20. september 2018

Selle aasta maitsev uustulnuk - kohupiima-õunakook

Sel aastal küpsetatud õunakookidest väärib tähelepanu kindlasti seesama õunakook. Selles õunakoogis ei olegi tegelikult miskit uut - koogipurune kate, mahlane ja õhuke põhi ning meeldivalt paks kohupiimatäidis, millel seltsiks mõned koduaiaõunad. See kõik kokku teeb aga ühe äärmiselt maitsva ning nostalgilise õuna-kohupiimakoogi. Nostalgilisus teebki selle koogi eriliselt maitsvaks - kõik maitsed on lihtsad ning koogis toonitavad oma maitsvat kohalolekut samaaegselt nii kohupiim kui ka värsked õunahakatised;)


Põhi:
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut
75 g võid
75 g hapukoort
1 muna


Kohupiimatäidis:
400 g kohupiima
200 g hapukoort
250 g kondenspiima
2 muna
2 (kuhjaga) sl jahu
2 (kuhjaga) sl suhkrut


300-400 g õunu
kaneeli, suhkrut


Kuumuta ahi 200 kraadini. Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Tõsta pool segust kõrvale (see jääb katteks). Ülejäänud tainale lisa hapukoor ja muna ning sega ühtlaseks tainaks. Laota tainas õhukese kihina võiga määritud ahjuvormi (27x18cm). 

Sega täidiseained omavahel. Koori ja tükelda õunad ning laota koogipõhjale, raputa peale pisut kaneeli ja suhkrut. Vala peale kohupiimatäidis ning raputa peale varasemalt kõrvalepandud purusegu. Tõsta kook ahju, pane ahjukuumus koheselt 160 kraadile ning küpseta 50-60 min. Enne söömist lase koogil jahtuda! 



18 kommentaari :

  1. Kook õnnestus hästi ja maitses veel paremini :)

    VastaKustuta
  2. Tere. Kas õnnestuks ka ilma kondetspiimata teha ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Põhimõtteliselt võib magustajana kasutada ka suhkrut. Kondenspiim aga lisab täidisele veel sellist mõnusat kreemisust, mida suhkur ei tee. Aga jah, kondenspiima ei pea kasutama:)

      Kustuta
  3. Mitu korda tehtud, aina paremaks läheb ja kiiremini ära süüakse. Tänud retsepti eest!

    VastaKustuta
  4. Väga hea. Ja maitseb hästi ka järgmisel päeval :)

    VastaKustuta
  5. Kuidas mõõta detsiliitreid ilma et ma neid grammidesse ümber peaks arvutama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui sul on mõni anum, kus detsiliitrid peal, siis on see hea abimees. Tihtipeale on DL märgitud näiteks saumikserite või smuutivalmistamise nõudele:) Kui aga need puuduvad, siis tavaline joogiklaas on enamasti mahutuvusega 2,5 dl - nii saab ka mõõta:)

      Kustuta
  6. Tere.

    Kas mõeldud seda teralist kohupiima või võib ka kohupiimapasta olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin retseptis on kasutatud teralist kohupiima!
      Kui ma kasutan kohupiimapastat, siis on minu retseptides alati komponentide hulgas välja toodud kohupiimapasta:)

      Kustuta
  7. Aitäh vastuse eest! Küsin veel kas tavalise kondenspiima asemel võiks ka näiteks karamelli kondenspiima kastutada? Sooviks veidi karamellist maitset lisada :)

    VastaKustuta
  8. Tõeliselt maitsev ja lihtne/kiire teha (kui õunade puhastamist mitte sisse arvata) :)
    Edaspidi mu "go to" õunakook, kui vaja midagi kiirelt ja lihtsat teha :))

    VastaKustuta
  9. Tere! Kui ma soovin kasutada 26cm läbimõõduga vormi, kas sobivad samad kogused?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Selle suurusega vormi kasutades jääb kook õigepisut madalam, aga saab ikka:)

      Kustuta
  10. Aitäh, Ragne retsepti eest! Purukook on meie pere lemmik, aga tegin seekord Sinu retsepti järgi ja nüüd on jama käes.... Ei suuda lõpetada söömist: mahlane, hõrk.... Tegin gluteenivabana, asendasin nisujahu maisijahu ja toortatra mannaga ja nii maitsev! Aitäh veelkord!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda on nii tore kuulda! Mulle ka see koogike väga meeldib:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails