Mul on keekside vastu mingi omamoodi nõrkus. Esiteks meeldib
mulle neid valmistada ning teiseks need lõhnad, mis küpsemisel kööki tekivad on
lihtsalt äraseletamatult oivalised. Kõige paremad on muidugi need klassikalised keeksid, kuhu
ei ole lisatud täidisena harjumatuid kreeme või mõnda muud lisandit, mis
klassikalise keeksida üldsegi kokku ei käi. Siiski meeldib mulle katsetada
erinevate komponentidega, mis traditsioonilise keeksimaitsele
laastavalt ei mõju. Vahel õnnestub hästi, vahel aga veelgi paremini ning selle
tõestuseks on ka alljärgnev keeksiretsept, sisaldades kodujuustu, mis
lõpptulemuse õhuliseks ja kergeks muudab. Aga nagu enamus keekse, siis maitseb
see kõige paremini ja mahlasemalt järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval peale
valmistamist. Nii, et varuge pisut kannatust peale keeksi küpsemist ning
maitske seda alles vähemalt päev hiljem.
Üks soovitus ka - jälgi, et püreestad kodujuustu enne
tainasse lisamist ikka korralikult ära. Keegi ju ei soovi ebameeldivaid
kodujuustutükke oma keeksiviilus näha;)
225 g võid
225 g kodujuustu
3 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1 tl soola
1 tl sidruni riivitud koort
5 muna
6 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
225 g kodujuustu
3 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1 tl soola
1 tl sidruni riivitud koort
5 muna
6 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
Sulata potis või ning lase pisut jahtuda. Püreesta kodujuust
korralikult ühtlaseks seguks. Lisa juurde või ning mikserda ühtlaseks. Seejärel
mikserdamist jätkates lisa suhkur, vanillisuhkur, sool, sidrunikoor ning
ükshaaval munad. Sega jahu küpsetuspulbriga ning lisa lusikaga segades
tainasse. Vala saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ning
küpseta 170 kraadi juures 60-70minutit.
Hei Ragne, mis sa arvad, kas mõne teise jahuga võiks ka katsetada? Ilmselt täisteranisujahuga tuleks ka välja, aga mõtlen siinkohal hoopis ekstreemsemalt mõne pähklijahu peale või siis ka pähkli+muu jahu segu? Kas võiks katsetada? Mida peaks jälgima, silmas pidama ja võib olla ka kohandama teiste koostisainete osas? Kas oskad nõu anda? Tänud ette :)
VastaKustutaKindlasti tasub proovida, kuid selliseid nostalgia-keekse olen teinud ikka nisujahuga. Mu abikaasa lihtsalt jumaldab seesugust tavalist keeksi ning teiste jahude kasutamisel ei ole lõpptulemus enam see. Täisterajahuga olen seesugust keeksi teinud, minule meeldib (mulle on meeltmööda selline teistmoodi justkui rustikaalne tekstuur), aga mees suurt seesugusest keeksist kahjuks miskit ei arvanud:)
KustutaAlati võib ju ka nisujahu kogust vähendada ning selle asemel kasutada pähklijahusid või siis näiteks riisijahu. Koguseid ma täpselt öelda ei oska ning seda vaja pigem katsetada, kuidas jahud tainaga reageerivad!