Kui ma selle koogikese ahjust välja võtsin siis need küpsetuslõhnad
lummasid mind koheselt. Loomulikult oli selles süüdi kaneel, mida ma
eelnevalt helde käega kohupiimasegusse lisasin ning mis nüüd oma
meedivat võlu jagas. Jätsin koogi veidikeseks jahtuma ning püüdsin
mõneks ajaks selle isuäratavaid lõhnu unustada. See õnnestus ning alles
õhtul, tassikese aurava tee kõrvale, sai rohke kohupiimatäidisega
koogikest serveeritud. Selles koogis on meeldivalt kaneeli, piisavas
koguses apelsinimekki ning ka rohkelt kohupiima. Maitsetest tungivad
meeltesse koheselt lihtsus ja kodusus. Jah, selline see kook ongi,
tulvil lihtsatest ja kõige parematest maitsetest, millele lisab pisut
luksuslikkust kergelt hapukas apelsinivõie.
See apelsinivõie on juba teine maitsepahvatus sel koogil. On tunda, et see kaste on rammus ning võiga ei ole siin koonerdatud. Siiski mõjub sel lihtsalt kohupiimakoogil nii hästi - natuke hapukalt ja kelmikalt, sobitudes suurepäraselt kaneelimaitsega. Tõsi, seda apelsinivõiet tuleb valmistades pisut rohkem, kui kook ennast ehtida jõuab, aga nii vist ongi parem. Hommikused röstsaiad saavad siis ka oma osa apelsinivõide imeheadest maitsetest!
NB! Kook on kõige parem külmkapikülmalt päev peale
valmistamist!
Põhi:
1 dl šokolaadimüslit
75 g võid, sulatatuna
100 g küpsiseid, peenestatuna
1 dl šokolaadimüslit
75 g võid, sulatatuna
100 g küpsiseid, peenestatuna
Täidis:
600 g vaniljekohupiima
1 dl rõõska koort (10%)
3 muna
3 sl mannat
1,5 sl kaneelisuhkrut (Dansukker)
1 väiksema apelsini riivitud koor ja mahl
600 g vaniljekohupiima
1 dl rõõska koort (10%)
3 muna
3 sl mannat
1,5 sl kaneelisuhkrut (Dansukker)
1 väiksema apelsini riivitud koor ja mahl
Apelsinivõie:
3 munakollast
35 g suhkrut
1 väikese apelsini riivitud koor ja mahl
70 g võid
3 munakollast
35 g suhkrut
1 väikese apelsini riivitud koor ja mahl
70 g võid
Rösti pannil müsli kergelt läbi (kui segus leidub suuremaid
müslitükke, siis suru need puulabidaga lahti). Lisa pannile sulatatud või ja
küpsisepuru ning sega kõik kiiresti ühtlaseks massiks. Laota segu
küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhjale. Sega täidise ained
omavahel ühtlaseks ning vala põhjale. Küpseta kooki 170 kraadi juures 35-40
minutit.
Täidise valmistamiseks vahusta potis kergelt munakollased
suhkruga lahti. Lisa apelsinikoor ja –mahl. Kuumuta pliidil segu segades hästi
madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu silmnähtavalt pakseneb. Tõsta pott
pliidilt, lisa või ja lase kreemi hulka sulada. Lase kreemil jahtuda ning kata
sellega kook vahetult enne serveerimist.
Retsept valmis koostöös Dansukkeriga.
Oo, superkaunis kook! :)
VastaKustutaKristi
Huvitav, mida võiks manna asemel kasutada? Tundub väga isuäratav kook olevat, kuid kolme lusikatäie pärast ei tahaks ka tervet pakki ostma hakata.
VastaKustutaKui mannat kodus ei ole, siis võid lisada ka tavalist jahu (ca 2 sl). Teise variandina (kui kodus leidumas) võid lisada kamajahu:)
Kustuta