28. november 2017

Imeline oliiviõlijäätis

Jäätis meeldib mulle kohe väga-väga. Mul on kujunenud välja omad lemmikud ning muidugi eelistan ma võimalusel ikka ise tehtud jäätist. Nii põnev on kodus erinevate maitsetega katsetada. Loomulikult on hetkel üheks põhiteemaks piparkoogid  ning seetõttu pean kiitma piparkoogijäätis piparkoogitainatükkide kardemoni ja kaneeliga. Oma katsetuste tulemusel aga jõudsin ma ka sellesama oliiviõlijäätiseni. Teate, see maitseb ülimalt hästi! Loomulikult ei ole see seesugune jäätis, mida kuhjad ohtralt kaussi ning siis lased lusikal oma tööd teha. See on selline jäätis, mille jäätisepallike on ideaalseks kaaslaseks šokolaadikoogi kõrval, pudru peal või siis näiteks koos ahjus küpsetatud õunapoolikutega. Tegelikult üks jäätisepall lihtsalt niisama on ka hea ning piisav, et magusa- ja jäätiseisu peletada!  


Aga ega oliiviõlijäätisest üksi ei piisa. Selleks, et asja veelgi üle võlli ajada, raputasin jäätisele peale pisut soolahelbeid, mis tekitas imepärase soolakas-magusa koosluse... teinekordki! 

Muidugi on selle retsepti üks olulisi võtmesõnu kvaliteetne oliiviõli. Minul on kujunenud lemmikuks ISUL ekstra neitsioliiviõli. Kui ma varakevadel esmakordselt seda oliiviõli maitsesin, siis mu maitsemeeled olid ausalt öeldes positiivselt üllatunud. See maitses nii ehedalt, puhtalt, samas maitseküllaselt ja selgelt. Jah, oliiviõlil ja oliiviõlil on vahe! Üldjuhul kasutan ma seda oliiviõli hommikusel pudrul või siis piserdan helde käega ciabattale. Suvel õnnestus mul ühel üritusel kohtuda ka selle oliiviõli valmisajatega. Isul oliiviõli tootjaks on pereettevõte, kelle südameasjaks on keskkonnasõbralik tootmine, seega valmistatakse ainult ühte sorti oliiviõli – orgaanilist ekstra neitsioliiviõli. Pere alustas oma unistuste elluviimisega 1996. aastal, mil pandi alus Arbequina oliiviistanduse loomisele La Rioja piirkonnas, Alfaro külas Kindlasti soovitan teil seda oliiviõli proovida ning võib-olla isegi degusteerida seda koos poes müüdavate sarnaste toodetega. Maitsevahe on suur, uskuge mind!


NB! Kui selle toote vastu tekkis huvi, siis isul.ee veebipoest on võimalik soetada seda oliiviõli -10% soodsamalt, kui märgite ostmisel sooduskoodina ära "RAGNE".

125 g suhkrut
2 dl täispiima
1,5 dl vahukoort
4 munakollast
1 dl kvaliteetset ekstra neitsioliiviõli

Serveerimiseks:
soolahelbeid

Pane potti suhkur, piim ja 1 dl vahukoort ning kuumuta segu segades seni, kuni suhkur on sulanud. Vahusta munakollased heledamaks vahuks ning nirista ettevaatlikult juurde piimasegu. Seejärel kuumuta segu segades madalal kuumusel seni, kuni see pakseneb. Seejärel jahuta segu külmkapis täielikult! Vahetult enne jäätise valmistamist sega juurde oliiviõli ja ülejäänud 0,5 dl vahukoort ning valmista jäätisemasinas jäätis.

*Selle jäätise valmimiseks jäätisemasinas kulub minul ca 30 minutit.
*Soovi korral võid jäätisesegue lisada ka värsket hakitud tüümiani (2-3 sl). Ürdid lisa jäätisesegule piima-munasegu kuumutamisel.

