Meie pere tähistas ka see kuu ühe
pisipreili pisut vanemaks saamist. Meil on see mini-sünnipäev saanud juba
traditsiooniks - tulevad külalised, sööme soolast ja magusat ning imestame,
kuidas aeg ikka lendab:) Praegu 8 kuud, kuid kaugel ei ole enam tegelikult ka
ühe aasta sünnipäev.
Iga kuu teine pool on mul üks päev broneeritud koogi
tegemisele. Mulle on tõesti meeltmööda see igakuine sünnipäevatordi
valmistamine.... nojah, tegelikult mulle meeldib ükskõik mis koogikesi
katsetada/meisterdada, olenemata kellaajast ning aastaajast... Nüüd on 8 torti
tehtud ning söödud. Selle kuu koogikesena valmis üdini kreemjas ja tummine
juustukook. Ühesõnaga kookide kuningas, nagu kunagi selle koogi nimetasin.
See retsept on tegelikult mul siin blogis juba olemas ning olen seda kooki ikka
vahel meisterdanud mõne tähtpäeva puhul. Kui mu mälu mind ei peta, siis leidsin
selle kunagi ammu BBC Good Food lehelt. Omapoolsete mugandustega on see
retsept mind igaljuhul väga hästi teeninud.
See kook mahutab endasse tervelt 1 kg toorjuustu, kuid
selle-eest on iga gramm seda igati väärt. Lõpptulemuseks on üks väga kreemjas
juustukook, mis lihtsalt sulab suus, ausalt:)
Põhi:
175 g küpsiseid
0,5 tl kaneeli
75 g võid
175 g küpsiseid
0,5 tl kaneeli
75 g võid
Täidis:
1 kg toorjuustu, toasooja
200 g hapukoort
200 g hapukoort
3 sl jahu
3 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
5 muna
2 munakollast
2 munakollast
2 tl riivitud apelsinikoort
2 sl apelsinist pressitud mahla
Kate:
1 dl vahukoort
70 g šokolaadi (kasutasin pooleks nii tumedat šokolaadi kui ka piimašokolaadi)
1 dl vahukoort
70 g šokolaadi (kasutasin pooleks nii tumedat šokolaadi kui ka piimašokolaadi)
Kuumuta ahi 250 kraadini. Põhja valmistamiseks purusta
küpsised peeneks, sega juurde kaneel. Sulata või ning lisa see küpsisepurule.
Suru mass küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø22-24cm) põhjale.
Täidise valmistamiseks sega kõik ained omavahel ning vala
vormi. Alanda kuumus 150 kraadini kohe, kui koogi ahju pistad ning küpseta
kooki 1 tund ja 30 minutit. Seejärel lülita ahi välja ning lase (avatud
ahjuuksega) koogil ahjus seista ca 30 minutit. Lase koogil jahtuda.
Katte jaoks kuumuta koor potis keemiseni. Tõsta pott tulelt,
lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada paar minutit. Seejärel sega kõik
ühtlaseks, lase pisut jahtuda. Seejärel kata kook šokolaadiseguga (nirista
pisut ka äärtele) ning tõsta küpsetis serveerimiseni külmkappi.
Kaunistamine: ostsin toidupoest ühe nunnu
martsipanijänese. Paar päeva enne koogi kaunistamist vormisin suhkrumassist
piparkoogivormi abil tähekesed ning pistsin koheselt neisse ka hambatikud.
Seejärel lasin tähekestel toatemperatuuril lihtsalt seista ning taheneda ning
siis kirjutasin neile munavalgeglasuuriga nimetähed (võib ka sulatatud valget
šokolaadi kasutada). Koogi kaunistasin lisaks martsipanijänese ja tähtedele veel
külmutatud jõhvikate, tüümiani ja suhkrumassist keerutatud pisikeste
pallikestega.
Nii kahju, et tihtipeale pole kookidest sisevaadet (kui nii saab öelda...). Tahaks ikka näha, milline kook lahtilõigatult ka välja näeb :)
VastaKustutaMinul on tegelikult see üle pika aja üks selliseid kordi, kus pole koogist nö sisevaadet. Kook sai lihtsalt nii kiirelt otsa!
KustutaKui on soov teha kooki 20 cm läbimõõduga vormis, siis mis kogustega arvestama peaksin?
VastaKustutaSellisel juhul tuleks kogused jagada 1,4ga:)
KustutaMis küpsiseid põhjaks kasutada? Kas panid ahju ka veeanuma?
VastaKustutaSelga küpsised olid kasututsel. Ahju veeanumat ei pannud, aga seda võib alati teha!
KustutaTundub maitsev, proovin kindlasti järele! Küsin üle täidise komponendid. Kas 5 muna tähendab 5 munavalget? Vaatasin, et kollased eraldi välja toodud :)
VastaKustutaEi, 5 muna on tavalised munad. Aga lisaks peab lisama veel 2munakollast:)
VastaKustutaTere. Kui tahta teha kooki 26cm vormiga, kas siis peaks koguseid korrutama 1.5-ga? Ja mis oleks sellisel juhul küpsetamise aeg ja temperatuur? Aitäh!
VastaKustutaKoguseid tuleks korrutada 1,4-ga. Küpsetamistemperatuur jäägu samaks ning ajaliselt võiks ka umbes sama olla:)
KustutaMis see külmikus seismise minimaalne aeg võiks olla? Või isegi üle öö?
VastaKustutaÜle öö oleks kindlasti kõige parem variant. Miinimumaeg võiks aga olla ca 3-4 tundi:)
Kustutailus kook küll!!!!!head isu!!!!!
VastaKustuta:)
KustutaTere, kui kaunistada kooki shokolaadiga ei soovi kas, siis peaks ka kooki üle öö külmikus hoidma ennem serveerimist?
VastaKustutaTere
KustutaIkka soovitan külmkapis hoida, sest seistes nii juustukook maitsestub ning on järgmisel päeval just selline, nagu olema peab:)
Kui on põõrd õhuga ahi on siis küpsetamis temp 130* ?
VastaKustutaTänud info eest!
Jah, umbes nii võib arvestada:)
Kustuta