Õunakoogid vist küpsevad hetkel kõikide kodude ahjudes, sest õunte küllus annab igal sammul tunda. Pärnus on muidugi eriti armas see, et
nii paljud inimesed on oma aia taha kastiga õunu jätnud koos pisikese
palun-võtta-niisama sildikesega. Nii saavad ka need õunahooajast rõõmu
tunda, kel koduaeda õunapuudega ei ole. Minul on õuntega varustajaid rohkesti ning
seetõttu olen valmistanud rohkelt mitmesuguseid küpsetisi. Õunamoosid on ka
juba purki pistetud ning talve ootamas.
Paar päeva tagasi küpsetasin üht eriti mõnusat
õunakooki, mille täidises laiutab pisut toorjuustu. Õunad teevad koogi mahlaseks, kuid toorjuust teeb selle küpsetise kohe äärmiselt
mahlaseks. Niisiis on tegemist ühe mõnusa koduse koogiga, mida soovitan
kindlasti proovida. Eriti hea on selle koogi puhul veel see, et kook muutub
seistes üha mahlasemaks, mistõttu on see kõige maitsvam järgmisel või
ülejärgmisel päeval.
5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 dl toiduõli
2 sl sidrunist pressitud mahla
4 muna
ca 5-7 õuna
0,25 tl kaneeli
100 g India pähkleid, hakituna
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 dl toiduõli
2 sl sidrunist pressitud mahla
4 muna
ca 5-7 õuna
0,25 tl kaneeli
100 g India pähkleid, hakituna
Täidis:
200 g toorjuustu, toasooja
2 sl suhkrut
200 g toorjuustu, toasooja
2 sl suhkrut
Sega kuivained omavahel, lisa õli ja sidrunimahl ning sega
ühtlaseks. Seejärel lisa ükshaaval juurde munad, segades iga muna lisamise
järel. Täidise valmistamiseks sega toorjuust suhkuga ning lisa 1 sl
koogitainast toorjuustusegusse, sega.
Seejärel koori ja tükelda õunad ning lisa koos kaneeli ja
pähklitega koogitaignasse, sega. Laota pool tainast küpsetuspaberiga
vooderdatud lahtikäivasse (Ø24cm) koogivormi. Selle peale pane toorjuustusegu
ning sega lusikaga pisut ka tainasse. Seejärel laota peale ülejäänud tainas
ning küpseta 175 kraadi juures 1 tund.