22. oktoober 2018

Porgandikook (gluteeni- laktoosivaba ja paleo)

Kui mõni, kuuldes porgandist koogi sees, kipub nina krimpsutama, siis mina pooldan sedasorti küpsetisi kahe käega. Igasugu köögiviljad on igati teretulnud minu valmistatud küpsetistes, sest lisaks magususele jagavad need kuhjaga mahlasust ning pisut tervislikumaks muudavad küpsetise ka. See retsept vist enam tervislikumaks minna ei saa, sest selles puudub nisujahu ning muud gluteeni sisaldavad jahud. Nende asemel on jahvatatud kookoshelbed ja päevalilleseemned ning suhkru asemel annavad magusust banaan ja kuivatatud datlid. Tervislik kook tekitab nii mõneski esmapilgul pisut kõhklusi, kuid võin julgelt öelda, et selle porgandikoogi järele on ka lapsed teist viilu nõudnud. See küpsetis kuulub minu retseptivaramusse juba üsna pikka aega ning kui päris aus olla, siis jagasin seda retsepti ka oma kokaraamatus "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid". Sealt leidsid selle retsepti mitmed, kes ka kiidusõnu jagasid. Tõsi, raamatus kannab see kook keeksi nime, kuid olgem ausad - see nime jaoks on see küpsetis liialt mahlane. Vaatamata sellele võid selle meisterdada endale meelepärasesse vormi!



250 g porgandeid
4 dl kookoshelbeid
1 banaan
75 g päevalilleseemneid
50 g kuivatatud datleid*
3 muna
50 g sulatatud võid (tavalist või selitatud võid)
1 tl kaneeli
75 g rosinaid


Koori ja riivi porgandid (jämedama riivipoolega). Jahvata kookoshelbed peeneks. Mikserda omavahel banaan, päevalilleseemned ja datlid, lisa saadud püree porganditele. Pane juurde ka kõik ülejäänud ained ja sega ühtlaseks tainaks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud (keeksi)vormi ja küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit.

*Soovitav on datleid enne püreestamist ca 10 minutit soojas vees hoida, et need pehmeneksid.

2 kommentaari: