Hakkabki varsti see igakuine koogiralli otsa saama. Üks kuu
veel ning seejärel ongi Mia ühe aastane. Aeg lendab, aga seda imestan ma iga kuu
neid positusi tehes. Mis ma siis seekord tegin? Nagu iga kuu, siis läksin ka
seekord lihtsamat teed ning valmistasin ühe ülimalt kiirelt valmiva
hapukoorekoogi:) See on kook, mis küpsenult meenutab kohupiimakooki ning nii
arvasid ka sööjad, et tegemist on kõrge kohupiimase küpsetisega. Katteks
koogile kuhjasin kõike seda, mis ühele magusale koogile sobilik ehk siis komme,
vahvleid, maasikaid ning ühe roosa sõõriku, millega kohtusin juhuslikult
Statoilis. Tundus teine nii isuäratav ning igati sobilik ühele pisikesele
koogile.
Koogi kaunistamine ilmselgelt miskeid oskusi ei vaja - aseta
kõik komponendid lihtsalt koogile ja ongi valmis. Number 10 sai meisterdatud
suhkrumassist, aga nagu näha, siis unustasin pildistamise alguses selle koogile
lisada... Numbritel lasin päevakese toatemperatuuril taheneda, et need ilusti
kindla vormi võtaks!
Kook on nii lihtne, et sobib kasvõi igapäevaseks valmistamiseks ja
maiustamiseks. Sellele koogile võib vastavalt soovile lisada rabarbereid, martsipani, õunu, vaarikaid - ühesõnaga, kuidas hooaeg lubab ning maitsemeeled soovivad. Mina kasutasin 20cm läbimõõduga vormi ning nii jäi kook
meeldivalt kõrge. Kel on suurem koogivorm (aga kogused jätab samaks), siis
soovitan kindlasti küpsetamistemperatuuri vähendada, vastasel juhul küpseb
täidis lihtsalt üle ning kook ei jää enam nii mahlane. Veel lisan, et kui mina
ahju välja lülitasin, siis koogike veel võbeles keskelt, mis ongi täpselt õige
aeg küpsetamine lõpetada;)
Põhi:
2 dl nisujahu
75 g võid
näpuotsatäis soola
Täidis:
1 kg hapukoort
1 purk (397g) kondenspiima suhkruga
3 muna
1 sl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 dl nisujahu
75 g võid
näpuotsatäis soola
Täidis:
1 kg hapukoort
1 purk (397g) kondenspiima suhkruga
3 muna
1 sl jahu
1 tl vanillisuhkrut
Näpi jahu, või ja sool omavahel kätega ühtlaseks tainaks
ning suru see küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhjale. Sega täidise
ained omavahel ning vala vormi. Küpseta 160 kraadi juured 1 tund, seejärel
lülita ahi välja ning lase koogil ahjus seista (suletud ahjuuksega) veel ca 1
tund. Seejärel lase koogil külmkapis taheneda ning maitseid koguda
ööpäev!
Vahetult enne serveerimist kaunista kook. Mina katsin koogi
toorjuustuga, millele lisasin pisut suhkrut. Seejärel laotasin koogile kommid,
vahvlid, maasikad ja sõõriku.
See oli nüüd küll maailma kõige mahedam kook. Maitses nagu oleks ainult hapukoore munaga ahju pannud ja kondenspiima ära unustanud, seda polnud üldse tunda. Või oli asi lisatud rabarbrites, mis magususe täiesti ära võtsid. Täidis ei mahtunud 20 cm vormi ära juba enne rabarbrite lisamist, nii et sai teise, väiksema koogi veel teha. Läheb uuele katsele, modifikatsioonidega siis juba.
VastaKustutaMina rabarbereid ei lisanud ning tõenäoliselt võtsidki need koogilt magususe ära. Samuti võivad rabarberid süüdi olla selles, et kook vormi ei mahtunud. Nendest eraldub küpsemisel rohkelt mahla, mis koogi mahtu suurendab.
KustutaIgaks juhuks uurin, kas kondenspiim oli ikka purgis (397g)`?
Mhmh, kondenspiim oli jah just sellises veidras, 397g plekkpurgis. Ja suhkruga. Täidis ei mahtunud juba üksi, ka ilma rabarbriteta, vormi ära. Rabarbreid kukutasin pärast, ainult pealmisesse kihti sisse natuke. No võib-olla on tavalisest madalam vorm. Ükskõik. Konsistents oli koogil väga hea. Järgmisel korral proovin ilma rabarbriteta.
