31. august 2017

Kiirelt valmiv karamelline õunakook ja üks sügisene õunakoogivõistlus!

Kas te Kalamehe Kvartalist olete miskit kuulnud? Ühesõnaga on tegemist vahva kogukonnaga minu kodulinnas Pärnus. Laias laastus öeldes on see Pärnu jõe ja Riia maantee vahelisele alale jääv ümbruskond ning ühtlasi on tegemist ka minu kodukandiga. Miks ma sellest räägin? Sellepärast, et 2 korda aastas toimuvad Kalamehe kvartalis kogukonnapäevad - kevadeti Kalamehe pühapäev ning septembrikuu alguses Kalamehe laupäev. Inimesed tulevad kokku, on hoovikohvikud, on täikad, on arutelud, on muusika. Ühesõnaga selline vahva ühepäevane kogukonnaüritus... Kalamehe laupäev toimub sel aastal 9. septembril ning pisikese lisanüansina on sel korral toimumas ka õunakoogivõistlus. Hooaeg on ju peal, koduhoovid uppumas õuntest ning olen kindel, et paljudel on oma kindlad õunakoogiretseptid köögisahtlites peitumas. Seetõttu kutsun kõiki osalema õunakoogivõistlusel, mille peaauhinnaks on ülimalt lahe retrojalgratas ja kotitäis küpsetamismaterjali Pärnu Keskuse Taluturult. Lisaks valmistatakse võidukooki edaspidi ka Pärnu Keskuse Taluturu kohviku menüüs. Kui Sul tekkis nüüd huvi ning mõte, et võiks oma salajast retsepti koogi näol ka teistega jagada, siis registreeri end aadressile kalamehekvartal@gmail.com ning lisa märksõnaks: Õunakook. Õunakoogivõistlusel osalejad ei pea olema Kalamehe Kvartali elanikud! Oodatud on kõik nii Pärnust kui ka mujalt! Täpsemat infot saab hankida ka FB-st: Kalamehe laupäev, sealt leiab ka infot selle kohta, kui soovid üritusel ise osaleda müüjana.

Ise olen õunakooke sel aastal küpsetanud juba päris arvestatav hulk. Minu ämmal ja äial on koduaias õunapuu, mille viljad on sel aastal kuidagi eriti magusad ja mahlased. Selle aasta ilmad on kuidagi eriti soosinud õunte rohkust sel puul ning seetõttu "raiskan" neid meelega erinevates küpsetistes. Mulle õunakoogid meeldivad ning nagu aastatega selgunud, siis ka ülejäänud pereliikmetele on need meeltmööda. Eriti hästi võetakse vastu aga igasugu kodused õunakoogid. Ka alljärgnev retsept on koduselt lihtne ning valmib väheste komponentidega. Koogi valmistamisel kasutasin soodat, mille tulemusena jääb kook kuldpruun ning karamelline. Sooda nimelt aitab suhkrul koogi küpsemisel kiiremini sulada ning seetõttu on lõpptulemuseks meeldivalt päevitunud kook. Kui retsept sobib, siis proovige järele;)


Mitmele: 12 koogtükki
Aeg: 1 tund 

3 dl nisujahu
2 dl suhkrut
1 (väike) tl soodat
2 muna
200 g hapukoort

Täidis:
1 kg õunu (koorimata kogus)
1 tl kaneeli

Sega kuivained omavahel. Lisa muna ja hapukoor ning sega ühtlaseks. Koori ja tükelda õunad, sega kokku kaneeliga ning seejärel lisa õunatükid segades koogitainasse. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (näiteks suurusega 22x28cm) ning küpseta 180 kraadi juures 45-55 minutit.


30. august 2017

Mia sünnipäevakook. Aasta täis! ... ja lisaks kõik 11 tehtud koogikest...


Selle postitusega olen ma nüüd pisut hiljaks jäänud. Umbes täpselt 1 kuu tagasi plaanisin ma esialgu seda postitust siia üles riputada. Oma sünnipäeval jäi aga Mia haigeks ning sünnipäevapidu lükkus edasi, seejärel tuli ootamatult suvi ning kuidagi ei jõudnud arvuti taha, et korralikult süveneda. Parem aga hilja, kui .... :) Mis ma oskan öelda? Aasta ongi täis ning 12 sünnipäevakoogikest söödud. See sünnipäeva-aasta oli tore. Oli piisavalt põhjust iga kuu külalisi kutsuda ning kooke meisterdada. Hiljuti ilmutasin terve aastajagu Mia pildikesi ning eriti tore oli just vaadata neid igakuiseid mini-sünnipäevapilte. Külalised olid enamjaolt samad, isegi istumiskohad olid samad, kuid pisipiiga oli igal seesugusel pildil aina suurem!

Ühe aasta sünnipäevakook oli mul juba ammu plaanis teha kohe väga-väga marjane. Hooaeg ju soosib seda, et saad igasugu marju koogile paisata niipalju, kui süda lustib:) Niisiis valmistasin sünnipäevaks kahekorruselise kohupiimakoogi, millel peal ohtralt erinevaid marju. Suhkrumassist valmistasin numbri ning pärja üle numbri painutasin tikripõõsa varrest. Martsipanist karu on Kalevi kommivabriku toodang. See küpsetis valmib tegelikult põhimõttel: lihtsalt-sega-kõik-kokku!!! Ühesõnaga on retsept väga lihtne. Lõpptulemusena jäi see kook kreemjalt kohupiimane ning sellest jagus ilusti 20le. Küpsetasin selle koogi valmis üle-eelmine päev, nii sai see külmkapis ilusti taheneda ning maitsestuda.
NB! Koogi valmistamiseks on vaja kahte (soovitavalt lahtikäivat) koogivormi läbimõõduga 19 cm ja 23 cm!

500 g muretainast

Täidis:
600 g kohupiimapasta vanilliga
1 kg hapukoort
200 ml vahukoort
6 muna
350 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
5 sl jahu

Rulli 200 g muretainast laual lahti ning suru see väiksema koogivormi (Ø19cm) põhjale. Ülejäänud lahtirullitud tainas laota suurema vormi (Ø23cm) põhja. Täidise jaoks sega kuivained omavahel ning lisa need seejärel segades ülejäänud ainetele. Vala segu vormidesse. Vaata umbes silma järgi, et täidis jaotuks enam-vähem võrdselt. Seejärel küpseta kooke ahjus pöördõhuga režiimil 170 kraadi juures 1 tund. Lülita ahi välja ning lase kookidel ahjus kinnise ahjuuksega seista umbes 30 min. Jahtunud kooke hoia serveerimiseni külmkapis. 

Enne serveerimist tõstsin väiksema koogi suurema peale. Pistsin kookidesse kinnituseks mõned puidust grillvardad ning seejärel asusin kaunistama!

Jagan alljärgnevalt ka kõikide kookide retseptilinke ning pilte aasta jooksul valmistatud Mia mini-sünnipäevakookidest. Kel huvi, siis saab kooke piiluda ka Instagramis, otsige ka #preilimiasünnipäev



24. august 2017

Imelihtsad kana-juustukotletid (ilma munata!)

Kui ma mõni aeg tagasi oma lapselt küsisin, et mis on tema lemmiksöök, siis sain ma viivitamatult vastuseks, et kotletid kartulipüreega. No ikka need kõige klassikalisemad kotletid, ilma mingisuguste "huvitavate" lisanditega - lihtsalt kotlett, mis sisaldab veise-seahakkliha, natuke sibulat, maitseaineid ja muna. Kui ma aga pärisin nendesamade kana-juustukotlettide kohta, siis need pidid ka päris normaalsed olema:) Niisiis jagan ma alljärgnevalt söödavate hulka tunnistatud kotlettide retsepti! Endale meeldib mulle see retsept tohutult, valmivad kiirelt ning lõpptulemusena maitsevad nii mahlaselt ja nii ... hästi.

Ma olen siin blogis linnuhakklihaga kotlette juba omajagu jaganud. Kord peediga, kord suvikõrvitsaga kord jälle mõne kolmanda köögiviljaga. Ka siia sobib mõni värskust andev juurvili ideaalselt. Jämedalt riivituna soovitan kotletitainasse lisada suure peotäie kõrvitsat, peeti või porgandit. Muna see retsept ei nõua, kuna linnuhakkliha on juba sellise tekstuuriga, et püsib ka ilma selleta väga hästi koos. 

Vaata ka teisi sarnaseid kotletiretsepte:
Ühed väga lihtsad porgandikotletid
Lihtsad suvikõrvitsakotletid



 Kogus: 10-15 tk (olenevalt sellest, kui suured kotletid teed)
Valmistamisaeg: 25 minutit

450 g kanahakkliha (rinnafileest)
2 tl sibulahelbeid
2 sl toorjuustu
2 sl tilli, peeneks hakituna
50 g riivitud juustu
soola, pipart

Sega kõik komponendid omavahel kokku, maitsesta soola-pipraga. Lase kotletimassil maitsestuda u 10 minutit. Seejärel vormi käte vahel tainast soovitud suurusega kotletid ning küpseta pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

22. august 2017

Suvelõpu õunakook

Ja nii märkamatult ongi kätte jõudnud see aeg, kui koduaedades hakkavad valmima õunad. Kui ma seda kooki esmakordselt maikuus valmistasin (tegin selle Coop kaupluste retseptilehtede tarbeks), siis tundus augustikuu kuidagi nii kauge tulevik. Suvi oli alles algamas, esimesed rabarberid alles sirgumas ning koduaia õuntest võis vaid und näha. Nüüd istun siin arvuti taga ning minu kõrval laiutab korvike kõige magusamate koduaia õuntega. Siinses koogiski on need kodused magusad õunad kõige paremad. Teevad sellest koogist, nagu retsepti pealkirigi ütleb, ühe õige suvelõpu koogikese. Selle aasta suve lõpp on tõepoolest kuidagi kriitiliselt lähedale jõudnud. Sellegipoolest püüan seda venitada nii pikalt septembrikuusse kui vähegi võimalik. Ka lapse kooliasjadega otsustasin väga rahulikult võtta ning plaanin sellega tegeleda alles septembrikuu esimesel nädalavahetusel. Kohe kindlasti mitte päevakestki varem, sest kõik need koolisekeldused tähendavad automaatselt seda, et sügis on peal ning algab üks vihmane ja pime periood. Sügis on ka ise-enesest tore, isegi väga, kuid alati on raske lahti lasta suvest ..... 

Tähistame selle suve lõppu aga ühe mõnusalt mahlase õunakoogiga. Minu ahju on see küpsetis nüüd vist juba 3 korda eksinud. Tegemist on ühe parajalt koduse küpsetisega ning maitseb nii hästi. Võimalik, et see ei saa sellist populaarsust nagu siin blogis oleva lihtsa ja maitsva õunakoogiretsept, kuid ka sellele koogile võib kindlalt võimaluse anda ning see ära proovida. Olen kindel, et meeldib;) Selles koogis on parajalt kaneeli ning ohtralt purukatet. Sobib hästi söömiseks niisama, aga muidugi võiks seda võimalusel serveerida vanillijäätise,  –kastme või hoopis vaniljepudinguga.


Kogus: kümnele
Valmistamisaeg: 1 tund

(Puru)kate:
3 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
soola
1 tl kaneeli
100 g võid, toasooja

Vahele:
1 suur õun või 2 väiksemat

Koogitainas:
100 g võid, toasooja
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 muna
100 g hapukoort
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola

Purukatte valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa või ning näpi sõrmede vahel purutaoliseks massiks. Koori ja tükelda õun.

Taina valmistamiseks vahusta või suhkrutega. Lisa muna ning sega. Seejärel lisa hapukoor ning sega uuesti. Sega kuivained omavahel ja lisa segades tainale. Määri kolmveerand tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø22-24cm), laota peale õunatükid ning kata poole koguse purukattega. Seejärel aseta peale ülejäänud tainas ning võimalusel määri see pisut laiali (tainas ei pea katma täielikult kogu põhja). Raputa peale ülejäänud koogipuru ning küpseta 175 kraadi juures 40-45 minutit.