28. november 2016

Gluteenivabad piparkoogid

Jõuluasju meil kodus veel ei ole, kuusest rääkimata. Selle asemel aga säravad õhtusel ajal laual küünlad ning tuba on mandariinide ja kuuma jõulujoogi lõhna täis. Kui jõuluaeg saabuma hakkab ning salamisi hiilib ligi ka see kauaoodatud jõulutunne, siis esimese asjana valmistan ma alati meeldivalt suure koguse piparkoogitainast. See on meie peres selline esimene avapauk jõuluhooajale!


Kuna piparkoogitainas seistes aina valmib ning maitsestub, siis on hea, kui seda on alati külmkapist alati võtta - hea on ju kiirelt sellest piparkooke või jõulukooki küpsetada. Kasutan taina tegemisel alati seda suurepärast retsepti: Piparkoogid. Minult on tihtipeale küsitud aga ka pisut tervislikumate piparkookide retsepti, sest kes siis ei tahaks kõikide nende seapraadide, verivorsti ja muu taolise kõrval pisut tervislikumat jõulumaiust ampsata. Proovisin gluteenivaba piparkoogitainast meisterdada ning pean ütlema, et lõpptulemus tuli imehea. Aluseks võtsin sellesama retsepti, mille järgi ka tavalisi piparkooke teen, retsept sai aga uue näo teistsorti jahudega, jõuluvürtsidega ning meega, mis suhkrut ideaalselt asendab. Ja nii valmisidki lihtsa vaevaga jõulused piparkoogid, mis loomulikult erinevad oma tekstuurilt traditsioonilistest piparkookidest, kuid on oma teralise iseloomuga hea vaheldus.

Kindlasti soovitan valmistada sellest tainast piparkooke järgmisel päeval, sest siis on tainas oma olemuselt ühtlasem ning ka paremini rullitav. Samal päeval ei saa tainast väga ideaalselt lahti rullida ning kipub lihtsasti murenema. Järgmisel päeval seda muret ei ole, kuid soovitan taina rullida pisut paksema (mõõtsin isegi ära ning minu taina paksus oli ca 0,6-0,8cm). Hääd!


1 dl tumedat suhkrusiirupit
1 sl kaneeli
1 sl (triiki) jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud nelki
1 apelsini riivitud koor
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 sl (60g)mett
125 g võid
1 muna
1 dl tatrajahu
1 dl riisijahu
2 dl jahvatatud pähklijahu (kasutasin Kreeka pähkli jahu)
1 tl küpsetuspulbrit

Kuumuta siirup koos jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta tulelt. Seejärel lisa mesi ja või-tükid ning sega seni, kuni sulanud. Klopi juurde muna ning omavahel segatud kuivained. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Enne piparkookide küpsetamist lase tainal jahedas seista vähemalt ööpäev.

23. november 2016

Õhulised juustupadjakesed

No mis ma oskan öelda - need küpsised on saanud sel sügisel meie peres üheks vaieldamatuks lemmikuks. Ja kuna nende valmistamine möödub nii kiirelt, siis on need viimasel ajal meie elutoa laua peal ikka väga sagedased külalised. Need õhulised, samas aga tummised juustupadjakesed lausa tekitavad sõltuvust, sest kergelt köömnemekiga juustused küpsised on nagu pehmed pilvekesed:)
PS! Vabalt võid selle küsisetaina varem valmis teha.
PS2! Söödavaks jõulukingituseks sobivad ideaalselt!


Kogus: ca 50 tk

3 dl jahu
2 tl köömneid
suur peotäis (tugevamaitselist) juustu, riivituna
paar näpuotsatäit soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid, toasooja
150 g toorjuustu, toasooja

Sega retsepti 5 esimest komponenti omavahel. Lisa või ja toorjuust ning sõtku tainas ühtlaseks massiks. Lase tainal külmkapis seista ca 15 min. Seejärel rulli tainas jahusel pinnal u 0,5-1cm paksuseks ning lõika see noaga pisikesteks ruutudeks. Küpseta 180 kraadi juures 15-17 min.

Retsept valmis koostöös Farmiga. 

22. november 2016

Mahlane Brita kook ehk pisipreili Mia sai 4-kuuseks


Nüüd on siis 4 kuud möödas pisikese Mia sünnist. See pisike rõõmurull on suur uudistaja, maailmaavastaja ja kilkaja, kuid samas ka kõige suurem unekott, keda tean. Nagu eelnevatel kuudel, siis loomulikult saab ka nüüd kooki, täpsemalt mahlast Brita kooki, mille magusate kihtide vahel laiutab õhuline vahukoore-toorjuustukreem. See kook on nii hea, kuid nagu ikka, ei saa alguses kuidagi selle koogi valmistamise lainele, hiljem aga arutlen endamisi igakord, et miks ma seda kooki tihedamini ei tee. Kuigi retsept on pikk, siis valmistamisaeg on lühike ning valmistamine ise samuti lihtsamast lihtsam. Lisaboonusena on see kook meeltmööda vist enamustele magusasõpradele.


Selle koogi valmistasin ma 20cm läbimõõduga koogivormi. Kuna mul leidub kodus vaid üks sellises mõõdus vorm, siis küpsetasin koogipõhjasid üksteise järel. Kahe vormiga on loomulikult lihtsam ning ka ajakulu väiksem, sest nii pistad ühekorraga mõlemad koogipõhjad ahju. Koogile kaunistuseks panin kohupiimaga täidetud tuuletaskud, mis kaetud sulatatud valge šokolaadi ja pisikeste pärlitega.Numbri voolisin suhkrumassist.
NB! Mõned selle koogi valmistamisega seotud soovitused on selle retsepti allosas.


Põhi:
125 g toasooja võid

1 dl suhkrut 2 munakollast
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
50 g hapukoort


Besee:
2 munavalget
1 dl suhkrut
peotäis mandlilaaste


Täidis:
200 g toasooja toorjuustu
2 sl suhkrut
2 dl vahukoort
peotäis marju (kasutasin külmutatud vaarikaid)

Põhja valmistamiseks vahusta või suhkruga. Lisa munakollased, sega. Lisa omavahel segatud kuivained ning seejärel lisa segades juurde hapukoor. Pane pool valminud tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhjale ning määri see vormis laiali.

Besee valmistamiseks vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vahustamist jätkates lisa niristades juurde suhkur. Vahusta seni kuni segu on ühtlane ja läikiv. Laota pool beseesegust vormi (taina peale) ning silu ühtlaseks. Raputa peale mandlilaaste ning küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit. Seejärel valmista samas koogivormis samamoodi ka teine koogipõhi.

Täidise jaoks vahusta toasoe toorjuust suhkruga. Vahusta koor ning lisa segades toorjuustule. Vahetult enne täidise panemist koogipõhjade vahele, lisa (segades) kreemile marjad.
Valminud koogivormidel lase enne täidise lisamist täielikult jahtuda. Seejärel ehita kook koogivormi: määri alumisele koogipõhjale toorjuustusegu (tõstsin 2 sl täidisest kõrvale, et hiljem tuuletaskuid sellega kinnitada). Seejärel aseta ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Seejärel lase koogil külmkapis ööpäev taheneda.

Enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt. Mina pistsin koogile peale kohupiimaga täidetud ja valge šoolaadiga kaetud tuuletaskud. Raputasin peale veel pisut riivitud šokolaadi ning loomulikult lõikasin suhkrumassist välja number nelja:)!

Soovitused:
-Enne küpsetamist pane põhjaks minev tainas ja beseetainas vormi tupsudena ning seejärel määri ühtlase kihina laiali. Nii on lihtsalt mugavam tainast vormis laiali määrida;
-Meisterda see kook kindlasti koogivormi, sest nii püsib rohke täidis ilusti koogipõhjade vahel;
-Kuna koogipõhjad on värskelt küpsenud, siis aseta ülemine koogiketas hästi ettevaatlikult täidisele!
-Osadele meeldib seda kooki süüa juba samal päeval. Minule meeldib siiski, kui kook on ööpäevakese seisnud, siis on maitsed täienenud ning ka täidis parajalt tahenenud, et ei pane koogipõhjade vahelt plehku;
-See kook on valmistatud 20cm läbimõõduga vormi. Kui soovid kooki valmistada suuremasse vormi, siis toimi jrgnevalt:
                22 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,2ga
                24 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,4ga


12. november 2016

Köömnepannkoogid toorsingi ja praemunaga

Olen vist pannkookide kategoorias leidnud ühe oma uutest lemmikutest!! Ühesõnaga on viimased pannkoogihommikud möödunud nendesamade köömnepannkookidega. Need sobivad ideaalselt sellistesse hommikutesse, kui kuskile kiirustama ei pea ning on aega rahulikult süüa valmistada ja lõpptulemust täiel rinnal ka nautida. Just seesugused hommikud on kohustuslikud! Need pannkoogid on kohevad, pisut pontsakad ja seest veidi tummised. Hea oleks, kui sul on külmkapis nende pannukate valmistamise hetkel olemas pisut toorsinki või siis soolalõhe, sest need pisikesed küpsetised ei saa kuidagi ilma seesuguste lisanditeta hakkama. Praemuna on ka ainult boonuseks ... ja tass kohvi ka. Ideaalne hommik võibki siis vist alata:)


Kogus: 15 tk

2,5 dl jahu (pool kogusest võid asendada grahamjahuga)
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 tl köömneid
35 g toorjuustu, toasooja
25 g võid, toasooja
1 muna
1,75 dl piima


Serveerimiseks: toorsinki, Kreeka jogurtit praemuna

Sega kuivained omavahel. Klopi toorjuust võiga vahule, lisa segades juurde muna. Seejärel lisa toorjuustusegu kuivainetele, lisa ka piim ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Prae pannil õlis tainast pisikesed pannkoogid. Serveeri pannkooke koos toorsingi, Kreeka jogurti ja praemunaga (jäta munakollane kindlasti vedelaks)! 

11. november 2016

Brokolisalatiga talvele vastu

Kui Te olete nüüd juba mitu-mitu päeva tummiseid sügisroogasid söönud ning soovite vahelduseks ka miskit värsket nautida, siis minule on abiks seesama brokolisalat. Igakord teen küll seda omamoodi ning vastavalt sellele, mida parasjagu külmkapis leidumas on, kuid seda salatit tehes olen ma alati õnnelik seesuguse lõunasöögi üle. Ma tean, et praegu on selliste toitvate ahjuroogade aeg ning nii on ka meie peres. Väljas on külm ning peale õues oldud aega tahaks ju miskist soojendavast enda keha taas täis laadida. Küll aga ei saa ma üle ega ümber erinevatest köögiviljadest, mida ma lihtsalt jumaldan. Olen suur lillkapsa ja brokoli austaja toorelt aurutatult, röstitult, keedetult - iga kell ja igal ajal! Seetõttu on üsna õige aeg jagada sedasama mõnusat salatit. 


Kui soovite, et brokoliõisikud taldrikul erksad ja rohelised välja näevad, siis on mul teiega jagada kahte toimivat nippi:
1. Lisa brokoli keetmisel keeduvette pisut laimist või sidrunist pressitud mahla. See on hea viis, et brokoli ei kaotaks sellele köögiviljale omast värvust.
2. Peale keetmist ning brokoliõisikute nõrutamist vala neile peale korraks külm vesi. See aitab samuti ilusat rohelist värvust säilitada.

