Lõpuks on saabunud minu koju jäätisemasin. Ma olen nii pikalt mõelnud, kas kodustada üks seesugune külma maiuse valmistaja või ei. Väga-väga suure jäätisesõbrana andsin aga lõpuks järele ning nüüd ongi uhkelt üks selline masin mul köögis olemas ... ja kasutust on ka juba päris mitmel korral leidnud. Jäätisekohvikutes pöördub minu pilk enamasti esmalt pähklijäätiste poole. Proovige näiteks
Cortile jäätisekohviku pistaatsia- või sarapuupähklijäätist ning veendute kindlasti ka ise, et need maitsevad tõepoolest ülimalt hästi (ühtlasi on see koht üks minu lemmikuid omasarnaste seas;)). Niisiis ei ole kahtlustki, et seesuguse maitsega jäätised peavad valmima ka kodus. Esmalt tegingi ühe mõnusalt kreemja sarapuupähklijäätise ning maitse oli ikka väga mõnus. Hästi pähkline ning kreemjas ... õnnestus! Lapsega koos tegime klassikalist vanillijäätist ning hetkel on katsetused pooleli ka igasugu hapukoore-, jogurti- ja toorjuustujäätistega. Eks ma anna kõigest tasapisi teada retseptide õnnestunud retseptide näol. Hetkel on külmkapis jäätisesegu ootamas masinasse minemist, seekord valmis piimašokolaadijäätis ning ootused on suured. Kogu see jäätis meie peres raisku ei lähe, kuna seda külma maiust kulub meil ikka korralikult, sest lisaks niisama maiustamisele rikastame sellega hommikuputru, nädalavahetuse pannkooke...
Kindlasti vajab jäätisetegu pisut harjutamist ning mõned soovitused/nipid märkisin selle retsepti alla, ehk on abiks. Ühesõnaga on üks olulisemaid asju see, et jäätisesegu peab enne masinasse minekut olema täielikult jahtunud ning ka anum, milles jäätist valmistad korralikult eelnevalt sügavkülmas nö "külma kogunud". Täpsemalt saad aga lugeda peale retsepti...
LOOSIMISEST... Seesama jäätisemasin rändas minu koju leheküljelt Kaup24, kus on jäätisemasinate valik meeldivalt lai. Minul on Guzzanti pisike jäätisemasin, millega on võimalik korraga valmistada 1,5l jäätist. Seda on väga lihtne puhastada ning toitejuhel on ka oma pisike "kapike", kuhu võimalik see peita, see on selline tore lisaboonus.
Kui Teil nüüd tekkis huvi, siis mul on üks täpselt samasugune uhiuus masin üht jäätisesõltlast ootamas!
Kui soovite seda jäätisemasinat saada, siis kirjutage selle postituse kommentaaridesse, millised on teie lemmikud jäätised või milliste lisanditega jäätis on kõige parem! Reedel (28.04) loosin välja ühe inimese, kelle omaks seesama masin saab. Võitja hõiskan välja sellesama postituse all (fortuunaks minu 8-aastane laps:)).
Nüüd aga retsepti juurde:
100 g sarapuu- ehk metspähkleid
2 dl vahukoort
3 dl täispiima (soovitavalt 3,5%)
4 munakollast
100 g suhkrut
Pane terved pähklid ahjuplaadile ning rösti neid 200 kraadi juures 6-8 minutit. Seejärel haki need puruks (koorima neid eelnevalt ei pea). Kuumuta koor ja piim potis keemiseni (ära keema lase)! Tõsta pott pliidilt ning sega sisse pähklipuru. Lase segul seista ja maitsestuda vähemalt 2 tundi (mina jätsin maitsestuma üleöö).
Seejärel nõruta koore-piimasegu läbi sõela. Pigista pähklipuru käte vahel korralikult kokku, et veel võimalikult palju vedelikku eralduks. Kuumuta piimasegu potis uuesti keemiseni. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks ning nüüd, pidevalt munavahtu vispeldades, hakka tasapisi juurde valama kuuma piimasegu. Jaohaaval, sest vastasel juhul tõmbuvad munakollased tükki. Kui kogu vedelik on valatud, siis tõsta kogu segu pliidile ning kuumuta segu, kuni see pakseneb pisut. Seejärel lase massil täielikult jahtuda! Seejärel valmista juba jäätisemasinas jäätis: pane sügavkülmas seisnud anum masinasse, lülita see sisse ning hakka tasapisi juurde niristama jäätisesegu. Seejärel lase masinal jäätist valmistada - umbes 20-30 minuti pärast on jäätis valmis. Söö kohe, kui jäätis on veel parajalt pehme või lase vähemalt tunnike sügavkülmas külmuda.
Mõned soovitused:
* Munakollastele lisa jäätisesegu rahulikult, ise korralikult vispeldades;
* Jäätisesegu peab enne jäätisemasinasse panemist olema täielikult jahtunud! Öeldakse, et jäätisemass ei saa kunagi olla üleliia külm;
* Valan tavaliselt jäätisesegu (enne masinasse panekut) eelnevalt sügavkülmas hoitud plekist kausikesse. See jahutab jäätisesegu kiiremini;
* Enne jäätise valmistamist peab jäätisemasina anumat eelnevalt sügavkülmutama. Mida rohkem, seda parem. Mina soovitan seda eelnevalt hoida sügavkülmas 24 tundi;
* Kui sügavkülmas on ruumi, siis seda anumat võibki sügavkülmas hoida, sest jäätiseisu korral on koheselt see siis võtta:)
* Alati enne söömist lase sügavkülmas olnud jäätisel 3-4 minutit toatemperatuuril seista.
* Isetehtud jäätist söö ära vähemalt nädala jooksul, see on siis kõige värskem ning maitserikkam.
Mida teha nõrutatud pähklipuruga?
* Pähklipuru pistsin smuutijooki;
* Segasin sedasama pähklisegu ka hommikuse pudru sisse.
Mida teha munavalgetega?
* Ma olen viimasel ajal üks suur omleti sööja. Ühest munast ning kahest (kergelt vahustatud) munavalgest saab ühe mõnusalt suure ja koheva omleti. Täidiseks pisut riivitud juustu ja pärmihellbeid:)
*No ja siis muidugi üks
beseerull sobib samuti imehästi munavalgete ärakasutamiseks:)
Auhinna on välja pannud Kaup24.