Nüüd on siis 4 kuud möödas pisikese Mia sünnist. See pisike
rõõmurull on suur uudistaja, maailmaavastaja ja kilkaja, kuid samas ka kõige
suurem unekott, keda tean. Nagu eelnevatel kuudel, siis loomulikult saab ka
nüüd kooki, täpsemalt mahlast Brita kooki, mille magusate kihtide vahel
laiutab õhuline vahukoore-toorjuustukreem. See kook on nii hea, kuid nagu ikka,
ei saa alguses kuidagi selle koogi valmistamise lainele, hiljem aga arutlen
endamisi igakord, et miks ma seda kooki tihedamini ei tee. Kuigi retsept on pikk, siis valmistamisaeg on
lühike ning valmistamine ise samuti lihtsamast lihtsam. Lisaboonusena on see kook meeltmööda
vist enamustele magusasõpradele.
Selle koogi valmistasin ma 20cm läbimõõduga koogivormi. Kuna mul leidub kodus vaid üks sellises mõõdus vorm, siis küpsetasin koogipõhjasid üksteise järel. Kahe vormiga on loomulikult lihtsam ning ka ajakulu väiksem, sest nii pistad ühekorraga mõlemad koogipõhjad ahju. Koogile kaunistuseks panin kohupiimaga täidetud tuuletaskud, mis kaetud sulatatud valge šokolaadi ja pisikeste pärlitega.Numbri voolisin suhkrumassist.
NB! Mõned selle koogi valmistamisega seotud soovitused on selle
retsepti allosas.Selle koogi valmistasin ma 20cm läbimõõduga koogivormi. Kuna mul leidub kodus vaid üks sellises mõõdus vorm, siis küpsetasin koogipõhjasid üksteise järel. Kahe vormiga on loomulikult lihtsam ning ka ajakulu väiksem, sest nii pistad ühekorraga mõlemad koogipõhjad ahju. Koogile kaunistuseks panin kohupiimaga täidetud tuuletaskud, mis kaetud sulatatud valge šokolaadi ja pisikeste pärlitega.Numbri voolisin suhkrumassist.
Põhi:
125 g toasooja võid
1 dl suhkrut 2 munakollast
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
50 g hapukoort
Besee:
2 munavalget
1 dl suhkrut
peotäis mandlilaaste
Täidis:
200 g toasooja toorjuustu
2 sl suhkrut2 dl vahukoort
peotäis marju (kasutasin külmutatud vaarikaid)
125 g toasooja võid
1 dl suhkrut 2 munakollast
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
50 g hapukoort
Besee:
2 munavalget
1 dl suhkrut
peotäis mandlilaaste
Täidis:
200 g toasooja toorjuustu
2 sl suhkrut2 dl vahukoort
peotäis marju (kasutasin külmutatud vaarikaid)
Põhja valmistamiseks vahusta või suhkruga. Lisa
munakollased, sega. Lisa omavahel segatud kuivained ning seejärel lisa
segades juurde hapukoor. Pane pool valminud tainast küpsetuspaberiga
vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhjale ning määri see vormis laiali.
Besee valmistamiseks vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vahustamist
jätkates lisa niristades juurde suhkur. Vahusta seni kuni segu on ühtlane
ja läikiv. Laota pool beseesegust vormi (taina peale)
ning silu ühtlaseks. Raputa peale mandlilaaste ning küpseta 175 kraadi juures
20-25 minutit. Seejärel valmista samas koogivormis samamoodi ka teine
koogipõhi.
Täidise jaoks vahusta toasoe toorjuust suhkruga. Vahusta
koor ning lisa segades toorjuustule. Vahetult enne täidise panemist
koogipõhjade vahele, lisa (segades) kreemile marjad.
Valminud koogivormidel lase enne täidise lisamist täielikult
jahtuda. Seejärel ehita kook koogivormi: määri alumisele koogipõhjale toorjuustusegu
(tõstsin 2 sl täidisest kõrvale, et hiljem tuuletaskuid sellega kinnitada).
Seejärel aseta ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Seejärel lase koogil
külmkapis ööpäev taheneda.
Enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt. Mina pistsin
koogile peale kohupiimaga täidetud ja valge šoolaadiga kaetud tuuletaskud.
Raputasin peale veel pisut riivitud šokolaadi ning loomulikult lõikasin
suhkrumassist välja number nelja:)!
Soovitused:
-Enne küpsetamist pane põhjaks minev tainas ja beseetainas
vormi tupsudena ning seejärel määri ühtlase kihina laiali. Nii on lihtsalt
mugavam tainast vormis laiali määrida;
-Meisterda see kook kindlasti koogivormi, sest nii püsib rohke täidis ilusti koogipõhjade vahel;
-Meisterda see kook kindlasti koogivormi, sest nii püsib rohke täidis ilusti koogipõhjade vahel;
-Kuna koogipõhjad on värskelt küpsenud, siis aseta ülemine koogiketas hästi ettevaatlikult täidisele!
-Osadele meeldib seda kooki süüa juba samal päeval. Minule meeldib siiski, kui kook on ööpäevakese seisnud, siis on maitsed täienenud ning ka täidis parajalt tahenenud, et ei pane koogipõhjade vahelt plehku;
-See kook on valmistatud 20cm läbimõõduga vormi. Kui soovid kooki valmistada suuremasse vormi, siis toimi jrgnevalt:
22 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,2ga
24 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,4ga
-Osadele meeldib seda kooki süüa juba samal päeval. Minule meeldib siiski, kui kook on ööpäevakese seisnud, siis on maitsed täienenud ning ka täidis parajalt tahenenud, et ei pane koogipõhjade vahelt plehku;
-See kook on valmistatud 20cm läbimõõduga vormi. Kui soovid kooki valmistada suuremasse vormi, siis toimi jrgnevalt:
22 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,2ga
24 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,4ga
Palju õnne pisipiigale ja tublile emmele ka! Kooki proovin kindlasti jõulude paiku küpsetada.
VastaKustutaMeeli
Aitäh:) Kindlasti soovitan proovida, nii hea kook oli, et sai liigagi kiirelt otsa:)
KustutaKas Brita kooki võiks ka külmutatud sõstardega teha? Kas peaksin marjad vahele panema külmununa või peaksin need hoopis üles sulanuna panema? Kas peaksin ka need tärklise vms segama enne koogi vahele panemist?
VastaKustutaLoomulikult võib ka külmutatud marjadega teha. Marju ära kindlasti eelnevalt üles sulata, sest sulanud marjadest tulev mahl teeb koogi pehmeks. Külmutatud marjad aga säilitavad ilusti oma olemuse ning seeõttu ei ole vaja neid eelnevaöt ka tärklise või jahuga segada:)
KustutaTere
VastaKustutaKas suhkru võib asendada agaavisiirupiga? Või jääb täidis sellisel juhul liiga vedel?
Pigem ei soovita selles koogis agaavisiirupit kasutada:)
KustutaHei! Kas beseekiht on mõlemal koogipõhjal?
VastaKustutaEi, ainult ülemisel:)
KustutaMa olen segadus, retsepti tegevuskäigus jääb mulhe, et mõlemal kihil on besee... või ma saan valesti aru?
KustutaNii ongi - besee on mõlemal kihil:)
KustutaKas selle koogil võib kihid ka nt kaks päeva varem valmis teha? Jahutada täielikult ning kile sisse pakkida ja külmkapis hoida? Nt reedel teen põhjad valmis, laupäeval panen koogi kokku ja pühapäeval saaks sünnipäeval süüa :)
VastaKustutaTere, Ma tunnistan, et ma ei ole niimoodi koogi tegemisega venitanud, kuid mulle tundub, et niimoodi ei tohiks koogiga lõpptulemusena küll miskit juhtuda:)
KustutaMuidu maitselt väga heakook, ma panin rohkem vaarikaid ja põhja teeksin järgmine kord biskviitpõhja.
VastaKustuta