Kuigi ma olen seda sel nädalal siin blogis juba mitu korda öelnud, siis hetkel on Tallinna Kaubamaja Toidumaailmas (ja ka Tartu Toidumaailmas) 7-13.11. toimumas juustunädal, mille raames on suur valik juustusorte erihinnaga (pakkumised leiad SIIT). Ka see postitus sündis koostöös Tallinna Kaubamajaga. 

Vaata ka:
Burger rebitud lihaga 
Kitsejuustu-šokolaadivaht



kolmele-neljale

300 g brokoliõisikuid
soola
2 sl laimist pressitud mahla
2 sl seesamiõli
1 sl sojakastet
1 tl mahedat sinepit
1 tl vedelat mett
peotäis granaatõunaseemneid
peotäis röstitud seemnesegu
peotäis värsket koriandrit, hakituna

ca 1 dl tugevamaitselist juustu, laastudena (näiteks Maasdami juust, Old Amsterdam, pesto juust, sobib ka sinihallitusjuust või kitsejuust)
4-6 viilu prosciuttot


Keeda brokoliõisikud soolaga maitsestatud vees pehmeks (jälgi samas, et need liialt pehmeks ei lähe). Lisa keeduvette ka laimimahl. Vala keeduvesi brokolilt ning kasta õisikud korraks külma vette, nõruta korralikult! Sega omavahel seesamiõli, sojakaste, sinep ja mesi ning vala kaste brokolile. Lisa granaatõunaseemned, seemnesegu, koriander ning juustulaastud. Sega kergelt läbi. Prae prosciutto pannil krõbedaks, haki noaga väiksemaks ning lisa salatile kõige peale. Serveerides laota peale veel pisut seemneid ja juustulaaste.

9. november 2016

Kitsejuustu-šokolaadivaht

Vahest tahaks midagi head, sest magusaisu lausa nõuab miskit. Seda ei pea olema palju, sest piisaks vaid mõnest väga heast apsust, et see piinav magusaisu kaotada. Just seesugune on seesama šokolaadivaht, mis oma tummisuse ja kreemisusega mõjub liigagi hästi maitsemeeltele. See kreem ei ole karjuvalt magus, aga tänu oma tekstuurile tõeline magustoit. Suhkru asemel on siinses magustoidus seltsiks hoopis datlid, kreemisusega aga kostitab munakollane ning kitsejuust. Viimane annab sellele maiusele juurde veel meeldivat mekki, mille järel sööjad kindlasti uudistavad, et millega on tegemist. See ongi kitsejuust, mis annab tilgake tekstuuri, toilgake hapukust ning kuhjaga maitseelamusi. Valmistamine on ka lihtne ning kindlasti ei tasu üllatauda, et kreemi nõnda vähe tuleb. Piisab vähesest, et see kreemine magustoit mõjule pääseb. Jaota see kolme või nelja klaasi ning serveeri koos jahutava vaniljejäätise või siis hoopis vaniljepudinguga. Selline kooslus on võrratu!

Lisaks veel meeldetuletuseks, et Tallinna (ja ka Tartus) Kaubamaja Toidumaailmas on sel nädalal (7-13.11.2016) kestmas juustunädal, mil väga mitmed juustud on eriti hea hinnaga. Ka kitsejuust, mis selles magustoidus kelmikalt oma koha leidis, on suurepärase hinnaga. Täpsemat infot leiate SIIT. 
PS! Seoses selle nädalaga on siin blogis ilmumas veel üks mõnus juusturetsept, mis hiilgab oma värskuse ja kokkusobivate maitsete poolest!
Piilu ka:  
Burger rebitud lihaga 
Brokolisalatiga talvele vastu



kolmele-neljale

75 g kuivatatud datleid*
kuuma vett (datlite leotamiseks)
150 g Kreeka jogurtit
50 g pehmet kitsejuustu

1 munakollane75 g tumedat šokolaadi
2 sl kanget kohvi või 1 sl rummi

vaniljejäätist või -pudingut serveerimiseks

Pane datlid kuuma vette likku vähemalt paariks tunniks. Seejärel nõruta ning lisa datlitele Kreeka jogurt. Püreesta ühtlaseks massiks. Sega kitsejuust lahti ning lisa koos munakollasega jogurtile, sega. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa samuti segades jogurtile. Kõige viimasena sega juurde kohv või rumm. Jaota maius klaasidesse ning lase külmkapis taheneda vähemalt tunnike. Serveeri koos jäätise või pudinguga.