Lisaks mõned soovitused, kui valmistad jäätisemasinaga jäätist:
*  Munakollastele lisa piimasegu hästi rahulikult, ise samal ajal korralikult vispeldades;
* Jäätisesegu peab enne jäätisemasinasse panemist olema täielikult jahtunud (juhul, kui kasutad retsepti, kus vaja jäätisesegu kuumutada)!  
* Korralikult jahutamata jäätisesegu puhul ei valmi lõpptulemusena sobiva tekstuuriga jäätist (katsetatud ja proovitud:));
* Võimalusel hoia jäätisesegu külmkapis ööpäev, nii on kindel, et segu on korralikult jahtunud ning sobiv jäätiseteoks!
* Minul on kodus jäätisemasin, mida peab enne jäätise valmistamist hoidma eelnevalt sügavkülmas  - mida kauem seda parem. Mina soovitan seda eelnevalt hoida sügavkülmas vähemalt24 tundi;
* Kui sügavkülmas on ruumi, siis seda anumat võibki sügavkülmas hoida, sest jäätiseisu korral on koheselt anum võtta:)
* Alati enne söömist lase sügavkülmas olnud jäätisel 3-4 minutit toatemperatuuril seista. 
* Isetehtud jäätist söö ära vähemalt nädala jooksul, see on siis kõige värskem ning maitserikkam.
* Loomulikult on jäätis parim koheselt peale valmimist;)


22. november 2017

Üks äärmiselt lihtne kalkunikarri

Juhtub vist kõigil neid päevi olema, et kohe kuidagi ei jõua või ei viitsi või siis lihtsalt pole tuju pikalt köögis aega söögitegemisele kulutada. Niisiis on see retsept just selliseks päevaks sobilik. Tõsi, selle roa valmimisele peaks arvestama umbes 40 minutit, kuid enamus sellest ajast kulub siiski roa valmimisele potis. Seda karrit võid pakkuda riisiga, kuid minule meeldib sellega tegelikult maiustada niisama. Nojah, tükike ciabattat kastmesse kastmiseks on muidugi kohustuslik selle toidu puhul, kuid muid lisandeid sinna kõrvale isegi ei taha:) Vürtsisõbrad saavad siia rooga ohtralt tšillit lisada vastavalt oma maitsele. Tegelikult seesugune toit vajab pisut vürtsikamat tunnetust isegi väga, kuid kui sööjate hulgas on lapsi, siis ära tšilli lisamisega nii helde ole. Võimalusel jäta see siis üldse lisamata. Lõpptulemus on aga äärmiselt maitsev. Kookospiimast tulenev maitse kumab kergelt läbi ning sobib imehästi täiustamaks kogu rooga. Ka kalkunirinnaliha toimib siin retseptis suurepäraselt ning üljuhul eelistaksingi pigem kalkuni rinna- või kintsuliha selle roa puhul. Kalkuniliha mõjub nii maitselt kui ka tekstuurilt kuidagi tugevamalt ja säravamalt, kui kanaliha.
Sedasama retsepti jagasin ka Rannamõisa linnulihablogis.

NB! Küpsetamata kookide kalendriloosi võitja on ka selgunud, seepärast piilu palun oma nime alla, et teada saada, kas võitsid:)



Mitmele: neljale
Muu: Gluteeni- ja laktoosivaba 

650 g jahutatud kalkunirinnaliha
0,5 sibulat
pöidlasuurune jupp ingverit, koorituna
2 tl karripulbrit
0,5 tl cayenne pipart (soovi korral)
400 g purustatud tomateid
400 ml kookospiima
soola, pipart
2-3 sl peterselli, hakituna


Lõika kalkuniliha väikesteks tükkideks. Haki sibul ning prae see pannil klaasjaks. Poole pealt lisa väikesteks tükkideks hakitud ingver ja kalkuniliha. Kuumuta minutijagu. Lisa karripulber, (cayenne pulber) ning maitse järgi soola-pipart ja sega kõik läbi. Seejärel vala juurde purustatud tomatid, kookospiim ja petersell ning lase seejärel roal vaikselt podisedes haududa ca 20-30 minutit. Serveeri!









20. november 2017

Kõrvitsaküpsised valge šokolaadi, pähkli- ja karamellitükkidega


Mul on mitmeid küpsiseretsepte, mis on minu retseptivaramus esikohtadel. Ka seesama retsept kuulub nende hulka, kui on isu selliste suurte ja ümmarguste krõbeküpsiste järele. Õigemini järgin igakord nende küpsiste põhiretsepti ning seejärel puistan taina hulka helde käega meelepäraseid lisandeid. Need küpsised on kõige traditsioonilisema olemusega, kui lisada lohakalt hakitud šokolaaditükke. Minule meeldib nende küpsiste puhul kerge segadus ning seepärast lisan üldjuhul nendesse küpsistesse alati rohkem kui ühe lisandi. Seekord said küpsised kaaslaseks valget šokolaadi, pähkleid, Daim šokolaaditükke, kaneeli ja üllatus-üllatus - riivitud kõrvitsat. Eelnev loetelu tundub justkui pisut väikese liialdusena, kuid võin kinnitada, et lõpptulemus on tõeliselt mõnus. Koogiviiluga võib konkureerida küll ning kes on veel eriti suur küpsisesõber, siis tõenäoliselt ongi kõige õigem eelistada just isetehtud koduseid küpsiseid. Muidugi ei saa selliseid küpsiseid kodus väga silmnähtaval kohal hoida, sest paratamatult riivab pilk küpsisekaussi ning edasine on kõigile vist juba teada...

