15. oktoober 2017

Imemaitsev soodaleib

Ma jagan nüüd ühte mõnusat retsepti, millest ma viimasel ajal täiesti vaimustuses olen. Tegemist on väga-väga lihtsalt valmiva soodaleivaga, mille valmistamiseks ei ole vaja ei pärmi ega juuretist. Oleks hea, kui kapis leiduks pisut soodat:) Seejärel on vaja vaid komponendid kokku segada ning seejärel teeb kogu töö ära ahjukuumus. Antud kogusest saab korraga 2 pätsi leiba, mille küpsetamisel kasutasin 1,5l mahutuvusega keeksivorme. Needsamad leivad sobivad valminult imehästi niisama võiga söömiseks, kuid kui raatsid võid muidugi lisaks igasugu meelepäraseid katteid peale lisada. Mina eelistan katteks võid ja soolahelbeid ... või siis niristan peale hoopis head oliiviõli... Ühesõnaga, retsept on lihtne ja nii mõnus, et viimasel ajal küpsetan seda lausa häbematult tihti! PS! Kui pilt tundub tuttav, siis jagasin seda retsepti ka Naistelehe köögikülgedel (11.10.2017)


Mitmele: 2 leivapätsi (küpsetamisel kasutatud 1,5 l keeksivorme)
Aeg: Ettevalmistusteks 10 min + küpsetamiseks 1 h ja 15 min
Muu: Ei sisalda muna ega rasvainet!

300 g täisteranisujahu
150 g täisterarukkijahu
300 g nisujahu
2 sl rukkilinnasejahu
50 g suhkrut
2 tl soodat
2 tl soola
50 g päevalilleseemneid
1 l keefiri

Sega kuivained omavahel, lisa keefir ning sega kõik ühtlaseks. Aseta tainas kahte, küpsetuspaberiga vooderdatud või võiga määritud, keeksivormi (2x1,5l) ning küpseta ahjus 170 kraadi juures 1 h ja 15 min.

17 kommentaari:

  1. Väga mõnus ja ülilihtne valmistada! Teen seda kindlasti edaspidi regulaarselt - Norras elades on see üsna hea aseaine mustale leivale ning koostisosadki on poes kenasti saadaval :)

    VastaKustuta
  2. Rõõm kuulda. Ma ise just täna jälle küpsetasin seda leiba:)!

    VastaKustuta
  3. Soodaleiva valmistamine on tõesti lihtne, vaid kokkusegamise vaev! Maitseb nagu karask ja eks valmistamine ongi samamoodi, vaid vorm on erinev. Häiris siiski üsna suur kogus nisujahu, seega järgmisel korral asendaksin nisujahu suuremas osas mõne muu, näiteks odrajahuga. Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  4. Tere, soovin küsida, kas nisujahu saab täiesti või osaliselt mõne muu jahuga asendada? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kardan, et täielikult ei saa, küll aga võid osa nisujahust asendada mandlijahuga:)

      Kustuta
  5. Rukkilinnasejahu mul hetkel saada pole. Kas võiks veel olla mingisuguseid võimalusi leivale värvi andmiseks? 🙂

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis võib kasutada ka maltoosat:) See peaks igalpool üsna levinud olema!

      Kustuta
  6. Tere, kui tähtis on rukkilinnasejahu või maltoosa selles küpsetises? Maitselt ja küpsemisomaduselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Annavad tumedat värvust ning linnasejahule omast mekki:)

      Kustuta
    2. Leidsin lõpuks linnasejahu üles maheletilt. Väga maitsev soodaleib:)

      Kustuta
  7. Proovisin esimest korda. Kooriku kui lõi pealt lahti. Ei tea, mis valesti läks. Ajasin küll näpuga järge ja kaalusin kogu kraami üle...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere:) Tõenäoliselt oli siis ahi pisut liiga kuum:)

      Kustuta
    2. Suur tänu vastamast. Pehmed kaneelisaid ja -keerud jne tulevad alati välja. Lemmik blogi😊. Jõudu küpsetamiseks!

      Kustuta
  8. Lemmik, koguaeg teen. Kõik kiidavad.

    VastaKustuta