan ka kõike muud, mis jäetakse vormi kerkima.
Kuid kuulame mis on Ragne arvamus!
Tänud nii kiiresti vastamast:) Ma just kirjutasin eelmise kommentaari juurde täpselt sama asja. Peamine põhjus, mis tainas ei kerki on ikkagi ebapiisav soojus. Seda ahjunippi kasutan mina ka, kui tundub, et nii jõudsalt kerkida ei taha:)
KustutaTegelik põhjus, miks tainas ei kerki on, et segatakse eraldi pärm, suhkur ja sool kokku. Kõikides Ragne retseptidest olen seda viga näinud. Kui kasutan neid retsepte siis vaatan lihtsalt koguseid ja kunagi ei sega pärmitainast kokku nii nagu Ragne õpetab.
KustutaPärm hakkab oma tööd tegema suhkruga kokkupuutel. Segades nad varem kokku siis pärm hakkab juba tööd tegema aga kuna ta pole taigna sees siis seda ei kergita.
Õigem oleks kuivaineid kaussi, suhkur ühte kausi serva ja pärm teise. Vedelik peale ja läbi segada korralikult nagu ikka. Siis on kindel ka, et tainas kerkib, sest pärm hakkab siis tegema oma tööd taigna sees mitte enne seda kui ta taigna sisse saab. Kuid sellegipoolest tuleb panna tainas kerkima sooja ja vedeliku mitte liiga soojaks lasta, sest nii tapad pärmseene.
Tavalised pärmitaigna põhitõed, et kindlalt tainas kerkiks.
Minul on küll kõik Ragne pärmitaina retseptid õnnestunud. Ilusti on tainas kerkinud.
KustutaJah, võib toimida kui neid asju piisavalt kiirelt teha. Sellegipoolest on tainas veel õhulisem kui teha nii nagu kirjutasin.
KustutaNatukene googeldada ja uurida siis leiab kindlasti, et olen siia kirja pannud põhitõed. Koolis õpetatakse pagarile ka seda esimese asjana. Lihtsalt pärmseene töötab nii.
Olen õppinud ja töötav pagar.
Selline mängimine, et suhkur ühte ja presspärm teise ei ole vajalik. Värske pärm murendada ja suhkur ja sooja piimaga vedelaks ning seejärel segada tainaks. See aeg on väga lühike, mis sellele ju kulub. Pärmseened aktiviseeruvad. Oluline vahe on ka selles, kas kasutada presspärmi või kuivpärmi (kuivpärmi kasutades tuleb segada see eelnevalt kuivainetega kokku). Kindlasti on oluline meelespidada seda, et presspärm vajab toimimiseks pisut jahedamat vedelikku kui kuivpärm. Liigne kuumus võib pärmseened presspärmi puhul hävitada, mistõttu olen kasutanud kuivpärmi puhul piima, mille temperatuur on umbes 39-40 kraadi. Presspärmi puhul aga käesooja vedelikku (36-37 kraadi). Samuti on OLULINE, et tainas kerkiks soojas. Tihtipeale (eriti talvisel ajal) on toad jahedad, mistõttu tainas ei kerki soovitult. Hea nipp, mida ise alati kasutan, on see, et kergitan tainast kergelt soojas ahjus. Tainas kerkib, mis mühiseb:)
KustutaMul sama nipp, lasen ahjul hetke soojeneda ja siis tainakauss ahju. Super 👍
KustutaJah, me võime nimetada mängimiseks seda kui saame kõik toorained ühes kausis kokku segada.
KustutaAga lihtsalt mõtlesin kaasa, miks paljudel tainas ei kerkinud ja jagasin infot.
Ma kindlasti ei ütleks, et need retseptid on valed või vigased. Seda tainast peab ikka marukaua segama, kui selle ajaga pärm oma töö suhkruga ära teeb. Seetõttu kutsun seda ka mängimiseks, nagu eelmises kommentaaris ütlesin. Loomulikult saan aru, et igaüks toimib omamoodi ja igal ühel on omad sissetöötatud meetodid ja võtted. On aga palju olulisemaid asju, mida pärmitaina valmistamisel meeles pidada, kui see, et pärm ja suhkur kausis erinevatesse nurkadesse panna kartes, et pärmseened aktiveeruvad ja enam ei toimi. Oma hoo võtab pärm maha siis, kui see ikka pikemaks ajaks suhkruga seisma jätta. Taina valmistamisaeg ei ole üldse pikk.
KustutaPigem on oluline korralik sõtkumine, sobivate temperatuuride järgimine (nagu eelnevalt mainisin, siis kuivpärm ja presspärm toimivad erinevalt). Tihtipeale kasutatakse üleliia kuuma vedelikku, mis pärmseened hävitavad või siis on kerkimistemperatuur liialt madal. Ka liialt palju jahu võib kerkimist pärssida, mitte aga see, et suhkur ja pärm omavahel taina valmistamisel kokku segatakse.
Presspärmi kasutades tuleb see korralikult eelnevalt sulatada, et see tainasse tükkidena ei jääks. Suhkruga sulab pärm kenasti ära.
(Infoks, kes loevad, et kuivpärmiga on lihtsam, see tuleb lihtsalt kuivainetega segada ning sellega muud muret ei ole) :)
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaSamamoodi ei tahtnud kerkida.Olen mitmeid kordi teinud pärmitaigent,kuid kunagi ei ole juhtunud,et taigen ei kerki. Müstika..
VastaKustutaSee retsept ei erine väga palju tavaliselt pärmitainast. Mul hetkel see tainas just kerkimas ahju lähedal ning kerkib jõudsalt.
KustutaSiiski võib peamise põhjusena süüdistada vähest sooja, mida see tainas ju vajab, et pärmiseened vohama hakkaksid:)
pehme või ? See siis sulatatud või lihtsalt soojast toast võetud ?
VastaKustutaSelle all on mõeldud toasooja pehmet võid. Mitte sulatatud võid.
KustutaTõstsin kuklid just ahjust. Retsepti tegin grammi pealt nendest ainetest mis kirjas. Ainuke asi et taigen kerkis mul kauem. Ehk 45-60 minutit, kuna kanasupi keetmine oli pooleli. Kuklid õnnestusid 100 % ja täidan homme. Kahju et näidata ei saa. Meenutavad need pooledldi täispuhutud õhupalli:)
VastaKustutaUnustasin Sind , Ragne, tänada :) Kuklid kukliteks aga see täitmine on natuke teisem ja kiiiindlasti maitsev (Y)
KustutaRõõm kuulda. Kas kergitasid ahjus? Ma ise tegin ka täna sellesama retsepti järgi kukleid. Pilti näeb siinsamas blogis (küljel) Instagrami-tulba all:) Täidiseks pistsin isetehtud õunamoosi, martsipaniviilaka, pisut vaniljekohupiima ja siis loomulikult ohtralt vahukoort:)
KustutaHiline vastus aga kergitasin ahjus jah. Teen seda alati igasuguse kergitamist vajava tainaga :) Ahju kuumutan 50°C siis keeran nulli. Lasen pean ahjuukse lahti vast pool kuni 1 minut ja siis tainas ahju!
KustutaSuurepärased elu esimesed isetehtud vastlakuklid. Imehea maitse..njomm.. Ilmselt teen nad järgmine kord poole väiksemad, sest nad olid liiga head, et poole pealt lõpetada :)
VastaKustuta:) Väga tore kuulda, et kuklid õnnestusid ja maitse meeldis!
VastaKustutaKui on gaasiahi,seal ei saa nii mängida kuumusega,pealegi kraad on selline kui on...tavaliselt,kui olen katsetanud pärmitaigna retsepti,siis saiad nagu vanad kuivanud junnid...taigen kerkib alati hästi,kuid ahjus vajub ära ja kuivavad ära..räägitakse,et see taigen pole gaasiahju jaoks.On nõuandeid?