VastaKustutaTegin täpselt retsepti järgi ja tuli väga maitsev! Pere arvas, et tegu oli toorjuustukoogiga ja üks kommentaar oli, et see on parim kook, mis ma teinud olen! Aitäh retsepti eest, Ragne!
VastaKustutaOh, kui lahe:) Tänud tagasiside eest:)
KustutaTere. Kui palju toorjuustu ja suhkrut koogi kaunistamiseks vaja läheb? Kas toorjuust suhkruga lihtsalt segada või miksriga?
VastaKustuta100 g toorjuustu on enam kui küll, suhkrut lisasin maitse järgi. Mina vahustasin toasooja toorjuustu ja suhkru lusikaga kokku:)
KustutaTundub väga isuäratav,tahaks proovida teha,aga igaksjuhuks küsin enne üle,et mitme %-list hapukoort kasutada,kas 10%jääks liiga vedel?kas hapukoore võiks asendada nt kreeka jogurtiga?Olen sinu retseptikogust usin katsetaja ning absoluutselt kõik mis proovitud,on imehästi maitsenud ning õnnestunud !Kui koogiplaanid siis alati tulen esmajoones siia retsepti otsima :)
VastaKustutaHapukoor peaks olema siin retseptis siiski 20% (10%line on liialt vedel). Kreeka jogurt sobib aga ka hästi. Lõpptulemus ei ole muidugi maitselt üks-ühele, aga asendada võib küll:)
KustutaTegin seda kooki enda sünnipäevaks ja tuli välja väga maitsev! Kõikidele külalistele meeldis ka ja pakuti, et on pigem toorjuustu/kohupiima kook. Teen teinekordki!
VastaKustutaSeda on tore kuulda:) Tänud tagasiside eest! Kusjuures minu külalised on samuti seda pakkunud pigem toorjuustukoogiks:)
KustutaTegin kooki samade kogustega 24cm vormi ja alandasin temperatuuri (u 150 kraadi peale,kupsetasin ikka tunnike). Tundsin et seest jäi kook vôrratu aga ääre poole liikudes liiga kuiv (see ôhulisus oli kadunud). Ilmselt kypsetasin üle. Kuidas soovitaksite sellisel juhul täpsemalt kypsetada ja palju koguseid suurendada ja mida kypsetamises muuta kui valida veel suurem vorm (28cm)?
VastaKustutaSee on lihtsalt nii lihtne ja hea kook et tahan kindlasti veel proovida ja nii et rohkem magusasôpru saaks söönuks ka:)
Jah, see kook on tõesti lihtne:) Aga ma kardan samuti, et küpses üle.
KustutaSoovitaksin lihtsalt järgmine kord vähem küpsetada, samuti ei soovita ma temperatuuri muuta. Pigem küpsetada ikka 160 kraadi juures. Ma täpset arga öelda ei oska, aga soovitan piiluda, et kui kook tundub ahjus juba kergelt tahenenud, aga samas ka veel pehme, siis võtta see ahjust. Jahtudes taheneb see ju samuti veel märgatavalt:)
Mis on 20cm koogivormi kõrgus?
VastaKustutaTere Anne,
KustutaSelle vormi kõrgus on ligi 9 cm!
Hei! Uurin, et millise küpsetusresiimiga tavaliselt kooke ahjus teed? Mulle vâga meeldivad Sinu retseptid aga on mitmel korral juhtunud, et jälgides sama küpsetusaega, jäävad keskelt tooreks (nt porgandikook, kõrvitsakook). Kas peaksin kasutama pöördõhuga režiimi äkki?
VastaKustutaTervitades
Riina
Tere Riina,
KustutaTõenäoliselt on siis meie ahjus erineva iseloomuga:) Kui ma ose pöörõhku kasutan, siis märgin selle alati retsepti sisse, kuna sellisel juhul on ahi kuumem! Pigem soovitan sul pisut ahjukuumust vähendada ning küpsemisaega õigepisut pikendada. Piisab kui kasutad ca 15 kraadi madalamat ahjukuumust ning siis esialgu küpsetad 15-20 min kauem:)
Panin just ahju. Vaatan siin üle, et kaua jne ja oi opsti, selgus, et unustasin jahu panna täidisesse....
VastaKustutaÄra muretse. Sellest ei ole nii hullu miskit. See ei jäta kooki vedelaks, aga lihtsalt soovitan jälgida küpsemisaega võib-olla tahab 10 minutit kauem kuumust. Kui see üleöö külmkapis seisab, siis on lõpptulemus igati hea!
Kustuta