Ja nii märkamatult ongi kätte jõudnud see aeg, kui
koduaedades hakkavad valmima õunad. Kui ma seda kooki esmakordselt maikuus
valmistasin (tegin selle Coop
kaupluste retseptilehtede tarbeks), siis tundus augustikuu kuidagi nii
kauge tulevik. Suvi oli alles algamas, esimesed rabarberid alles sirgumas ning
koduaia õuntest võis vaid und näha. Nüüd istun siin arvuti taga ning minu
kõrval laiutab korvike kõige magusamate koduaia õuntega. Siinses koogiski on
need kodused magusad õunad kõige paremad. Teevad sellest koogist, nagu
retsepti pealkirigi ütleb, ühe õige suvelõpu koogikese. Selle aasta suve lõpp
on tõepoolest kuidagi kriitiliselt lähedale jõudnud. Sellegipoolest püüan seda
venitada nii pikalt septembrikuusse kui vähegi võimalik. Ka lapse kooliasjadega
otsustasin väga rahulikult võtta ning plaanin sellega tegeleda alles
septembrikuu esimesel nädalavahetusel. Kohe kindlasti mitte päevakestki varem,
sest kõik need koolisekeldused tähendavad automaatselt seda, et sügis on peal
ning algab üks vihmane ja pime periood. Sügis on ka ise-enesest tore, isegi
väga, kuid alati on raske lahti lasta suvest .....
Tähistame selle suve lõppu aga ühe mõnusalt mahlase
õunakoogiga. Minu ahju on see küpsetis nüüd vist juba 3 korda eksinud. Tegemist
on ühe parajalt koduse küpsetisega ning maitseb nii hästi. Võimalik, et see ei
saa sellist populaarsust nagu siin blogis oleva lihtsa ja maitsva õunakoogiretsept, kuid ka sellele
koogile võib kindlalt võimaluse anda ning see ära proovida. Olen kindel, et
meeldib;) Selles koogis on parajalt kaneeli ning ohtralt purukatet. Sobib hästi
söömiseks niisama, aga muidugi võiks seda võimalusel serveerida
vanillijäätise, –kastme või hoopis vaniljepudinguga.
Kogus: kümnele
Valmistamisaeg: 1 tund
(Puru)kate:
3 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
soola
1 tl kaneeli
100 g võid, toasooja
Vahele:
1 suur õun või 2 väiksemat
Koogitainas:
100 g võid, toasooja
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 muna
100 g hapukoort
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola
Purukatte valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa või ning
näpi sõrmede vahel purutaoliseks massiks. Koori ja tükelda õun.
Taina valmistamiseks vahusta või suhkrutega. Lisa muna ning
sega. Seejärel lisa hapukoor ning sega uuesti. Sega kuivained omavahel ja lisa
segades tainale. Määri kolmveerand tainast küpsetuspaberiga vooderdatud
koogivormi (Ø22-24cm), laota peale õunatükid ning kata poole koguse
purukattega. Seejärel aseta peale ülejäänud tainas ning võimalusel määri see
pisut laiali (tainas ei pea katma täielikult kogu põhja). Raputa peale
ülejäänud koogipuru ning küpseta 175 kraadi juures 40-45 minutit.
Natuke kummaline nimetada õunakoogiks kooki, kus õunu sees praktiliselt polegi... :) (1 õun 10 sööjale) Kas see kuiv ei jää?
VastaKustutaKusjuures ei jää. Mul oli kasutusel selline suurem õuna ning piisas sellest täiesti. Kui on aga kahtlusi, siis võib õunte kogust suurendada:)
KustutaVäga hea ja lihtne kook. Õunte kogus oli paras, tuli mahlane ja mõnusalt purune. Kuigi järgmine kord ma kasutan Granny õunu, kuni koduaia hapukamad õunad valmis saavad. lihtsalt maitse-eelistus:)
VastaKustutaMulle ka see kook nii meeldib! Kusjuures rabarberihooajal soovitan ka rabarberitega seda kooki teha:)
Kustuta