On aeg üheks tummiseks ja voolava täidisega šokolaadikoogiks, mis sobitub taldrikule kõige paremini koos eheda vaniljejäätisega. Millal siis veel süüa šokolaadist nõretavat koogikest, kui mitte talvisel ajal?! Õigesti küpsenud šokolaadifondant on äärtest šokolaadikoogine,
kuid keskelt sulašokolaadiselt voolav! Tihtipeale kipub aga koogike
täielikult läbi küpsema, mis ei ole maitselt ju sugugi halb, kuid siis
jääb ära see mõnus sulašokolaadine efekt. Minul on seesuguse šokolaadikoogiga täiesti omad lood rääkida, sest kui kuskil kohvikumenüüs leidub just see magustoit, siis ei ole kahtlustki, millist magustoitu tellida võiks! Šokolaadivulkaanil ja šokolaadivulkaanil on vahe. See peab nõretama šokolaadi tummisusest ning laksama sind sellise jõuga, et saad oma šokolaadi-isu mitmekordselt rahuldatud. Kahjuks pakuvad paljud toidukohad šokolaadifondanti nime all kas pigem mitte midagi ütlevat kakaokoogikest või siis nö laisa küpsetaja fondanti. Viimane on kohe eriti alatu nukker koogike, kus sulašokolaadiselt vedela efekti saavutamiseks pistetakse koogi keskele sulama lihtsalt üks šokolaaditükk. Ja siis on muidugi veel niisuguseid kooke, kus küpsetis tuuakse lauda nii, et kogu fondant on teekonnal "köögist-lauda" vahepeal katki läinud ning tänu sellele vaatab taldrikult vastu lihtsalt üks õnnetu ja alaküpsetatud koogiloik. Pärnus paistab silma kindlasti Kalamajaka kohviku šokolaadifondant. Silmi paitab ka Villa Wesseti koogike, kuid siinkohal tahaks pisut rohkem tunda seda ülimalt šokolaadist maitset. Kunagi oli minu suureks lemmikuks ka hästi täidlane šokolaadivulkaan restoranis "Hea maa", kahjuks aga ei ole sinna viimasel ajal sattunud ning ei oska kooki kommenteerida. Menüüs on see igastahes ilusti olemas!
Aastal 2018 teen muuhulgas koostööd kaupluseketiga Coop ning nii võib leida iga kuu minu retsepte antud poodide retseptilehtedelt. Igal kuul lisandib poe retseptivaramusse 4 retsepti! Minu õnnestuv fondant-retseptike on Teie ees alljärgnevalt, kuid selle retsepti võib leida ka Coop kauplustest ning endale selle sealt trükituna kaasa haarata.
Ise kummutan koogikesed alati vormist taldrikule, kuid kui kardad, et see nii hästi ei pruugi õnnestuda, siis võid alati koogikesed ju vormi jätta ning niimoodi serveerida. Sellisel juhul jäta aga meelde, et kuum vorm, milles koogike peitub, aitab koogil edasi küpseda, mistõttu serveeri magustoitu võimalikult koheselt peale ahjust välja võtmist! Mainin kindlasti seda,et kõik küpsetusahjud on erinevad ning seetõttu võib mõnel täpselt sobiv 10 minutit ahjud küpsenud koogike olla teisel jällegi täiesti üleküpsenud!
Kogus: kuuele-kaheksale
Valmistamisaeg: 15-20 minutit
175 g võid
200 g tumedat šokolaadi
100 g suhkrut
75 g jahu
4 muna
1 tl vanillisuhkrut
200 g tumedat šokolaadi
100 g suhkrut
75 g jahu
4 muna
1 tl vanillisuhkrut
võid ja kakaopulbrit (määrimiseks)
Serveerimiseks vaniljejäätist
Sulata potis või koos šokolaaditükkidega. Vahusta munad
suhkruga heledaks vahuks. Seejärel sõelu juurde jahu, lisa šokolaadisegu ning
vahusta segu korra veel läbi. Määri korralikult võiga 6-8 ramekin-vormi (või kasuta muid pisemaid ahjuvorme) ning raputa need kergelt üle kakaopulbriga. Täida
vormid šokolaadiseguga kolmveerandi ulatuses ning küpseta ahjus 180 kraadi
juures 9-12 minutit. Seejärel kummuta koogike ettevaatlikult taldrikule ning
serveeri koos vaniljejäätisega!
Retsept valmis koostöös Coopiga
Kas koogitaigna võiks ka eelmisel päeval vormidesse valmis teha ja kylmikus hoida, et siis oigel päeval lihtsalt ahju pista?
VastaKustutaKas ramekini vormide asemel silikoonvorme kasutades on kypsetusaeg sama? Või pigem pikem/lyhem?
Tere! Võib küll teha. Öeldakse, et tainas sobib külmkapis seismiseks kuni 48 tundi. Ma siiski soovitan seda pigem võimalikult värskelt teha. Kui see eelmisel päeval vormidesse pista ja järgmisel päeval küpsetada, siis nii sobib hästi. Ma tunnistan, et ma ei eelista silikoonvormi selle küpsetise ega ka muffinite küpsetamiseks. Seega ma ei julge kindlat küpsemisaega õhku visata. Peab lihtsalt proovima. On ka ju ahjud erinevad, mistõttu peab küpsemise ajal lihtsalt jälgima:) Väga suuresti aga küpsemisaeg ei tohiks erineda.
Kustuta