*Minul olid kasutusel hästi mõnusalt pehmed ja mahlased datlid, kuid saab ka kõvemat sorti datlitega hakkama.


Postitus valmis koostöös Tallinna Kaubamaja Toidumaailmaga.

7. november 2016

Üks lihtne burger rebitud lihaga ning Kaubamaja toidumaailma juustunädal!

Tallinna Kaubamaja toidumaailmas on toimumas ahvatlevad teemanädalad. On lihanädal, on kalanädal, on suupistetele pühendatud nädal ja on JUUSTUNÄDAL. Nimelt on sel nädalal ( 7-13.11.16) Kaubamaja toidumaailmas nädal, kus väga paljud head juustud on väga sõbraliku hinnaga. Kellele ei meeldiks juust? Minule meeldib väga, tegelikult kohe väga-väga ning pistan seda helge käega nii vormiroogadesse, hommikuputru, suppidesse…  Otseloomulikult pistan toidukorvi eelkõige mõne hea tugevamaitselise juustu, sest mulle meeldib, kui juustul on maitset ja iseloomu. Pealegi teevad seesugused juustud roogadega lausa imetegusid! Kes samuti juustusõber, siis täpsemalt saab juustunädala pakkumistega kurssi viia kaubamaja kodulehel.  


Koostöös Tallinna Kaubamajaga jagan Juustunädala raames kogu selle nädala jooksul kolme väga mõnusat ja toimivat retsepti. Selle postituse staariks on aga kodune burger rebitud lihaga, mida on kostitatud veidikese pohlamoosiga. Nimelt sobitub kergelt magus moos koos rebitud lihaga imehästi. Liialdada muidugi moosiga ei tohi, aga samas peab tundma olema sellele omast magusust. Juustul on samuti siin oluline roll – seda peab kooralikult tundma läbi kogu burgeri ning seetõttu kasutasin juustu rohelise pestoga (piltidel see roheline) ning „Old Amsterdam” juustu. Viimane on minu üks suuri lemmikuid, mis on hästi tugeva maitsega pisut kõvem juust. Tänu meeldivalt tugevalt juustusele maitsele sobib see ideaalselt roogadesse, kus juust võiks lisaks muudele komponentidele samuti särada. Seetõttu sobib see laastudena siia burgerisse imehästi ning lisab ka pohlamoosile mõtte, selles burgeris kanda kinnitada! Rebitud liha sellesse burgerisse võid meisterdada ise, kuid kui selleks aega ei jagu, siis poest leiad ka juba Sulle mugavalt valmistehtud rebitud liha. Kindlasti aga panen ma mingi aeg siia blogisse ka oma koduse rebitud liha retsepti kirja:) Kastme valmistamisel kasutasin ma pastakastet, milles sees juba kõik korralikud maitseained (sibul, basiilik, sool, pipar) ning siinkohal on minu töö vaid sinepi lisamine.



Tegelikult on juustumaailm lai ja kirju. Otseloomulikult ei saa ma ümber kitsejuustust, mida pehmel kujul kasutan näiteks hommikuste pannkookide peal (koos soolalõhega imehea), rääkimata siis veel kitsejuustu röstimisest ning sobitamisest ahjujuurikatega. Maasdami juust on hea ning ka kohalike talunike juustuvalikus ei pea kunagi pettuma. Samuti minu enda üllatuseks olen hakanud ma kasutama ka erinevate lisanditega juustusid. Poodides on juustuvalik tegelikult nii lai, et igakord võid sattuda oma uue lemmiku otsa:)
 