Kõrvits nendes küpsistes on ka ääretult meeldiv ning soovi korral võid selle päikesekollase tegelase asendada näiteks porgandiga. Toimib sama hästi! Kusjuures ka köögiviljapõlgurid kiitsid neid küpsiseid ning tegelikult see komponent siin maiuses nii palju domineerima ei jäägi. Pigem mõjub toetavalt kogu kombole. See retsept ilmus ka 15.11.17 Naistelehe köögirubriigis ning üsna mitu kiidusõna on see retsept juba pälvinud!

Mitmele:20-24 tk
Aeg:25 min + vähemalt tunnike jahedas
Soovitused: Taina võid valmis teha ka eelmisel päeval!

100 g võid, toasooja
1 dl suhkrut
1 munakollane
100 g riivitud kõrvitsat
3 dl jahu
1 tl soodat
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli
100 g valget šokolaadi
26 g (1 väike tahvel) Daim šokolaadi
50 g India pähkleid

Vahusta või suhkruga, lisa segades juurde munakollane ja kõrvits. Sega kuivained omavahel ning lisa võisegule. Haki šokolaad, Daim ja pähklid väiksemateks tükkideks ning sega tainasse. Lase tainal külmkapis maitsestuda vähemalt tunnike (nii on lõpptulemus krõbedam). Seejärel vormi käte vahel tainast pallikesed, laota need ahjuplaadile ning suru tainapallid lamedamaks. Küpseta 180 kraadi juures 10-14 minutit.

15. november 2017

Suitsukana-köögiviljasupp

Hetkel on mul täielik sõltuvus erinevatest suppidest ja vrappidest. Viimased on mu lemmikud just kiirel ajal, kui valmistamiseks vajad vaid tortiljat ning külmkapist täidiseks sobivaid toorained .... ja siis voilaaa - ongi valmis!! Tihtipeale pistan vrapi enne sööma asumist ka kiirelt pannile, et sellele krõbe ja pisut jumekam väljanägemine anda. Supid on minu lemmikud ka, sest jaheda ilmaga ning peale pikka jalutuskäiku õues on nii kosutav midagi soojendavat süüa. Supp ongi selline mõnusalt kerge, kuid samas toitev roog, mida hea just praeguste ilmadega nautida. Ja kuna jalutamist on mul igapäevaselt palju, siis on erinevad supid alati teretulnud. Ma ei ole väga valija ning seetõttu on tõepoolest eranditult kõiksugu supid minu lemmikud. Köögivilja, piima-, püreesupid, klassikalisema ilme või siis pisut eksootilisema muljega supid - nimetage vaid, ma söön kõike heameelega!

Järgnevalt ei saa samuti mööda ma ühest mõnusast supiretseptist, mida tegelikult jagasin juba mõni aega tagasi ka Rannamõisa linnulihablogis. Tegemist on imelihtsasti valmiva suitsukanasupiga, millel juures kerge suitsukanale omane mekk, mille maitse kusjuures tekitab kerget sõltuvust, vähemalt minu puhul. See roog valmib kõige kiiremini siis, kui sul on olemas juba valmis puljong. Ise keedetud või siis poest soetatud. Mina kasutasin siinkohal Foodstudio valmis puljongit, mis sobib kiirel ajal korraliku supi valmistamiseks imehästi. 


Mitmele: neljale
Aeg: 30 minutit
Söögikord: Lõunasöök
Muu: Gluteenivaba!

1 sibulat
2 porgandit
3-4 kartulit
6 dl puljongit
6 dl piima
250 g suitsutatud broilerikintsuliha
200 g külmutatud herneid
soola, pipart

Haki sibul peeneks ning prae paksupõhjalises potis klaasjaks. Poole pealt lisa sibulale seltsiks ka õhukesteks viiludeks lõigatud porgand ning kastulikuubkud. Kuumuta minutijagu ning vala siis juurde puljong ja piim. Tükelda suitsukana ning lisa supile. Kuumuta suppi keskmisel kuumusel (ära keema lase) seni, kuni köögiviljad on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga vajadusel. Paar minutit enne supi valmimise lõppu lisa juurde ka herned. 

