Mõtlesin siin ükspäev taas ühe õunakoogi valmis meisterdada.
Õunu on ning seetõttu on hetkel kõige õigem aeg neid toiduvalmistamisse samuti
kaasata. Samal ajal, kui pidasin plaanin millist õunakooki valmistada, meenus
mulle üks äärmiselt lahe õunaküpsetis, mille leiab ka minu viimasest
koogiraamatust "Küpsetamata koogid ehk lihtsad retseptid magusast
koogimaailmast". Sellest raamatust leiab üleüldse igasugu
koogikesi erinevatele maitsetele. Lisaboonuseks muidugi see, et nende kookide
valmistamiseks ei pea sa ahju omama:)
See õunapirukas koosneb kolmest osast - põhjaks
traditsiooniline küpsisepõhi, selle peal aga pliidil kuumutatud õunasegu ning
kõige viimasena laiub koogil katteks magus vanillikreem. See on hea kook ning
on siiamaani maitsenud kõikidele, kes seda proovinud on.
Põhi
200 g kaeraküpsiseid
75 g sulatatud võid
Õunatäidis:
500 g õunu
125 g moosisuhkrut
0,5 laimist pressitud mahl
näputäis kaneel
näputäis kardemoni
Vanillikreem:
2 dl kohvikoort (10%)
4 munakollast
4 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
100 g võid
Purusta küpsised peeneks puruks ja sega sulavõiga. Suru segu
küpsetuspaberiga vooderdatud 22 cm koogivormi põhja. Eemalda õuntelt südamik
(ära koori) ja lõika õhukesteks viiludeks. Pane õunaviilud koos suhkru ja
laimimahlaga potti ning kuumuta keskmisel kuumusel umbes tund aega või seni,
kuni õunaviilud on haudunud pehmeks massiks. Kõige viimasena lisa kaneel ja
kardemon. Tõsta täidis küpsisepõhjale.
Vanillikreemi valmistamiseks vahusta kergelt 4 esimest
komponenti. Seejärel kuumuta segu vesivannil kreemi paksenemiseni (kreem peab
märgatavalt paksenema, vastasel juhul ei tahene see hiljem soovitult koogil).
Tõsta pliidilt, lisa või ja sega, kuni see on sulanud. Lase kreemil 10 minutit
jahtuda ja jaga siis koogile. Hoia kooki järgmise päevani jahedas.
Tere Ragne. Miks Sa koorimata õunu kasutad? Kas koored häirima ei jää?
VastaKustutaTänud vastamast :)
Karina
Mul olid sellised pehme koorega õunad. Kuna selle koogi jaoks on vaja õhukesi õunaviile, mida vaja tunnike haitada, siis koored koogis häirima kindlasti ei jää, vaid annavad sobivat tekstuuri. Pigem just kooritud õunad jätavad sellise pudruse mulje, mis pole eesmärgiks:)
KustutaTere
VastaKustutaKuumutasin ilmatu aja seda vaniljekastet ja see ei läinudki pakuks? Ei tea, milles trikk oli? :)
Tervitades
L
Esmalt võib süüdistada seda, et kuumus ei olnud liialt suur. Seetõttu uurin, kas vesivannil kuumutades vesi potis pidevalt auras?
KustutaKas kasutasid vaid munakollaseid?
Aitäh! Mõlemale küsimusele on vastus jah, aga eks tule siis uuesti katsetada.
Kustuta