Piilu ka mõningasi retsepte siit blogist, milles juust olulist rolli mängib:

Esiplaanil Maasdami juust (all) ning Old Amsterdam. Tagapool rohelise pestoga juust ning köömnejuust

Nüüd aga asume burgeriretsepti juurde. Konkreetset retsepti tegelikult ei ole jaei saagi olla, sest kogused kahe kuklipoole vahel on vastavalt sellele, kui suurt ja kõrget burgerit sööja soovib. Pigem alljärgnevalt selline ideerünnak komponentide poolest:

kahele

2 kuklit või ciabattat
3 sl (kuhjaga) pastakastet
1 tl (kuhjaga) mahedat sinepit
rebitud liha
marineeritud kurgi viile
tugevamaitselist juustu
(kasutasin pisut pesto lisandiga juustu ning Old Amsterdam juustu)
pohlamoosi

Küpseta kuklid ahjus soojaks. Sega pastakaste lohakalt sinepiga nii, et sinepiviirud jääksid kastmes näha. Kuumuta rebitud liha pannil soojaks. Lõika kuklid pooleks ning ehita alumisele kuklipoolele burgeritäidis: määri esmalt sai kokku pastakastmega, laota sellele kurgiviilud, seejärel aseta peale meeldivas koguses kuuma rebitud liha. Selle peale pane juustuviilakad. Kõige lõpuks määri ülemise kukli lõikepoolele pohlamoosi ning aseta see seejärel burgerile pealmiseks mütsiks.


2. november 2016

Juustune kõrvitsa-kartulivorm

Käsi püsti, kes sel aastal Halloweeni ajal kõrvitsale näo meisterdas? Ma tõstan käe pooleldi üles, kuid olen valmis selle koheselt langetama:) Nimelt ostsin kõrvitsapea küll koju valmis, mõttega seda traditsioonilist kõrvitsanäo tegemist teha, kuid päev jooksis nii kiiresti õhtusse, et praegugi kükitab üks korralik kõrvitsahakatis mul rõdul. Praegu aga tundub juba naljakas seda tegema hakata. Tundub aga, et väga mitmed selle kõrvitsateo siiski ette võtsid, sest hetkel on minu blogi üks populaarsemaid retsepte lisaks kaneelirullidele ka marineeritud kõrvitsasalati retsept. Kui aga kõrvitsad on juba purki pistetud ning näoga köögivili ikka veel ootel, siis soovitan ma valmistada üht maitsvat kõrvitsa-kartulivormi. See maitseb Teile kindlasti nii hästi, et valmistate seda mitu päeva järjest ... vähemalt minuga juhtus nii. See on tummine vormiroog (sobib praeguse ilmaga ülihästi), milles koorene kaste sõbruneb juustuga kokku sulanud köögiviljakihtidega. Kui kõlab hästi, siis tehke proovi!


neljale-kuuele

700 g (muskaat)kõrvitsat
500 g kartuleid
1 sibul
2 sl hakitud värsket tilli,
75 g juustu
50 g võid
3 dl rõõska koort (35%)
soola

Koori, puhasta ja viiluta kõrvits ja kartulid. Haki sibul tükkideks ning prae pannil klaasjaks. Laota pooled kartuli- ja kõrvitsaviilud vaheldumisi vormi, raputa peale sool, praetud sibulatükid, 2 sl hakitud tilli ning 25 g juustu. Seejärel lõika või väikesteks tükkideks ning laota pool kogusest vormi. Laota peale ülejäänud köögiviljaviilud, maitsesta soolaga. Aseta peale ülejäänud võitükid ning vala vormi rõõsk koor. Seejärel küpseta köögiviljavormi ahjus 180 kraadi juures 50-55 minutit, seejärel raputa üle järelejäänud juustuga ning küpseta grillrežiimil (võid ka lihtsalt ahju ülemist kuumust kasutada) umbes minutijagu ehk seni, kuni juust on pealt ilusti sulanud.