8. november 2017

Kohupiima-martsipanikook kõrvitsaga ja pisut juttu minu pannkoogiraamatust

Kostitan teid nüüd üle pika aja ühe imemaitsva koogiga. Täpsemalt küpsetasin valmis ühe klassikalise ilmega kohupiimakoogi, millel lisandiks pisut ebatraditsioonilist kõrvitsat. Teate, see kõrvits ei tekita selles koogis absoluutselt negatiivseid muljeid ning pigem oleks justkui see komponent alati kohupiimaga koos kekseldes ideaalseid maitsemänge loonud. Muidugi võib  ka martsipanil olla selles oma pisike süü. et kohupiim ja kõrvits omavahel nii hästi läbi saavad, aga nende kohtumine ühises koogi on tõesti õnnestunud. Ühesõnaga on seda kooki hea sõnaga kiitnud ka need, kes kõrvitsast lugu ei pea ... ja see ütleb palju:) Mina kirjeldaksin seda kooki kui kõige klassikalisemat plaadikooki, millel lihtsalt pisike omanäoline kiiks juures.


Koogi juurest lähen jutuga sujuvalt oma kokaraamatu juurde. Peaaegu kuu aega tagasi ilmus minu uus kokaraamat "Pannkoogisahver ehk jalutuskäik mummulisse pannkoogimaailma". Aeg on nii kiirelt läinud ning tundub, et nagu eile oli see päev, kui kirjastuses oma uue raamatuga esmakordselt kohtusin. Aitäh neile, kes on tagasisidet juba jõudnud anda ning tänan ette juba neid, kes seda tegemas on. Minu kokaraamat on müügil loomulikult suuremates raamatukauplustes Apollos ja Rahva Raamatus, kuid lisaks sellele võib seda soetada eriprojekti raames ka Stockmanni Kaubamaja toiduosakonnast, kus seesama kokaraamat on seal vaid novembrikuus püsikliendihinnaga - 16€ (püsikliendiks Stockmanni kliendikaardi omanikud;)). Lisaks on boonusena raamatus ka minu autogramm ja mõned head soovid. See raamat on kindlasti toredaks sünnipäeva- või jõulukingiks või siis isiklikuks kasutamiseks neile, kellele pannkoogid meeltmööda!

Minu raamatuga võib kohtuda ka Eesti moe poes Siluett. See on üks ilmatuma armas pisike poeke Pärnus, õigemini Rüütli ja Pühavaimu nurgal, kus müüakse Eesti disainerite ja moeloojate loomingut riietest disainmööblini. See on selline armas poekene, kuhu kindlasti tasub sisse astuda. Sealsamas poes on samuti minu raamat müügil ning samuti pisikese soovi ja autogrammiga.


... nüüd aga taas sujuvalt koogi juurde...

Mitmele:12 koogitükki

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
25 g soolapähkleid
0,25 tl kaneeli
50 g võid, sulatatuna

Täidis:
300 g puhastatud ja kooritud kõrvitsat
600 g kohupiimapastat
200 g kohupiima (kandilises pakis)
50 g Demerera suhkrut
4 muna
0, 5 tl kaneeli
1 sl täistera kaerajahu
150 g martsipani

Lõika puhastatud kõrvits väiksemateks tükkideks ning rösti neid ahjus 170 kraadi juures u 30 min või seni, kuni kõrvitsatükid on pehmed. Seejärel püreesta ühtlaseks massiks.
Põhja valmistamiseks jahvata küpsised peeneks, haki pähklid peeneks. Ühenda omavahel küpsisepuru, pähklipuru ja kaneel ning lisa segades juurde sulatatud või. Suru saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud kandilise vormi (20x24cm) põhjale. 

Sega kohupiimad omavahel. Lisa segades juurde suhkur, munad, kaneel, kaerajahu ning kõrvitsapüree. Tükelda martsipan ning sega täidisesse. Lase saadud segul toatemperatuuril seista 1 tund, sest nii sulab sobiv kogus martipanitükkidest kohupiimaseguga. Kui tunnike on möödas, sega täidis veelkord läbi, vala siis vormi ning küpseta 170 kraadi juures 40-50 min.