Mõni aeg tagasi jagasin Naistelehe köögikülgedel ilma pärmita valmivat juustustritsli retsepti ning sellest ajast alates olen kasutanud selle retsepti järgi valminud tainast ka igasugu muude küpsetiste puhul. Suhkrukogusega olen mänginud vastavalt sellele, kas lõpptulemusena valmivad soolased või siis magusad küpsetised. Mis on selle tainaretsepti eelis? Esmalt muidugi see, et tainas valmib ilma pärmita. Tean, et paljud pelgavad pärmi kasutamist ning see on üks võimalustest ilma selleta edukalt kohevaid küpsetisi valmistada. Olen tihti kasutanud sarvesaiakeste tegemisel alati toimivat hapukooretainast, mille järgi valminud küpsetised jäävad kergelt võised ja tummised. Selle retsepti tulemusel on aga küpsetiste tekstuur pisut teistsugune, pisut kohevam ja õhulisem!
Nagu varasemalt ütlesin, saab selle tainaga valmistada nii magusaid kui ka soolaseid küpsetisi. Minul oli aga juba pikemat aega moonisaiakeste isu ning seepärast segasin täidiseks kokku võrdses koguses võid, mooniseemneid, martsipani ja tuhksuhkrut. Varusin pisut aega, et need komponendid segades ühtseks seguks läheks ning seejärel laotasin täidise väikeste tükikestena lahti rullitud tainale. Tükikestena laotamine on vajalik seetõttu, et ühtse suure kamakana seda tainale asetades on raske mooonisegu hapral tainal laiali rullida.
Lõpptulemusena valmivad imelihtsalt maitsvad saiakesed, mida on kergitatud vaid soodaga. Maitsevad ülimalt hästi ning loomulikult on need kõige paremad siis, kui küpsetised on ahjust tulduna pisut jahtuda saanud. Liialt kuumana rändavad maitsed veel ringi ning seetõttu on soovitav siiski pisut saiakeste jahtumist oodata. Aga kohe, kui šokolaadiglasuur on peale niristatud, võib maiustama hakata!
PS! Selle taina võid vabalt ka eelmisel päeval valmis teha, et siis järgmisel hommikul sellest värskeid küpsetisi vorpida:)
Kogus: 12 tk
250 g keefiri
1 muna
0,5 tl soola
75 g suhkrut
375g-400 g jahu
1 tl soodat
50 g toasooja võid
Täidis:
50 g toasooja võid
50 g mooniseemneid
50 g tuhksuhkrut
50 g martsipani, väikeste tükikestena
Lisaks:
2 sl mooniseemneid (täidisele)
50 g valget šokolaadi
Sega omavahel keefir, muna, sool ja suhkur. Lisa jahu ja sooda ning sega ühtlaseks. Kõige viimasena sõtku kätega juurde või. Kui tainas jääb pisut kleepuv, siis lisa veidi jahu. Valminus tainas aseta külmkappi ca 15 minutiks. Seejärel rulli jahusel pinnal tainas õhukeseks ruuduks (35cmx35cm).
Pane täidise komponendid kaussi ning sega lusikaga seni, kuni saad ühtlase segu. Seejärel tõsta segu väikeste tükkidena lahti rullitud tainale ning määri täidis laiali. Raputa peale veel täiendavalt 2 sl mooniseemneid ning rulli tainas kokku. Lõika rullist 12 viilu ning laota need ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.
Küpsenud saiakesed pritsi õle kergelt veega, ning lase siis rätiku all jahtuda. Seejärel kasta üle vesivannil sulatatud valge šokolaadiga.
See ei ole selline vasaku käega tagant kätt tehtav küpsetis:D Kleepis, mätsis, valgus laiali. Nüüd saan aru, miks valge šokolaadiga tuli üle niristada;).
VastaKustutaKuna ei kasutanud nende saiakeste tegemiseks seda tainast esimest korda, siis kohe huviga uurin, et miks see tainas niimoodi käitus? Kui palju jahu lisasid? Kas lasid ka külmkapis pisut seista? Lisaks kas rasvainena oli kasutusel või, mitte õli? Olen korra seda tainast antud kogustega ka üliga teinud ning siis oli tainas samuti kleepuv, Võiga seda muret ei ole. Jahu lisan olenevalt 375-400g.
KustutaŠokolaadiga olen üle niristanud seetõttu, et moonisaiakesed sobivad lihtsalt valge šokolaadiga hästi kokku. Muud põhjust pole:)
Järgi proovitud ja tulid imemaitsvad saiad! Tegin kookospalmisuhkru ja kaneeliga sisu ning lisasin ka martsipani sisse. Peale siis sulatatud šokolaad. Nii maitsvad ja sain juba eelmisel päeval saiatooriku valmis teha ning järgmisel päeval lihtsalt ahju visata....mmmmm... ;)! Taignasse panin veidi vähem suhkrut ja ikka oli magusus piisav, aga eks see olegi maitseasi rohkem.
VastaKustutaKusjuures ma tegin ka ükspäev just kookospalmisuhkruga kaneelisaiakesi, see annab saiakestele juurde selline mõnusa kõrvalmeki:)
KustutaTäiesti nõus ;)!
KustutaAitäh retsepti eest! Just tegin ja väga väga head tulid:) Väga mõnus pehme taigen. Kuidas oleks neid kõige parem säilitada, et liialt kõvaks ei läheks?
VastaKustutaMina pistan need kilekotti ja hoian neid toatemperatuuril:) Kilekotis ei lähe nad nii kiirelt kõvaks.
KustutaOlen tihti kasutanud sarvesaiakeste tegemisel alati toimivat hapukooretainast, mille järgi valminud küpsetised jäävad kergelt võised ja tummised..... Kas on võimalik et ka selle retsepti saaks??
VastaKustutaJa ikka saab:) Olen päris mitu korda seda retsepti ka siin blogis jaganud, kasutades kord hapukoort, kord Kreeka jogurtit:
Kustutahttp://www.kokkama.ee/2010/12/mandlirullid-nagu-vanasti.html
http://www.kokkama.ee/2010/12/hapukapsapirukad-minu-moodi.html
http://www.kokkama.ee/2017/09/liha-juustupirukad-ilma-parmita.html
Suurepärane tainas, panin 400 g jahu, seisis kapis küll kauem, umbes tunnikese, ja oli väga hästi töödeldav. Meeldib vb isegi rohkem kui pärmitainas, sest küpsenud saia väline krõbe osa meenutab veidi küpsist, rääkimata väga lihtsast valmistamisviisist. Aitäh taas, Ragne!
VastaKustutaKniks:)
KustutaAitäh retsepti eest! Supper!
VastaKustutaNii tore, kui retsept meeldis! Aitäh!
KustutaMega head. Lisasin veidi jahu. Ja lihtne teha ka. Lov it!
VastaKustutaSuper tore kuulda!
Kustuta