Sel kolmapäeval (23.01.19) ilmunud Naistelehe köögirubriigis harutan lahti želatiini keerulisena tunduva maailma. Jagan samm-sammulisi õpetusi, kuidas kasutada želatiinipulbrit ja ka -lehti. Seega, keda huvitab, siis soovitan piiluda Naistelehte! Artikli juures jagan ka üht koogiretsepti, mille nüüd ka sellest koogipostitusest leiate. See koogike valmib hästi lihtsalt ning sobib ideaalselt just neile, kel želatiiniga sinasõprus puudub või ei ole siis sellega kunagi koostööd teinud. Kui
retseptis sõnakuulelikult näpuga järge vead, siis lõpptulemusena valmib õhuline
jogurtikook, millest õhkub meeldivat kaneelimekki.
Valmistamisaeg: 30 min + üleöö tahenemiseks
Mitmele: 10 le
Muu info: Ei vaja küpsetamist!
Mitmele: 10 le
Muu info: Ei vaja küpsetamist!
Põhi:
175 g digestive küpsiseid
0,25 tl kaneeli
50 g võid, sulatatuna
175 g digestive küpsiseid
0,25 tl kaneeli
50 g võid, sulatatuna
Täidis:
4 tk (8g) želatiinilehte või siis 1 sl želatiinipulbrit
200 g vanilliga kohupiimapastat
500 g ahjuõunajogurtit
1 tl vanillisuhkrut
0,75 tl kaneeli
200 ml vahukoort
50 g demerera suhkrut
200 g vanilliga kohupiimapastat
500 g ahjuõunajogurtit
1 tl vanillisuhkrut
0,75 tl kaneeli
200 ml vahukoort
50 g demerera suhkrut
Kate:
100 g õunapüreed
100 g õunapüreed
Purusta küpsised ning sega koos kaneeli ja võiga ühtlaseks
massiks. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20
cm) põhjale.
Pane želatiinilehed külma vette paisuma 5-10 minutiks. Samal
ajal sega kokku kohupiimapasta, jogurt, vanillisuhkur ja kaneel. Pool
vahukoorest vahusta vahuks. Ülejäänud kuumuta koos demerera suhkruga keskmisel
kuumusel kuni suhkru sulamiseni. Seejärel pigista želatiinilehtedest käte abil
üleliigne vedelik välja ning lisa kuumale kooresegule. Sega, kuni želatiin on
sulanud. Lase jahtuda toatemperatuurini ning vala segu siis jogurtisegule.
Kõige viimasena lisa segades vahukoor. Vala täidis koogivormi ning lase külmas
taheneda üleöö. Vahetult enne seda kata kook õunapüreega ning kaunista
meelepäraselt.
Kui soovid kooki
valmistada suuremas vormis, siis toimi nii:
22 cm korruta komponendid 1,2ga
24 cm korruta komponendid 1,4ga
26 cm korruta komponendid 1,7ga
24 cm korruta komponendid 1,4ga
26 cm korruta komponendid 1,7ga
Vaatan ja vaatan, aga ei saa aru, millega see kook kaunistatud on (peale õunapüree) :) Nii ilus näeb välja ja tundub maitsev!
VastaKustutaKaunistasin selle pähkli Kozinakiga, mida poes müüakse. Hakkisin selle noaga väiksemateks tükkideks. Lisaks on seal kaunistuseks pisut riivitud šokolaadi ja külmkuivatatud maasikate puru!
KustutaAga kui mul on želatiinipulber, kuhu ja kuidas ma selle segan?
VastaKustutaSellisel juhul tuleb 1 sl pulbrit 4 sl külma veega paisutada ning seejärel paisunud želatiin madalal kuumusel sulatada. Seejärel lisada kuumale kooresegule ning toimida nii, nagu retseptid öeldud:)
KustutaTere
VastaKustutaSoovin teha emale sünnipäevaks tordi/koogi (pistaatsiamaistselise). Leidsin selle retsepti ja tekkis selline küsimus, et kas ahjuõuna jogurti võiks asendada ka pistaatsia(joogijogurtiga)omaga?
Tere,
KustutaSee kook on imehea valik! Loomulikult võib ahjuõunajogurti asemel ka muud jogurtit kasutada, aga see peaks olema samasuguse paksu tekstuuriga nagu jogurt ikka. Kui kasutada joogijogurtit, siis see on pisut liiga vedel ning seetõttu ei pruugi kook korralikult taheneda. Ahjuõunajogurti võib aga kindlasti asendada mõne samalaadse paksu tekstuuriga jogurtiga!
Tervitan
Ragne
Tere,
VastaKustutakui ma soovin teha maasikajogurtiga ning lisada ka juurde maasikaid, kas ma peaksin siis zelatiinilehtede kogust suurendama?
Tere:)
KustutaKui jogurtikogus jääb samaks, siis želatiinilehtede kogust suurendama ei pea.