Järjekordne kuu on möödas ning seetõttu on aeg seda blogi kostitada
taas ühe sünnipäevakoogiga. Seekordse koogi märksõnaks oli jõuluhõng. Olgugi,
et kook ise jõuluste maitsetega nii väga ei hiilga, siis on pigem välimus see,
mis pühademeeleolu tekitab. Viis kuud, viis piparkooki ning üks kõrge koogike,
mis valmis taas 20 cm läbimõõduga koogivormi. Tänu oma kõrgusele saab koogist
rohkelt koogiviile lõigata ning seetõttu jagub sellest küpsetisest vabalt 12-14le.
Selle koogi sisuks on mahlane porgandi-ananassikook (algne retsept muudetud
kujul siin blogis: Mummutort) ning täidiseks eraldi küpsetatud juustukook
sulatatud juustuga. Kes selle koogiga pühade ajal aga mässata ei viitsi, siis
soovitan valmistada niisama porgandi-ananassikooki,
sest see jääb tõesti mõnusalt mahalne, piisavalt magus ning sobib praegusesse aega
justkui valatult.
Ega tegelikult ka seda sünnipäevakooki keeruline valmistada
ei ole. Vaja vaid 2 kooki valmis teha ning need siis omavahel ühendada nö ühte
kuhja. Ümbriseks vahukoorest ja šokolaadist koosnev glasuur ning kaunistuseks
pisut piparkooke, rosmariinioksi ja marju...
Juustukoogitäidis:
1 tl vanillisuhkrut
1,5 dl suhkrut
2 spl kartulitärklist
400 g Merevaigu (naturaalset) sulatatud juustu
4 muna
pisut sidrunist pressitud mahla
1 tl vanillisuhkrut
1,5 dl suhkrut
2 spl kartulitärklist
400 g Merevaigu (naturaalset) sulatatud juustu
4 muna
pisut sidrunist pressitud mahla
Täidise valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa
sulatatud juust ning sega korralikult. Lisa munad ning maitsesta
sidrunist pressitud mahlaga, sega ühtlaseks. Pane tainas küpsetuspaberiga
vooderdatud vormi (Ø 20cm) ning küpseta 175 kraadi juures 35-40 minutit. Poole
küpsemise ajal, kata kook pealt küpsetuspaberiga, et küpsetis liialt ei
pruunistuks. Peale küpsemist lase koogil ahjus avatud uksega seista pool
tunnikest. Hoia kooki külmkapis kasutamiseni.
Porgandi-ananassikook:
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli
4 muna
75 g toiduõli
200 g suhkrut
200 g riivitud porgandit
200 g konservananassi, peeneks hakituna (pressi mahl välja)
75 g india pähkleid (peeneks hakituna)
piima (koogi immutamiseks)
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli
4 muna
75 g toiduõli
200 g suhkrut
200 g riivitud porgandit
200 g konservananassi, peeneks hakituna (pressi mahl välja)
75 g india pähkleid (peeneks hakituna)
piima (koogi immutamiseks)
Sega kuivained omavahel. Vahusta munad, õli ja suhkur kohevaks ning lisa
kuivainetele. Lisa segades ülejäänud ained. Pane tainas küpsetuspaberiga
vooderdatud vormi ning küpseta 150 kraadi juures 1 tund 10 minutit (ehk seni,
kui kooki torgatud puutikk jääb puhtaks:)) Lase ahjus avatud ahjuuksega
jahtuda. Täielikult jahtunud kook lõika horisontaalselt pooleks (kui kook on
pealt pisut kõrgemale küpsenud, siis lõika see ilusti ühtlaseks) ning immuta
lõikepinnad kergelt piimaga.
Kreem koogivahele ja peale:
300 g toorjuustu, toasooja
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 sl hapukoort
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 sl hapukoort
Sega kreemi komponendid omavahel korralikult ühtlaseks. Määri
pool segust porgandikoogi lõikepooltele. Seejärel kinnita alumisele
koogipõhjale küpsetatud juustukook ning kata ülemise porgandikoogiga.
Šokolaadikreem:
1,5 dl vahukoort
150 g tumedat šokolaadi
1,5 dl vahukoort
150 g tumedat šokolaadi
Kuumuta koor potis keemiseni. Tõsta tulelt ning lisa šokolaaditükid.
Lase šokolaadil sulada ning sega siis kreem ühtlaseks. Kata sellega koogi ääred
ning pealne.
Kaunistuseks:
soolakringleid
pool toorjuustukreemist
piparkooke
külmutatud marju
rosmariinioksi
soolakringleid
pool toorjuustukreemist
piparkooke
külmutatud marju
rosmariinioksi
Kinnita koogi äärtele koheselt peale šokolaadikatte lisamist
soolakringlid. Pritsi koogile toorjuustutupsud ning pista sellesse piparkoogid.
Äärista kook rosmariinioksadega ja puista peale marju. Hoia kooki serveerimiseni
jahedas.
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaMitu tundi peaks/võiks kook enne serveerimist jahedas seisma? Ideaalis üleöö?
VastaKustutaJust, üleöö oleks kõige parem. Siis on tekstuur ja maitsed ilusti pagas:)
KustutaTere, kui teha kooki suuremas, tavalises ümmarguses koogivormis, kas siis väheneb küpsetamisaeg?
VastaKustutaTere
KustutaKui koguseid ei suurenda, siis peaks tõesti küpsetamisaega vähendama. Seda saab vaadata jooksvalt küpsemise ajal ning proovida küpsusastet näiteks noa otsa või tikuga:)