Jäätis meeldib mulle kohe väga-väga. Mul on kujunenud välja
omad lemmikud ning muidugi eelistan ma võimalusel ikka ise tehtud jäätist. Nii
põnev on kodus erinevate maitsetega katsetada. Loomulikult on hetkel üheks
põhiteemaks piparkoogid ning seetõttu pean kiitma piparkoogijäätis
piparkoogitainatükkide kardemoni ja kaneeliga. Oma katsetuste tulemusel aga jõudsin ma ka sellesama
oliiviõlijäätiseni. Teate, see maitseb ülimalt hästi! Loomulikult ei ole see
seesugune jäätis, mida kuhjad ohtralt kaussi ning siis lased lusikal oma tööd
teha. See on selline jäätis, mille jäätisepallike on ideaalseks kaaslaseks
šokolaadikoogi kõrval, pudru peal või siis näiteks koos ahjus küpsetatud õunapoolikutega.
Tegelikult üks jäätisepall lihtsalt niisama on ka hea ning piisav, et magusa-
ja jäätiseisu peletada!
Aga ega oliiviõlijäätisest üksi ei piisa. Selleks, et asja
veelgi üle võlli ajada, raputasin jäätisele peale pisut soolahelbeid, mis tekitas
imepärase soolakas-magusa koosluse... teinekordki!
Muidugi on selle retsepti üks olulisi võtmesõnu kvaliteetne
oliiviõli. Minul on kujunenud lemmikuks ISUL ekstra neitsioliiviõli.
Kui ma varakevadel esmakordselt seda oliiviõli maitsesin, siis mu maitsemeeled
olid ausalt öeldes positiivselt üllatunud. See maitses nii ehedalt, puhtalt,
samas maitseküllaselt ja selgelt. Jah, oliiviõlil ja oliiviõlil on vahe!
Üldjuhul kasutan ma seda oliiviõli hommikusel pudrul või siis piserdan helde
käega ciabattale. Suvel õnnestus mul ühel üritusel kohtuda ka selle
oliiviõli valmisajatega. Isul oliiviõli tootjaks on pereettevõte, kelle
südameasjaks on keskkonnasõbralik tootmine, seega valmistatakse ainult
ühte sorti oliiviõli – orgaanilist ekstra neitsioliiviõli. Pere alustas oma unistuste elluviimisega 1996. aastal, mil pandi alus Arbequina oliiviistanduse loomisele La Rioja piirkonnas, Alfaro külas Kindlasti soovitan
teil seda oliiviõli proovida ning võib-olla isegi degusteerida
seda koos poes müüdavate sarnaste toodetega. Maitsevahe on suur, uskuge mind!
NB! Kui selle toote vastu tekkis huvi, siis
isul.ee
veebipoest on võimalik soetada seda oliiviõli -10% soodsamalt, kui märgite
ostmisel sooduskoodina ära "RAGNE".
125 g suhkrut
2 dl täispiima
1,5 dl vahukoort
4 munakollast
1 dl kvaliteetset ekstra neitsioliiviõli
Serveerimiseks:
soolahelbeid
Pane potti suhkur, piim ja 1 dl vahukoort ning kuumuta segu
segades seni, kuni suhkur on sulanud. Vahusta munakollased heledamaks vahuks
ning nirista ettevaatlikult juurde piimasegu. Seejärel kuumuta segu segades
madalal kuumusel seni, kuni see pakseneb. Seejärel jahuta segu külmkapis
täielikult! Vahetult enne jäätise valmistamist sega juurde oliiviõli ja
ülejäänud 0,5 dl vahukoort ning valmista jäätisemasinas jäätis.
*Selle jäätise valmimiseks jäätisemasinas kulub minul ca 30
minutit.
*Soovi korral võid jäätisesegue lisada ka värsket hakitud
tüümiani (2-3 sl). Ürdid lisa jäätisesegule piima-munasegu kuumutamisel.
Lisaks mõned soovitused, kui valmistad jäätisemasinaga
jäätist:
* Munakollastele lisa piimasegu hästi rahulikult,
ise samal ajal korralikult vispeldades;
* Jäätisesegu peab enne jäätisemasinasse panemist olema täielikult
jahtunud (juhul, kui kasutad retsepti, kus vaja jäätisesegu kuumutada)!
* Korralikult jahutamata jäätisesegu puhul ei valmi
lõpptulemusena sobiva tekstuuriga jäätist (katsetatud ja proovitud:));
* Võimalusel hoia jäätisesegu külmkapis ööpäev, nii on
kindel, et segu on korralikult jahtunud ning sobiv jäätiseteoks!
* Minul on kodus jäätisemasin, mida peab enne jäätise
valmistamist hoidma eelnevalt sügavkülmas - mida kauem seda parem. Mina
soovitan seda eelnevalt hoida sügavkülmas vähemalt24 tundi;
* Kui sügavkülmas on ruumi, siis seda anumat võibki
sügavkülmas hoida, sest jäätiseisu korral on koheselt anum võtta:)
* Alati enne söömist lase sügavkülmas olnud jäätisel 3-4
minutit toatemperatuuril seista.
* Isetehtud jäätist söö ära vähemalt nädala jooksul, see on
siis kõige värskem ning maitserikkam.
* Loomulikult on jäätis parim koheselt peale valmimist;)