VastaKustutaMul oli kunagi gaasiahi - õnneks aga väga lühikest aega ning mina gaasiahjuga sõbraks ei saanud. Ma ei saanud üldse aru kuidas see toimib ning küpsetised, mis tavalises ahjus suurepäraselt õnnestusid, ei tulnud gaasiahjus üldse välja. Seetõttu ei ole ma väga suu gaasiahju-ekspert ning kasulikke soovitusi jagada ei oska:(
KustutaTere!
VastaKustutaKuidas arvestada kuklite kerkimis- küpsemisajaga kui soovin teha topeltkoguse kukleid?
Tänan!
Seda peab jälgima, kui hästi tainas kerkib (palju oleneb ju soojusest kergitamisel). Aga arvestaksin umbes tunni ajaga. Pigem rohkem, kui vähem:)
KustutaHoidsin pisut üle tunni, tulid superhead! Aitäh!!!
KustutaTore, kui õnnestus ja maitses:)
KustutaTegin antud retsepti järgi ja kuklid tulid väga head, ainult tainas oli väga tihke kuidagi. Mida teha, et järgmine kord saaks õhulisi kukleid? :)
VastaKustutaSoovitan tainast kauem sõtkuda ning kergitusaega pisut pikendada:) Kas enne küpsetamist lasid kuklitel ka veel kerkida?
KustutaEi saanud kukleid kuidagi siledaks :( Seega ahjus küpsesid ka lõhki
VastaKustutaKäte vahel keerutades saab need siledaks. See võib pisut küll aega võtta, aga õigesti kerkinud tainaga ei tohiks probleeme tulla:)
KustutaKui ahjus lõhki küpsesid, siis on selles süüdi vähene kerkimisaeg ning liiga kõrge ahjutemperatuur:)
Kuidas maitse oli?
Keerutasin neid ikka väga kaua.
KustutaJu ei kerkinud piisavalt. Tegin pärmitaigent väga ammu ja arvasingi, et esimene kord läheb aia taha.
Maitse seevastu oli väga hea :)
Harjutamine teeb meistriks:)
KustutaMul ei küpsenud kuklid seest korralikult ära, milles viga võib olla?
VastaKustutaKas tainas kerkis korralikult ning kuumus oli õige?
KustutaHea Ragne. Mina proovisin sel aastal Sinu retsepti järgi kukelid teha. Ja minulgi ei kerkinud taigen hästi. Ja kuigi ma pole just mingi superküpsetaja, siis võin öelda küll, et esimest korda elus kerkis mul pärmitaigen nii halvasti. Ja tegelikult ma teadsin kohe, milles asi. Sest kui olin retsepris oleva 500 g jahu taignasse sõelunud ja sõtkunud, sai ikka väga tihke taigen. Ignoreerisin oma sisetunnet ja jätsin sellest hoolimata taigna nii nagu ta oli pooleks tunniks kerkima aga selle ajaga polnud ta peaaegu üldse paisunud..
VastaKustutaSiis tulin siia tagasi, et vaadata, kas ma midagi retseptis täitsa mööda panin ja nüüd lugesin ka teisi kommentaare.
Olen päris kindel, et soojuses minu taigna puhul asi ei olnud ja oma koduperenaise (mitte mingi profi) kogemusega usun, et jahus võib asi olla küll ka teistel, kes siin kurtnud on, et ei kerki (või ka praguneb). Sest jahud on ju niiiiii erinevad. Seega soovitan retsepti lisada märkus, et jahu on vaja kuni 500 g. Äkki isegi 400 g piisaks vahel... :)
Muidu igati inspireerivad kuklid nagu Sinu blogis palju muudki. Aitäh!
Tere,
KustutaJahud on tõesti väga erinevad. Minul ise käib pärmitaina valmistamine tihtipeale juba tunde järgi, kuna tean milline sobiv tainas olema peab - elastne, pehme ja vetruv:) koguse vahemik on hea soovitus retsepti täienduseks lisada:)
Uurin veel, kas tainas kerkis ahjusoojuses? 50 kraadi juures pärmitainast kergitada teeb tihtipeale imesid:)
Tainas kerkis sooja (noh leige) puupliidi peal ja tuba oli ka päri soe. :)
KustutaLõpuks tegin nii, et vormisin kuklid ja pistsin nad 10ks minutiks 50 kraadisesse ahju, siis tagasi pliidile veel 10ks minutiks (munaga määritult) kuni ahi soojenes 180le kraadile. Nii nad kokkuvõttes kerkisid normaalselt aga jäid ikka päris tihked. Mitte, et mulle päris õhku täis pärmitaigen meeldiks aga ikkagi liiga. Nii et ma usun kokkuvõttes ka, et asi oli ikka liigses jahus.
Heh ka minul probleem kerkimisega! Pool tundi soojas vannitoas radiaatori läheduses ei teinud kohe üldse midagi, siis proovisin seda ahju trikki. Hetkel taigen seal olnud miski 20 minutit, temperatuur on alanenud 38 kraadi peale aga taigen ikka samasugune. Kuna teen pärmitaigent esimest korda üle aastate, ei mäletagi milline ta olema peaks. Tegin kõik no täpselt retsepti järgi, isegi piima temperatuuri mõõtsin välja. Kas loeb ka kui suure kausi sisse taigen kerkima panna ning kas ahju ka rätik peale? Ei teagi mis nüüd edasi teha..
VastaKustutaTere, Kas tainas lõpuks kerkis? Ahjus olen rätiku ikka peale pannud, et oleks ikkagi rahus ja pimedas seal:) Kas kasutusel oli presspärm või kuivpärm? Kui tainas kohe üldse kerkima ei hakanud, siis kas pärm oli ikka värske?
KustutaKuklid sain tehtud, lõpuks hakkas järsku natuke ikka kerkima, aga kuklid läksid ahjus küpsedes täiesti lapikuks ja suht siuksed.. tugevad, mitte kohevad. Kasutasin värsket presspärmi. Muidugi, kogu kompott kokku panduna - vanilliekstraktiga vahukoor ja kodukootud muraka-maasika moos kukli peal oli nämm :)
KustutaKui soovida ilma moosita ja ainult martsipaniga täidis teha, kuidas siis enne martsipaniga ümber käima peaks, et ta selline meeldiv mass jääks?
VastaKustutaTervitus,
VastaKustutaMa soovitaksin lisada igasse vastlakuklisse moosi asemel supilusikatäis kohupiimakreemi (vanilliga), selle peale panna martsipanitükikesed ning siis katta see vahukoorega. Martsipan hakkab seal vahel siis niimoodi mõnusalt sulama:)
Tere! :)
VastaKustutaProovin täna neid kukleid teha, kuid tahan teha nii, et õhtul teen saiad valmis, et homseks tööle viia.
Kas te soovitaksite vahukoore täna juba vahtu lüüa ning kile all kausiga külmkapis hoida või vajub ta väga ära/läheb vesiseks? Üritan homme hommikul tööl võimalikult vähe asjatada nendega
Tere
KustutaMulle endale meeldib värskelt vahustatud vahukoor, seega soovitan selle ikka hommikul ära vahustada:)
Tere. Mul kerkivad ilusti, aga alati kui siis enne ahju panekut munaga määrin, vajuvad kokku. Ja üritan väga õrnalt tupsutada muna peale. Miks nii juhtub? Kas munaga võib määrida ka enne kui plaadile kerkima jätan?
VastaKustutaTere!
KustutaMunaga peab määrima vahetult enne ahju panekut. Mul ei tule hetkel mõtet, miks need peaks pärast munaga määrimist kokku vajuma?! Aga soovitan siis proovida nii, et määrida munaga neid poole küpsemise pealt. Ehk see aitab:)
Mul juhtus sama! Kõik kerkis nagu peab, panin õrnalt muna peale, ja siis ahjus vajusid lössi. Nüüd pole ruumi selle ultra hea kolmekihilise fillingu peale. Samas, ega esimene vasikas läheb alati aia taha. Kuna lõhn ja loodetavasti maitse on ülihea, siis....eks ma pean midagi välja mõtlema:)
KustutaMina ei määri vastlakukleid unagi munaga, sest sinna peale tuleb ju tuhksuhkur. Ja tegelikult peaks määrime muna ja tilga vee seguga. Kuid muna annab saiakesele ja pirukale ilusa läike ja kui tahad näiteks midagi peale puistada nagu pärlsuhkur, siis on jah muna kasulik. Kuid kui peale tuleb tuhksuhkur, siis seda muna ilu ei näe 😊
VastaKustutaMa olen aru saanud, et munakiht tekitab nagu kihi peale ja siis kuklid küpsevad sees paremini.
KustutaMinu kogemuse: i ei ole vahet kas kukkel on pealt määritud munaga või ei. Ühtemoodi head tulevad. Aga pealt määrimine ehk takistab kukli pinna kuivamist kõvetumist KUID kuklid on sedavõrd vähe ahjus et ei nad muutu kuskilt kõvaks ja pealegi lasen rätiku all jahtuda nii, et tulevad väga pehmad kuklid. Saiakesi, kringleid jne küll määrin kas munaga või piimasuhkru seguga (1 dl piima ja 1-2 sl suhkrut)
KustutaTegin sel vastlapäeval kukleid esmakordselt selle retsepti järgi. Taigen kerkis kenasti, kuklid tulid kohevad ja olid üldse väga mõnusad... agaaaa - kardemon. Olin juba kõik kuklid valmis vorpinud ja kerkima jätnud kui meelde tuli, et seda ju ei pannudki. Tõenäoliselt kasutan ka edaspidi antud retsepti, ent lisan kindlasti ka kardemoni juurde. Lihtsalt tekkis küsimus, et miks see maitseaine retseptist välja jäetud? ��
VastaKustutaTere!
KustutaSelle retsepti puhul on tegemist kuklite baasretseptiga. Tainast ise võib maitsestada nii kardemoni, apelsini- või sidrunikoore või muu meelepärasega. See oleneb kõik maitsest, nii saab igaüks lisandeid tainasse lisada vastavalt oma soovidele:)
Tegin ja pettusin.... olen nagu pärmitaigent terve elu teinud... aga viimne kui pks kukkel kerkis lõhki... nagu täiesti lõhki.... :/ eks homme on katse nr 2
VastaKustutaKui pikk oli kerkimisaeg ning kus tainas kerkis? Kui kerkis lõhki, siis kerkmisaeg oli liialt lühike:)
KustutaKui on soov veidi kardemoni lisada, siis kui palju oleks sellele kogusele ok?
VastaKustutaSoovitan lisada ca 1 tl kardemoni:) aga muidugi oleneb kõik maitsest:)
KustutaRagne, millise nipiga saiad järgmine päev ka pehmed jääksid?
KustutaEks samal päeval küpsetatud sai on ikka see kõige pehmem ja parem:) Küll aga katan mina kuklid toidukilega või pistan kilekotti, et ka järgmiseks päevaks seda pehmust säiliks:)
KustutaTegin ka selle retsepti järgi. Mulle tundus suhkrukogus taignas natuke suur olevat, seega piirdusin 50 grammi suhkruga. Tulid imehead. Aitäh retsepti eest!
VastaKustutaSuurepärane! Suhkru kogust võib tõesti vastavalt enda eelistustele timmida:)
KustutaKaks korda nüüd proovinud selle retsepti järgi teha ja ei õnnestu. Ei tea, milles asi. Pärmitaigen on üks keeruline tegelane mu jaoks :D algus paistis paljulubav, aga nüüd kuklid plaadil, pole veel ahju läinudki ja juba näen, et tulevad tihked, tummised tegelased :(
VastaKustutaKas oled proovinud vähesema jahuga? Liialt tummise taina puhul võib süüdi olla jahu kogus.
Kustutakas jahu sort võib ka mõjuda taina paksusele et mõnda jahu läheb rohkem kui teist sorti jahu?
KustutaRagne oskab kindlasti oma pikast kogemusest asjalikumalt vastata, aga mina olen spikerdanud siit ja olen mõningast vahet küpsetamisel ikka täheldanud :) https://www.veskimati.ee/veski-mati-opetab/nisu/nisujahu/
KustutaHomme hakkan neid kukleid meisterdama :) Nii ahvatlevad tunduvad pildil! Aitäh, Ragne, retsepti eest! :)
Minul endal on tavaliselt kasutusel Tartu Milli nisujahu (T405) võis siis Vesi Mati nisujahu.
