Kitsejuustuga haakub minul mõtteis koheselt peet. Muidugi ei
ole siin miskit üllatuda, sest nende kahe kooslus on lihtsalt võrratu. Kui
isegi püüda kitsejuustuga miskit muud sobituda, siis see hästi toimiv sõprus ei
taha kuidagi meelest minna ning ka seetõttu on siin postituses peategelasteks
loomulikult kitsejuust ja peet... ja seda ahjupudru koostises. Tegemist
on soolase poole kaldu oleva toitva roaga, mis ei sobi mitte ainult
hommikulauale, vaid on sobiv ka lõunasel ja õhtusel ajal. Lisaks pistsin
sellele ahjuroale katteks peale veel kitsepiimast valmistatud
valgehallitusjuustu, mis küpseb ahjus kuidagi eriskummaliselt mõnusalt ning
sobib kogu roaga imehästi kokku.
Kasutusel olid mul Chavroux juustud (määrde- ja
valgehallitusjuust), mis on valmistatud kitsepiimast ning millele on omane
pigem mahedam mekk, kui intensiivne kitsejuustule omane maitse. Poodides on
need juustud ka väga lihtsasti leitavad ning hinnaklassilt ka pigem sõbralikud.
Minul kulub kodus igasugu juustu ikka väga palju. Neidsamu juustusid soovitan
aga kasutada näiteks püreesuppides. Praegune hooaeg oma võluvate sügiandidega
lausa soosib seesuguste suppide valmistamist ( kindlasti proovi peedisuppi koos
pehme kitsejuustuga:)). Ka soolane hommikupuder mis tahes kujul võiks seesugust
lisandit soovida.... Siis meenub mulle veel üks koogike, mida olen
valmistanud ning milles pisut pehmet kitsejuustu on lausa kohustuslik. Õigemini
koosneb kook pehmest kitsejuustust, munadest, meest ja veidikesest Kreeka
jogurtist, mis siis ainete kokkusegamisel ahju rändab kolmveerand tunniks. Need
mõlemad juustud sobivad lisamiseks ka omleti, pannkookide või
tortiljatäidiseks. Samuti röstitud leivaviil ohtra kitsejuustu, munapudru ja
rohelise salatiga on lihtne, aga väga maitsev algus päevale. Pistke ka
kotletitainasse või siis lisage pehmesse kitsejuustu ohtralt ürte, pähkleid,
kuivatatud puuvilju ning veeretage sellest pisikesed suupistepallikesed, mida
serveerite koos oliiviõli ja värske saiaga. Ja siis veel grillitud
köögiviljad või hoopis praetud seened kitsejuustuga?! Võimalusi igastahes
jagub.
Selle roa valmistamiseks oleks hea, kui kasutatav tomat
oleks kooritud. See ei ole kohustuslik, kuid siiski on lõpptulemus oluliselt
parem, kui süües ei kohtuta vintske tomatikoorega, mis kuidagi teiste
komponentidega sõbruneda ei soovi. Tomatikoore eemaldamine on äärmiselt lihtne
ning selle pisikese vahekäigu võiks ette võtta kindlasti. Tomati koorimiseks
tee esmalt selle alumisse otsa (mitte varrepoolsesse otsa) noaga ristikujuline
sisselõige. Seejärel pista tomat keevasse vette umbes 10-15 sekundiks. Seejärel
pista tomat korraks (jää)külma vette. Nüüd koori noaga lihtsa vaevaga tomatil
nahk maha, alustades koorimist eelnevalt tehtud lõike kohast.
1 suurem tomat
200 g täistera kaerahelbeid
225 g riivitud peeti
2 sl tüümiani (lehti)
3,5 dl köögiviljapuljongit
soola
50 g pehmet kitsejuustu (määrdejuustuna)
200 g täistera kaerahelbeid
225 g riivitud peeti
2 sl tüümiani (lehti)
3,5 dl köögiviljapuljongit
soola
50 g pehmet kitsejuustu (määrdejuustuna)
30 g Kreeka pähkleid, hakituna
100 g kitsepiimast valgehallitusjuustu
100 g kitsepiimast valgehallitusjuustu
Tükelda eelnevalt kooritud tomat väikesteks tükkideks. Sega
kokku retsepti 4 esimest komponenti, vala juurde puljong. Sega ning lisa pisut
maitseks soola. Laota segu ahjuvormi ning küpseta seda 180 kraadi juures 25
minutit. Seejärel lisa vormi väikeste tükikestena pehme kitsejuust ning sega
see peedisegule sisse. Laota peale pähklid. Lõika valgehallitusjuust viiludeks
ning tükelda käte vahel väiksemaks. Laota juustutükid vormi kõige peale. Pista
vorm uuesti ahju ning küpseta ülemisel siinil grillrežiimil seni, kuni juust on
sulanud. See võtab aega vaid hetk, nii et ära ahju juurest väga kaugele mine!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar