Puder - jah või ei?! Minu poolt kindlasti suur JAH ...
soolased või magusad, hommikul või mõnel muul ajal - vahet pole! Magusamat
sorti pudrud on üldjuhul kõige paremad meeldivalt ohtra kattega ning soolased rohke juustu ja ürtidega!
Minu eelistused pudru osas ei ole kindlasti kivisse raiutud ning eelistan
parasjagu just seda putru, mille järele isu on. Muidugi ei saa ma salata, et
kaerahelbepuder on minu kõige suurem sõber, aga muidugi on ka perioode, kus
kõige populaarsemaks hommikusöögiks (minu puhul ka vabalt lõuna- või
õhtusöögiks) on riisipuder, helbepuder või midagi hoopis kolmandat.
Maapähklivõiviirudega toorpuder
Minuni jõudsid hiljuti Helen Helde sarja tooted, Tegemist on
esimese teaduslikult tõestatud putrude sarjaga Eestis. Helde sarja kuivainete
segud on valmistatud nii, et need oleksid valgu- ja kiudainerikkamad ning
sisaldaksid õiges koguses vajalikke vitamiine ja mineraale. Need tooted
valmisid BioCC OÜ ja Tartu Ülikooli teadlaste koostöös. Kombineeritud on kaera,
otra, tatart, kaerakliisid ning erinevaid lisandeid nii, et need annaks
segudele kasulikud omadused. Lisaboonusena pole segudele lisatud sünteetilisi
maitse- ega lõhnaaineid. Helen Helde sarjas on neli erinevat toodet:
mitmeviljahelbepuder jõhvika, kookose ja õunaga; mitmeviljahelbepuder
seemnete ja porgandiga; mitmeviljahelbepuder õuna ja
mustasõstraga ning mitmeviljahelbepuder kõrvitsaseemnete ja
vinnutatud lihaga.
Kuidas sellised 4 kooslust aga müügile jõudsid! Projekti
käigus testiti kokku 81 erinevat seguvarianti. Teadlaste töölaual olid erinevad
helbed, puuviljad, marjad ning muud lisandid. Kõiki retsepte testis ja
degusteeris laboris 15 inimesest koosnev testgrupp ning lõppfaasi jõudis 18
erinevat varianti, mida testiti 50 erineva perekonna peal, et selgitadagi välja
neli parimat! Ja need 4 parimat ongi nüüd müügile jõudnud!
Selle pudru valmistamine on muidugi lihtne - vesi, piim ja
pudruhelbed potti ning vähem kui 5 minutiga on toit valmis. Millega aga
serveerida ning mida veel põnevat Helen Helde pudruhelvestega teha? Jagan kahte
mõnusat retsepti, milles on kasutatud selle sarja magusaid
perekonnaliikmeid.
Esimeseks retseptiks on toorpuder. Sellised pudrud on
viimase aastatega üha populaaremaks saanud ning tõenäoliselt nende populaarsus
kasvab veelgi. Toorpuder on selline toit, mille valmistamisele ei kulu enne
söömist just üleliia palju aega. Kata lihtsalt eelmisel õhtul likku pandud
pudruhelbed meelepärase lisandiga ning asu aga sööma. Seesugune puder on minule
isiklikult nagu magustoit!. Tekstuurilt mõnusalt kreemjas ning maitserikas!
Teise pudru puhul on tegemist aga mõnusalt hellitava söögiga ning seetõttu on üsna sobiv kutsuda seda mustasõstramuffinipudruks. Nagu ühele marjamuffinile sobiv, siis on ka selles toidus esindatud parajas koguses kardemoni, moosi, jäätist ning loomulikult söödavat tainapuru.
Maapähklivõiviirudega toorpuder
Teise pudru puhul on tegemist aga mõnusalt hellitava söögiga ning seetõttu on üsna sobiv kutsuda seda mustasõstramuffinipudruks. Nagu ühele marjamuffinile sobiv, siis on ka selles toidus esindatud parajas koguses kardemoni, moosi, jäätist ning loomulikult söödavat tainapuru.
Mitmele: pigem ühele
Valmistamisaeg: 5 min + paisumisaeg
Valmistamisaeg: 5 min + paisumisaeg
2 dl Helen Helde pudruhelbeid jõhvika, kookose ja õunaga
2 dl vedelat kookospiima*
2 tl (kuhjaga) maapähklivõid
1-2 tl mett (soovi korral)
(külmutatud) jõhvikaid või pohli
kookoshelbeid
2 dl vedelat kookospiima*
2 tl (kuhjaga) maapähklivõid
1-2 tl mett (soovi korral)
(külmutatud) jõhvikaid või pohli
kookoshelbeid
Sega omavahel pudruhelbed ja kookospiim ning pane need
ööpäevaks külmkappi paisuma/maitsestuma. Vahetult enne söömist sega lohakalt
segusse maapähklivõi. Lohakalt seepärast, et maapähklivõi jääks mõnusate
viirudena pudrusse. Soovi korral võid lisada ka pisut mett, kui soovid
magusamat lõpptulemust. Mina mett ei lisanud. Serveeri putru koos marjade ja
kookoshelvestega.
*Kasutasin Alpro ilma suhkruta kookospiimajooki. Kui kasutad
paksemat kookospiima, siis lahjenda seda veega. Vastasel juhul on lõpptulemus
liialt tugeva maitsega ka tekstuurilt üleliia paks.
Mustasõstramuffinipuder küpsisetainapuruga
Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 10- 15 min
Valmistamisaeg: 10- 15 min
2 dl Helen Helde pudruhelbeid õuna ja mustasõstraga
4 dl vett
2 sl sulatatud juustu
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 banaan
ca 1-2 sl mett
4 dl vett
2 sl sulatatud juustu
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 banaan
ca 1-2 sl mett
Küpsisetainas**:
25g Helen Helde pudruhelbeid õuna ja mustasõstraga
20 g toasooja võid
0,75 tl kaneeli
1-2 tl mett
25g Helen Helde pudruhelbeid õuna ja mustasõstraga
20 g toasooja võid
0,75 tl kaneeli
1-2 tl mett
Katteks:
banaaniviile
2 tl mustasõstramoosi
1-2 sl pähkleid
2 jäätisepalli
kardemoni
banaaniviile
2 tl mustasõstramoosi
1-2 sl pähkleid
2 jäätisepalli
kardemoni
Küpsisetainas: Jahvata pudruhelbed pisut peenemaks. Lisa või
ja kaneel ning sega ühtlaseks massiks. Magusama maitse jaoks lisa soovitud
kogus mett.
Puder: lase vesi keema, lisa pudruhelbed ning kuumuta segades paar
minutit. Seejärel lisa segades juurde sulatatud juust ja kardemon ning lase
kaane all minutijagu maitsestuda. Purusta kahvliga banaan ning lisa pudrule.
Magusama pudru jaoks, lisa soovi korral mett. Pane puder kaussidesse. Raputa
peale küpsisetainatükke ning seejärel lisa peale banaaniviilud, moos ja
pähklipuru. Kõige krooniks lisa pudrukaussi jäätisepall ning raputa see üle
veidikese kardemoniga.
**Seda segu jääb üle, kuid säilita seda külmkapis järgmiste
kordade jaoks:)
Vaata ka: www.helen.ee
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar