Millal Te viimati vahvleid meisterdasite? Mina võtan koos
lapsega vahvlite küpsetamise õhtuid üsna tihti ette. On ju tore miskit koos
meisterdada ning seesuguse töö vilju hiljem koos nautida. Meie vahvlimenüüs on lisaks klassikalistele
õhukestele (nostalgia)vahvlitele ka paksemat sorti vahvlid. Kui esimesi sööme tavaliselt
vaniljejäätisega, siis paksemat sorti
vahvleid aga just täpselt selliste lisanditega, mille järele parasjagu isu on.
Üldjuhul on väga populaarsed lisandid marjad, kondenspiim, jäätis,
šokolaadipuru, banaaniviilud ning karamellikaste. Retsepte ja meetodeid, kuidas selliseid
pontsakaid vahvleid teha on tegelikult hulganisti. Nõuab see muidugi ka spetsiaalset vahvlimasinat. Meil on siiani kasutuses
olnud selline tüüpiline südamekujukestega vahvlimasin (vaata SIIT täpsemalt).
Pikemat aega on aga meile mõlemale silma jäänud erinevatest blogidest just need
õiged vahvlimasinad, mis paksudele vahvlitele just selle õige Belgia vahvlitele
omase näo ja olemuse annavad. Nii sattuski
mulle kaup24.ee lehel ette just seesugune vahvlimasin. Seal lehel on neid kusjuures väga
laias valikus ning ka väga
rahakotisõbraliku hinnaga.
Miskeid keerulisi oskusi see masin kasutamiseks ei nõua ning kui laps
on pisut suurem, siis saab ta selle käsitlemisega ideaalselt ka iseseisvalt
hakkama. Vähemalt minul on kodus üks tubli kaheksa aastane, kes silmade särades vahvleid heameelega ise
valmistab. Klassikalist retsepti ma
seekord siin postituses ei jaga (kuigi see masin on meil olnud nüüd viimased 3
õhtut pidevalt kasutuses ja iga päev proovimiseks uus retsept). Läksime lapsega esmalt veelgi lihtsamat teed ning
valmistasime lehttainast vahvleid, millel täidiseks parajas koguses iiriskomme
ning mandlilaaste.
Selleks, et lapsed ise köögis toimetada saaksid, siis
alljärgnevalt samm-sammuline õpetus vahvlite meisterdamisest. Kasutasin
külmutatud pärmi-lehttainast, mille pakendis oli täpselt sobivas suuruses 5
tainaristkülikut. Niisiis rullida ja mõõta vaja ei olnud. Ainukeseks „vaevaks”
oli ristküliku pooleks lõikamine.
Kogus: 5 toitvat vahvliruudukest
500 g pärmi-lehttainast
Täidis*:
iiriskomme (iga vahvli vahele u 4 kommi)
mandlilaaste (iga vahvli vahele u 1 tl)
suhkrut (iga vahvli vahele mõned näpuotsatäied)
iiriskomme (iga vahvli vahele u 4 kommi)
mandlilaaste (iga vahvli vahele u 1 tl)
suhkrut (iga vahvli vahele mõned näpuotsatäied)
tuhksuhkrut, jäätist
(serveerimiseks)
1. Lõika sulanud tainast ruudud (vajadusel rulli eelnevalt
tainas õhemaks ja sobivaks ristkülikuks).
2. Lõika kommid
pooleks. Aseta ühele ruudupoolele täidis. Oluline on, et paned täidise vaid
keskele, mitte ei laota seda tainaruudul laiali. Laialilaotatud täidis võib
kergelt tainaruutude vahelt välja voolata!
3. Aseta peale teine tainaruut.
4. Kuumuta vahvlimasin kuumaks ning aseta sellele tainaruudud. Aseta peale kaas (Oluline on, et sa sellele
liialt peale ei suruks. Kõige parem on, kui hoiad vahvliraudu KERGELT pinge all,
et tainas küpseks, samaks ei voolaks äärtest välja). Küpseta vahvlid
kuldpruuniks, meil kulus selleks ca 9 minutit.
Serveeri vahvleid jäätise ja tuhksuhkruga.
Kõige paremini maitsevad need vahvlid koheselt!
*Vahvlitäidise
võimalusi on rohkelt, meie katsetasime veel:
Kommitükid+kaneel+Kreeka pähklid
Maapähklivõi+mandlilaastud
Banaaniviilud+kaneel+martsipan
Kommitükid+kaneel+Kreeka pähklid
Maapähklivõi+mandlilaastud
Banaaniviilud+kaneel+martsipan
Proovisin järgi. Uskumatult lihtne ja kaval võimalus vahvlite tegemiseks ja tulemus oli nii maitsev, et pidin ennast lõhki sööma!
VastaKustutaMind ohustas ka nende vahvlite liigtarbimine:) Ja täidiseid saab lisada vastavalt oma maitsemeeltele. Lisaks magusatele vahvlitele soovitan proovida ka soolaste lisanditega!
KustutaSeoses selle retseptiga tuli mõte teha lehtaignast rulle iirisekommidega. Nagu kaneelirull, aga vahele lõiguksin siis hoopis iiriskomme. Ei tea, kas võiks õnnestuda? kas võiks kommid otse tainale lõikuda või peaks ehk iirised võiga sulatama ja saadud massi tainale määrima. Oled sa ehk midagi sellist proovinud või oskad kaasa mõelda?
VastaKustutaMa ise mõtlesin kusjuures nende vahvlite tegemisel just kaneelirullide peale:) Ma arvan, et kaneelirullide tegemine õnnestuks, aga iiriskommidega vist väga hästi mitte. Iiriskommid sulavad sealt rullitud taina vahelt välja vahvlimasina plaadile ning hakkavad seal hoopis küpsema-sulama-kõrbema. Kaneelirulle tehes peaks ka võid vahele minimaalselt lisama, et see väga suures koguses vahvliraudadele ei voolaks.
KustutaEi-ei, küpsetaksin ikka ahjus, muffinipanni pesades. Mõtlen just et kuidas see iiris seal käituks, äkki jääb sai kuiv või sulab iiris ühtlaselt. Ja kui soojalt kõik otsa ei saa, kas siis läheb äkki iiris liiga kõvaks, sellepärast äkki võid ka pisut lisada
KustutaMuffinivormipesades teen ma tihtipeale selliseid vorme. Iirisega pole veel proovinud, aga kommid, martsipan, halvaa, moos jne on proovitud. Niiimoodi tehes õnnestub hästi ning arvan, et ka iiriskommidega toimib. Pisut küll sulab põhjale täidist, kuid see jääb lõpptulemusena siiski saiakestega:)
Kustuta*mitte vorme, saiakesi mõtlesin selel all:)
VastaKustutaAppi, kui head ja lihtne teha 😊
VastaKustutaJaaa, neid on nii lihtne teha. Tore, kui meeldis :)
KustutaTere! Kas võiks toimida ka võileivagrilliga?
VastaKustutaTean, et sellega on tehtud ja edukalt:) Nii, et toimib!
Kustuta