Siis kui kodus ahju all praksub tuli, tekib tahes-tahtmata
isu miskit küpsetada. Jahe ja hämar ilm ning hubane kodusoojus on just need
tegurid, mis viivad mõtted millegile heale ja kohe kindlasti isetehtule. Eilne
ilm oli just seesugune, mis lausa nõudis magusaid saiakesi õhtuse kohvi
kõrvale. Minule tuli koheselt meelde alati toimiv kooslus õun-kardemon-kaneel
ning edasine oli kõik lihtne. Selle koosluse täiustamiseks kasutasin saiakeste
valmistamisel ka apelsinisukaadi, mille soetasin hiljuti Gemossist. Ilma
igasugu tagamõtte ja reklaamita võin öelda, et leidsin sealt tervelt 1 kg
maitserikast apelsinisukaadi väga-väga sõbraliku hinnaga. Kuna minu vaimusilmas
sisaldab üks kodutehtud pehme ja värske kringel ka meeldivas koguses sukaadi,
siis tõenöoliselt ei saa minu tulevased kringliteod ilma selleta kuidagi läbi:)
Selle retsepti juurde jõudes on tegelikult kõik lihtne -
kiirelt valmiv jogurtitainas, mis lõpptulemusel on pehme, kuid samas ka
küpsiselaadne. Saiakesi rikastab aga 2 erinevat täidist - esmalt tainaringile
määritav pehme toorjuustutäidis ning teisena peale raputatav
õuna-kardemonisegu. Tainas tuleb rullida ringiks ning sellest siis lõigata nö 8
tordilõiku. Soovitan õunatükid laotada pigem rohkem taina äärtele, kui keskele,
sest nii on lihtsam tainast sarvekeseks kokku keerata. Veel soovitan ma
tordiviilu laiemasse külge teha noaga väike sisslõige, et sarvekeste otsad kaarduksid
paremini. See on lihtsalt selline väike soovitus ja nipp, mida mina kasutan.
Seejärel ongi vaid küpsetamise vaev. Maitsevad hästi samal päeval, kui ka
järgmisel!
Kogus: 8 saiakest
Tainas:
2 dl nisujahu
2 dl grahamjahu (ehk täisteranisujahu)
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
50 g võid, toasooja
200 g Kreeka jogurtit (kasutasin Farmi jogurtit)
2 dl nisujahu
2 dl grahamjahu (ehk täisteranisujahu)
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
50 g võid, toasooja
200 g Kreeka jogurtit (kasutasin Farmi jogurtit)
Toorjuustutäidis:
50 g toorjuustu, toasooja
50 g võid, toasooja
2 sl Demerera suhkrut
0,5 tl kaneeli
50 g toorjuustu, toasooja
50 g võid, toasooja
2 sl Demerera suhkrut
0,5 tl kaneeli
Õunasegu:
1 (ca 200g) õun
2 näpuotsatäit kardemoni
2 sl Demerera suhkrut
0,25 tl kaneeli
3 sl apelsinisukaadi
1 (ca 200g) õun
2 näpuotsatäit kardemoni
2 sl Demerera suhkrut
0,25 tl kaneeli
3 sl apelsinisukaadi
Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ning
sega käte abil tainasse. Seejärel lisa jogurt ning sõtku segu ühtlaseks tainaks.
Lase sel külmkapis ca 15 minutit taheneda. Sega toorjuustutäidise komponendid
omavahel. Koori õun ning haki väikesteks tükkideks. Sega õunatükid kokku teiste
komponentidega.
Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks ümmarguseks ringiks,
määri toorjuustusegu tainakettale ning raputa peale õunatäidis (õunatükke ära
ringi keskele lisa). Seejärel lõika ring kaheksaks ”tordiviiluks”. Seejärel keera viilud laiemast osast rulli
sarvekeseks ning küpseta ahjus 175 kraadi juures (pöördõhuga režiimil) 15-17 minutit.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar