Umbes nädalake tagasi sain sõbrannalt kõne. Tema seisvat
poes piimatoodete riiuli ees ning mõtiskleb, et mida teha sealsamas riiulil
oleva tootega, mis kannab nime skyr. Tegelikult tekitab see toode
paljudes küsimusi ning seetõttu panen mõned retseptid alljärgnevalt kirja, ehk
on abiks. Minul on see toode külmkapis (kasutan Farmi skyr´i) täpselt samamoodi
aukohal, nagu Kreeka jogurtki. Sellest on mõnus kiirelt miskit valmistada, kui
ootamatu nälg tuleb, magusaisu tekib või siis miskit hommikusöögilauale tarvis. Allolevad retseptid keerulised ei ole. Pigem täpselt
vastupidi - need on imelihtsad! Olen teinud skyrist Farmi
Piimatööstusele nii mõnedki retseptid ning heameelega jagan neid ka
alljärgnevalt.
Skyr on valgurikas kohupiimatoode, mis on eriti
populaarne Skandinaavias. Valgusisaldus on kõrge, kuid rasvasisaldus madal.
Maitsestamata kujul veidi nagu tummise kohupiima ja õhulise jogurti
vahepealset.
Kõrvitsakreem
See on justkui väga taljesõbralik versioon kõrvitsakoogist, õigemini
maius selle maitsvast täidisest. See on kõrvitsakreemi nö baasretsept, kuid
soovi korral võid maitseid täiendada veel lisavürtside, pähklite ning muude
sobilike lisanditega. Sobib hästi hommikusöögiks, kui ka toitvaks vahepalaks eelkõige neile, kes üleliia magusat kreemi ei armasta.Võimalusel võid maiuse isegi 2 päeva varem valmis teha, kuna seistes maitsed
vaid täiustuvad!
Kogus: kahele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
300 g kõrvitsat (puhastatuna)
kaneeli
2 tl mett
400 g skyr ´i
4 sl röstitud Kreeka pähkleid + peale raputamiseks (hakituna)
paar näpuotsatäit muskaatpähklit
kaneeli
2 tl mett
400 g skyr ´i
4 sl röstitud Kreeka pähkleid + peale raputamiseks (hakituna)
paar näpuotsatäit muskaatpähklit
Pane väiksemateks tükkideks lõigatud kõrvitsad ahjuplaadile,
raputa peale u 0,5 tl kaneeli ning piserda peale mesi. Rösti 180 kraadi
juures 30-45 minutit ehk seni, kuni kõrvits on täiesti pehme. Suru kõrvits
seejärel kahvliga puruks ning sega kokku skyr´iga.
Lisa pähklipuru, muskaatpähkel ja näpuotsatäis kaneeli, sega. Serveerides
raputa peale röstitud Kreeka pähkleid.
Kookosemaitseline skyr šokolaadise toortatraga
Kookosemaitseline skyr võib sind meeldivalt üllatada. Sellele omase maitse tekitamiseks pane röstitud kookoshelbed eelmisel õhtul skyr´i sisse maitsestuma. Nii ongi
järgmiseks päevaks üks kiire hommikusöök olemas.
Kogus: kahele-kolmele
Gluteenivaba!
Gluteenivaba!
4 sl pannil röstitud kookoshelbeid
400 g skyr´i
maasikatoormoosi (või mõnda muud meelepärast toormoosi)
peotäis toortatart
1-2 sl riivitud tumedat šokolaadi
400 g skyr´i
maasikatoormoosi (või mõnda muud meelepärast toormoosi)
peotäis toortatart
1-2 sl riivitud tumedat šokolaadi
Sega kookoshelbed skyr´iga
ning jäta segu külmkappi maitsestuma üleöö. Järgmisel päeval jaota segu klaasidesse
ning tõsta peale toormoos. Raputa magustoit üle röstitud toortatraga.
Röstitud toortatar: kuumuta kuumal kuival pannil toortatart
paar minutit ehk seni kuni see on kuldne. Tõsta tatar kaussi ning sega juurde
šokolaad. Lase segul enne serveerimist täielikult jahtuda!
Roheline smuutikauss
Üks lihtne hommikune ärataja, mis sobib hästi ka kergeks
vahepalaks või õhtuooteks. Rõõmsalt roheline smuutikauss valmib hetkega ning
mida katavad valmistajale meelepärased lisandid. Lõpptulemuseks on üks korralik
kaustäis maitsvat energiapommi!
Kogus: kahele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
2 hästi küpset pirni
300 g skyr´i
suur peotäis beebispinatilehti
2 tl mett (soovi korral)
2 tl chiaseemneid
300 g skyr´i
suur peotäis beebispinatilehti
2 tl mett (soovi korral)
2 tl chiaseemneid
Peale:
granaatõunaseemneid, seemneid, toortatart, kookoshelbeid vms
granaatõunaseemneid, seemneid, toortatart, kookoshelbeid vms
Koori ja puhasta pirn. Surista omavahel kokku retsepti 3
esimest komponenti. Vajadusel lisa lusikaga juurde magususe andmiseks mesi. Seejärel
sega lusikaga juurde chiaseemned. Jaga segu kaussidesse ning lase sel
maitsestuda 10-15 min. Vahetult enne söömist raputa peale oma
lemmiklisandid.
Kama-pirnikreem
Kodujuust sobitub skyr´iga suurepäraselt kokku. Soovitan
proovida seda imelihtsat kreemi. NB! Täidab väga meeldivalt kõhtu;)
Kogus: kahele
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
1 suurem küpsenud pirn
150 g skyr´i
100 g kodujuustu
2 sl kamajahu
vedelat mett
meelepäraseid marju
150 g skyr´i
100 g kodujuustu
2 sl kamajahu
vedelat mett
meelepäraseid marju
Riivi pirn (ära koori) ning sega kokku skyr´i, kodujuustu ja
kamajahuga. Jaga segu kahte kaussi, piserda peale mett ning laota peale marju.
Serveeri.
Peekoni-hernevõie
Suitsupeekon on selle retsepti üks salasõnadest, kuna jagab
määrdele rohkelt omapärast maitset ning täiustab ka teisi komponente. Serveeri
seda dipikastmena või pehmel ciabattal!
50 g (külmutatud) herneid
6 suitsupeekoniviilu
150 g skyr´i
2 tl mahedat sinepit
soola, pipart suhkrut
6 suitsupeekoniviilu
150 g skyr´i
2 tl mahedat sinepit
soola, pipart suhkrut
Vala hernestele ülessulatamiseks peale keev vesi, seejärel
nõruta. Lõika suitsupeekoniviilud peeneteks ribadeks ning prae pannil
krõbedaks. Seejärel pane kõik komponendid kaussi (ka pannile tekkinud
peekonirasv) ning püreesta ühtlaseks. Kindlasti ära püreesta mass täiesti
ühtlaseks seguks, vaid jäta tekstuur tükiliseks. Maitsesta ning lase külmkapis
enne serveerimist seista vähemalt tunnike.
Avokaadodipp koriandriga
Miskit head avokaado ja koriandri sõpradele. See on
lihtsasti valmiv dipikaste, mis sobib hästi võileivakattena, kui ka
serveerimiseks koos köögiviljade, kreekerite või muu meelepärasega.
Gluteenivaba!
150 g skyr´i
1 küps avokaado
kimbuke koriandrit
1-2 sl sidrunist pressitud mahla
näpuotsatäis köömneid
soola, pipart, suhkrut
granaatõunaseemneid
kimbuke koriandrit
1-2 sl sidrunist pressitud mahla
näpuotsatäis köömneid
soola, pipart, suhkrut
granaatõunaseemneid
Pane retsepti 4 esimest komponenti kaussi ning püreesta
saumikseriga ühtlaseks massiks. Jahvata/uhmerda köömned peeneks ning lisa
segusse. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Serveeri dipikastet koos
täiendavate koriandrilehtede ja granaatõunaseemnetega. Viimased annavad
dipikastmele juurde meeldivat hapukust!
Maasika-koriandrismuuti
Kõikide koriandrisõprade rõõmuks on selle retsepti puhul
tegemist värskusest pakatava maasika-koriandrismuutiga. Maasikad ja koriander
sobivad imehästi kokku!
Kogus: kolmele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!
1 dl tugeva maitsega piparmünditee leotist
200 g skyr´i
kimp värsket koriandrit
300 g värskeid või külmitatud maasikaid
ca 2-3 sl vedelat mett
jääd (serveerimiseks)
200 g skyr´i
kimp värsket koriandrit
300 g värskeid või külmitatud maasikaid
ca 2-3 sl vedelat mett
jääd (serveerimiseks)
Valmista kange piparmünditee ning lase sel jahtuda. Seejärel
pane kõik komponendid kaussi (mee kogus oleneb enda maitsemeeltest ja maasikate
magususest!) ning mikserda ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa mett. Serveeri koos
jääga või naudi niisama
Piilu ka neid retsepte, mida siit blogist juba leida
võib:
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar