Tatrajahu leiab mul köögis viimasel ajal väga tihedasti kasutust.
Enamjaolt rändab see magusatesse küpsetistesse, kookidesse, küpsistesse.
Tatrajahul on imepärane võime muuta küpsetist pisut jõulisemaks, muredamaks ja
maitselt pähklisemaks. Seesama pähkline maitse sobib minu maitsemeeltega
ülimalt hästi kokku ning olgem ausad - pisut seesugust mekki ei mõju kunagi üleliia
pealetükkivalt.
On kahte sorti inimesi: neid, kes vastlakuklitest ei taha
pühade lähenedes kuuldagi ning neid, kes kukleid juba varakult endale
maiustamiseks lubavad. Mina kuulun kindlasti nende viimaste hulka. Olen pigem isetehtud
vastakuklite austaja, kuid põnevuse mõttes rändab nii mõnigi hea kukkel kuskilt
kohvikust kindlasti ka meie pere kohvilauale. Minu arvates on juba ainuüksi need pontsakad
saiakesed, mis vahukoorekuhja alla mattunud, nii armsad ja kuidagi nii siirad!
Kuna tatrajahust valmistatud küpsetiste hullus on mind tabanud, siis oli
ainuõige valik seda kasutada ka vastlakuklite valmistamisel. Kasutasingi ning
lõpptulemuse üle ei kurda. Need tatrakuklid erinevad kohe kindlasti
tavapärastest pärmitainaretsepti järgi valmistatud kuklitest. Sellegipoolest
on neil miski eriline võime tekitada sõltuvust! Need kuklid ei jää kohevad,
vaid pigem pisut tummisemad.. justkui klassikalised skoonid. Loomulikult on
lisaboonuseks pähkline maitse! Kergitamiseks usaldasin seekord kogu töö
küpsetuspulbrile. Retsept sai lihtne ning olen üsna kindel, et kasutan seda
retsepti ka kuklihooaja väliselt. Neid on lihtne küpsetada ning sobivad koos
või ja näiteks juustuviiluga hommikuse kohviga imehästi.
Kuklite täitmisel läksin mina seekord klassikalist teed,
valides täidiseks maasikamoosi-vahukoore koosluse. See kooslus ei vea sind
kunagi alt. Täidise rohkus oleneb aga sellest, kui tühjaks kukli raatsid
uuristada. Mina teen tavaliselt nii, et vahukoore isu saaks ikka korralikult
täis:) Kukli sisuga ma midagi erilist ei tee, sest tavaliselt leiab see tee
suhteliselt kiiresti kõhtu:)
2,5 dl nisujahu
1,5 dl tatrajahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl (kuhjaga) mett
200 g hapukoort
1 muna
Täidis:
moosi
vahukoort
suhkrut (vahukoore vahustamiseks)
suhkrut (vahukoore vahustamiseks)
Sega omavahel kuivained. Teises kausis sega ülejäänud ained ühtlaseks
ning lisa need segades kuivainetele. Sõtku korralikult ühtlaseks tainaks ning
seejärel jaga tainas kuueks. Vormi nendest ühtlased pallikesed. Küpseta
ahjuplaadil 180 kraadi juures 20-25 min. Peale küpsemist piserda peale kergelt
vett ning lase rätiku all jahtuda.
Imelised pildid!
VastaKustutaAitäh:)
KustutaJa superhead tulid ka. Seest mõnusalt nätsked, väljast head krõbedad ja see maitse, mida tatrajahu annab, on super! Keda kalorsus huvitab, siis üks kukkel (kreemi ja täidiseta) annab 214 kcal :D
VastaKustutaOoo, tänud info eest. Kindlasti on paljudele see väga kasulikuks infoks. Mulle ka hea teada;)
KustutaAga mulle ikka nii maitsevad need, mõnusad sellised teralised on. Kaloraazi saab ehk väiksemaks kui teha Kreeka jogurtiga (nt Alma 5%), arvan, et sellest tulemus palju ei muutu.
KustutaHomme küpsetan selle retsepti järgi, aga kohandan seda natuke, kuna laps on lehmapiima vastu allergiline. Proovin hapukoore asemel panna sojajogurtit. Loodan, et õnnestub :) Täidiseks on moos ja kaeravahukoor :)
VastaKustutaMa arvan, et sojajogurtiga valmivad need kuklid ka hästi! Lõbusat kuklitegu:)
KustutaKui mett ei ole võimalik kasutada, palju peaks panema suhkurt?
VastaKustutaMina lisaksin u 2tl:)
KustutaMa tegin suhkruga (panin 1 spl ehk tuli 16 g). Mesi annab hea maitse muidugi, aga küpsetades ta head omadused kaovad, seega ei tahtnud mett raisata, mulle meeldib seda otse purgist süüa. Kusjuures, kui kodus leidub matcha teed, siis võib seda mee sisse segada, nii hea mõrkjas-magus kooslus tuleb :)
KustutaSiis umbes 2 tl tulebki. Matcha soovitus on põnev! Matcha mul viimasel ajal kuidagi unustusse vajunud....
KustutaMulle meeldib mee maitse küpsetises ehk siis kuidagi mõnusa meki jätab see.