Selle aasta algusest võib minu retsepte näha Coop
kauplustes. Täpsemini siis retseptilehtedel, mida poest niisama kaasa haarata
saab (iga kuu jagan kahte uut retsepti).
Selle kuu kook on igati veebruarikuu
vääriline. Tegemist on mahlase keedukreemikoogiga, mille kihtideks on
rukkileivapuru. Kook küpsetamist ei vaja ning sobib igati magusaks peaosaliseks
pidulauale. See kook sai hästi mahlane, natuke üllatav ning meeldivalt mahe. Pisut meenutab minu suurt lemmikut Napoleoni kooki, aga pole ka üllatav, kui
rukkileivakihtide vahel laiutab rohkelt keedukreemi.
Magusat koogitegu ja maiustamist!
Rukkileivapuru:
225 g tumedat rukkileiba
150 g Digestive küpsiseid või kaeraküpsiseid
1 tl kaneeli
25 g võid, sulatatuna
225 g tumedat rukkileiba
150 g Digestive küpsiseid või kaeraküpsiseid
1 tl kaneeli
25 g võid, sulatatuna
Keedukreem:
0,75 l piima
2 dl suhkrut
3 muna
4 sl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
50 g võid
2 dl suhkrut
3 muna
4 sl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
50 g võid
Riivi leib jämeda
riivipoolega. Jahvata küpsised peeneks puruks. Seejärel sega omavahel
rukkileiva-, küpsepuru ning kaneel. Pane saadud segust 85 g teise kaussi ning
sega sellele juurde sulatatud või. Laota see segu küpsetuspaberiga vooderdatud
20cm läbimõõduga koogivormi.
Keedukreemi
valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil keemiseni. Mikserda
munad jahu ja vanillisuhkruga ühtlaseks ning lisa peene nirena (ise samal ajal
segades) piimasegule. Seejärel kuumuta segu segades madalal kuumusel seni, kuni
see silmnähtavalt pakseneb. Lisa või ja jahuta.
Jaota kreem ja
leivasegu silma järgi kolmeks. Laota vormi leivapõhjale esimene osa
keedukreemi, raputa peale esimene osa leivapuru. Korda tegevust veel:
keedukreem, leivapuru, keedukreem ning kõige viimaseks kihiks taas leivapuru.
Lase koogil külmkapis taheneda vähemalt ööpäev (veel parem kui kaks). Kaunista
meelepäraselt ning serveeri!
Retsept valmis
koostöös ettevõttega Coop
Tere.
VastaKustutaMillist rukkileiba soovitate kasutada antud retseptis?
Mina kasutasin isetehtud leiba, aga selle koogi valmistamisel saab ilusti hakkama mis tahes tumeda rukkileivaga:)
KustutaTere
VastaKustutaKui suure vormi sisse see kook on tehtud?
Ma juba kujutan ette kui hästi see maitseb :)
Maitseb tõesti hästi. Kook tehtud 20cm läbimõõduga vormi:)
KustutaTere! Hakkan kohe-kohe seda kooki meisterdama :) Aga tahtsin küsida, kas siia sobiks mõni natuke hapukam moos ka? Näiteks kreegimoos? Keedukreem on ju üpriski magus :)
VastaKustutaEks see oleneb täiesti maitsest. Klassikalise Napoleoni koogi austajad jagunevad ju ka kahte leeri - need kes eelistavad koogi vahel pisikest moosiriba ning need, kellele meeldib täidiseks vaid keedukreem. Mina kuulun nende viimaste hulka (juhul kui muidugi ei ole tegemist väga-väga hea napoleoni koogiga - sellisel juhul olen nõus moosi osas silma kinni pigistama:)) ning seetõttu moosi siia vahele ei pannud. Loomulikult võib selle ühe kihina lisada ning ma arvan, et kreegimoos võiks siia kooki suurepäraselt sobida:)
KustutaOi Ragne, see on tõeliselt hää kook:) Aitäh Sulle:) Kahjuk taipasin liiga hilja koogitegemisega alustada, nii et enne pidulauale jõudmist sai külmas seista u 18 tundi ja jäi natukene pehme. Samuti jäi nö purust puudu ja viimase kihi jaoks tegin lisa ning ühe kihina lisasin kreegimoosi. Maitse oli supper. Ja viimame tükk mis seisis kaks päeva kapis oli veel eriti hea. No lihtsalt idealne kook: lihtne teha ja hea süüa:)
VastaKustutaNo seda on tore kuulda. See kook vajab tõesti pisut kauem seismist ning kujutan ette, et see viimane kook oli oma pehmuselt ja mahlasuselt täpselt paras:)
KustutaTere! Kas leib tuleb enne kuivatada voi on parem varske leib?
VastaKustutaLeiba eelnevalt kuivatada ei pea. Valmistamiseks sobib nii värske leib, kui ka juba pisut kõvem leib, mida vaja lihtsalt ära kasutada:)
KustutaTere! Aitäh, maitsva koogiretsepti eest.
VastaKustutaKas sa ise riivid leiba käsitsi või kasutad köögikombaini? Käsitsi oli suhteliselt halb riivida, aga kuidagi sain ikka hakkama. Aga kook maitses tõesti hästi!
Ma ise tegin ka käsitsi, kuna leib ei olnud mul nii kõva. Samas kõvemat leiba saab väga hästi köögikombainiga purustada!
KustutaOi Ragne!
VastaKustutaLihtsalt geniaalne retsept :) Mina lisasin veel keedukreemi sisse apelsinimahla- ja koort. Ja jätsin viimaseks kihiks keedukreemi ning lisasin serveerides apelsini-astelpajumoosi peale :)
Ohhh, no nii tore, kui retsept inspiratsiooniks oli ja meeldis:)
Kustutasooviksin teha selle koogi ja 24.veebr.tööle minnes kaasa võtta,et kolleege kostitada,aga peaksin tegema 28cm vormi,millega koguseid korrutada
VastaKustutaEsiteks pean mainima, et hea valik:) Sellisel juhul tuleb koguseid täpselt topelt võtta:)
KustutaTere, Ragne! Sooviksin seda kooki valmistada, aga mul pole kodus nisujahu. Ei tahaks tervet pakki ka mõne spl pärast osta, kuna ma tavapäraselt nisujahu ei kasuta ja kardan, et see jääb lihtsalt kappi seisma. Kas keedukreemi võiks ka nt maisitärklisega valmistada? Kui palju seda siis võtta tuleks? Ilusat talve jätku :)
VastaKustutaTervitus!
KustutaPõhimõtteliselt saab asendada küll. Soovitan seda esialgu lisada 2 sl. Kreem peaks pisut paksenema, kui seda ei juhtu võib lisada veel 1 supilusikatäie.
Kook oli imemaitsev, aga mina järgmine kord teeksin selle nö pokaalidesse/kaussidesse kuna osaliselt ikkagi vajus natuke laiali, kuigi oli kapis olnud ca 24 tundi vähemalt.
VastaKustutaSelge pilt:) Võibolla oli kreemi natuke vähe keedetud? Või siis oleks pidanud rohkem seisma! Seistes see kook üha enam taheneb:)
Kustuta