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaTegin ka neid kukleid eile - jahu panin 475 g, muud kogused grammi pealt samad, tainas tuli ilusti käte küljest lahti ja u pool kerkimisajast oli tainas ka 50C ahjus. Ja pärast rullimist ja voolimist lasin veel 10+ minutit ahjuplaadil kerkida.
VastaKustutaPärast küpsemist olid kenasti kerkinud veel suuremaks, laiaks ei vajunud, nagu mõni kirjeldas. Küpsesid 180C 25 min (20 min juures olid veel suht heledad ja pehmed).
Aga ka mul osa kukleid küpses lõhki ja kõik kuklid jäid väga-väga tihked - sellist kergust ja õhulisust küll polnud, mida oleks oodanud. Tavaliseks kukliks oleks küll hea, aga vastlakukliks tahaks pehmemat ja nõtkemat. Täna olid kuklid veel tihkemad ja kõvemad (hoitud hermeetiliselt klaaskarbis külmikus).
Kui proovida uuesti teha ja sooviks pehmemaid kukleid, siis mida peaks muutma? Või mis see õige pehmusaste peaks olema, et ahjust välja võtta?
Pigem tsipa vähem jahu ja veidi rohkem sõtkuda :) Ahjus välja võttes soovitan pintseldada kukleid kergelt veega või siis võiga ning rätiku alla jahtuma. Äkki olid ka liialt kaua ahjus?
KustutaKerkimise osas on jahul samuti oma roll mängida. Kui jahu on toodetud ülekuumutatud teradest, siis see jahu kahjuks ei kanna...
VastaKustutaMa pean ka kommenteerima, et vahel sõltub ikka tähtedeseisust ka ;) ma teen peast koguaeg Ragne retsepti ja alati ühtemoodi. On paar korda olnud kus tainas jonnib aga siis sõtkun ja panen uuesti kerkima. Siis jookseb kausist välja :) samuti alati 50 kraadi ahi soojaks ja ahju kerkima. Küll aga ma kergitan tund aega. Mega hea taigen tuleb
VastaKustutaKui kasutada Veski Mati isekerkivat jahu, siis kas vaja midagi teistmoodi teha?
VastaKustutaMa ei ole kahjuks seda isekerkivat jahu kunagi kasutanud ja seetõttu ei oska kommenteerida:)
KustutaTervitused Ragnele. Teemaväliselt küll, kuid aitäh hea juhenduse eest, kuodas kodus leiba küpsetada. Praeguseks ca 4 aasta jagu koduse leiva peal olnud, on olnud õnnestumisi ja ka ebaõnnestumisi, kuid see selleks. Meesterahvana on kummaline vaadata, kuidas siin kohe kui retsepti järgi taigen ja kuklid välja ei tule, siis hakatakse hädaldama, et tegin retsepti järgi ning ei tulnud välja. Proovi uuesti, ega muidu kogemusi ei tule. Kui liiga tihke, siis jahu liiga palju. Kui lössi vajub, siis arvatavalt taigen liiga vedel või rasvainet palju. Ei kerki, siis temperatuur liiga madal või kõrge, tuul tõmbab, pärm aegunud, suhkurt liiga vähe , jahus liiga vähe gluteeni või endal tuju paha. Ise teen pärmitaigent tunde järgi ning kogused ei mõõda. Kui lähebki väheke untsu, siis söön ning ei virise. Järgmine kord proovin uuesti. Ükskord läheb ikka täppi. Presspärmi olen suhkru ja soolaga vedelaks hõõrunud, kui kasutan rasvaineks toiduõli, siis olen selle ka kohe sinna samasse juurde pannud ning seejärel sooja piima otsa ning pole kah taigen kerkimata jäänud.
VastaKustutaNB! Tänased kuklid said just ahjust välja ning homme ootab ees järjekordne leivategu.
VastaKustuta