Kui ma seda postitust praegu kirjutan, siis olen äsja tagasi
jõudnud Pärnumaal Vändra metsas peituvast armsast Piesta Kuusikaru talust. Mul
on kaasas ohtralt emotsioone, päikeselisi elamusi ning kopsud täis värsket
maaõhku. Ma ei jõua siiamaani ära imestada, kui ettevõtlikke ja ägedaid inimesi
Eestimaal leidub. Toon esmalt näitena sellesama talu perenaise ja -mehe, kes
läksid elama tallu keset metsavaikust, kuid samas suure sooviga tegutseda ning
miskit oma kätega luua. Ja kui seesugune tahe on suur, tekitades silmades sära
ning tuues naeru suule, siis on ka lõpptulemus tähelepanuväärne! Piesta
Kuusikaru talu sai uue hingamise aastal 2014, mil tallu elama asuti ning nüüd,
5 aastat hiljem, on Piesta tõeliselt tuntud ja hinnatud kaubamärk. Piesta nime
all on kõige rohkem tuntud õunamahl, kuid tähelepanu on pälvinud ka õunaäädikas
ning sel aastal auhinnatud tunnustuse pälvinud õunastroop (minu lemmik!). Miks
ma seda kõike aga räägin?
Kas olete kuulnud agroturismist? Tegemist on eelmisel
aastal Eestimaa Talupidajate Keskliidu poolt algatatud uue turismisuunaga. See
on põllumajandustootmise ja turismi kombinatsioon, mis pakub võimalust
külastada talusid või teisi põllumajanduslikke ettevõtteid, kogeda maaelu ja
maal elamise viise ning lüüa kaasa igapäevases talutöös. Sellist turismiteenust
ei saa viljeleda kõik turismitalud, vaid ainult need ettevõtted, kelle
põhitegevusalaks on erinevate põllumajandus- või kalandustoodete valmistamine.
Külastajatele pakutavaks turismiteenuseks võib olla nii majutus kui ka
toitlustus, aga ka muud aktiivsed tegevused ning seesugune turism on tegelikult
väikese ja keskmise sissetulekuga ettevõtetele väike lisateenimisvõimalus.
Selle turismiharuga on liitunud juba üsna mitmed ja märkimisväärsed ettevõtted
ning paljud nendest taludest on ka Ehtne Talutoit märgikandjad.
Ühesõnaga on Agroturism justkui kogu aasta toimuv Avatud Talude Päev!
Agroturism ei ole kindlasti vaid suvise hooaja meelelahutus ning hõlmab kõike
nelja hooaega! Seega kui tunned, et soovid perega nädalavahetusel või mis tahes
päeval midagi põnevat ette võtta, siis tasub kindlasti agroturismi kodulehele
minna ning endale meelepärane ettevõte välja valida: agroturism.ee
Nagu alguses mainisin, siis meie külastasime Piesta Kuusikaru Talu Pärnumaal, kus saad tutvuda nii maaeluga, tootmisega ning mekkida lõpptulemusena valminud tooteid. See talu asub tõesti keset metsa ning ainuüksi lihtsalt seal olemine annab tõeliselt vägeva energialaengu! Seega võiks seesugune külastus linnainimesele igati kohustuslik meelelahutus olla. Ja minge kogu perega, sest kogu ringkäigu teebki põnevaks see, et igas vanuses külastajale leidub miskit – saad tutvuda talu seiklusrikka ajalooga, osaleda degusteerimisel ning ka ise miskit põnevat talu perenaise juhendamisel õppida. Talus on oma õunaaed, kus on sirgumas enam kui 1500 õunapuud, mille hulgas aga vaid 5 erinevat õunasorti. Tõsi, enamus õuntest ostetakse toodete valmistamise tarbeks sisse, sest pisikesed õunapuud on alles sirgumas ning jõudu kogumas. Aga õunu on sel talupidamisel vaja, sest ainuüksi ühes päevas valmib vähemalt 500 l õunamahla. Lisaks õunamahlale tehakse selles talus veel ka vürtsikat õunajooki, -äädikat, -siirupit, -stroopi ning -marmelaadi, mis kõik Piesta Kuusikaru kaubamärgi all poodides müügil.
Kui Sa peale ringkäiku talus tunned, et kuidagi ei taha
linna suunduda, siis on võimalik ka kohapeal eraldi majas ööbida, mis muideks
on saanud booking.com lehel märkimisväärselt kõrge hinnangu.
Aitäh, kui jõudsid lugeda siiamaani ning tore, kui piilud ka järgnevat retsepti. Siinkohal oli minu inspiratsiooniks Piesta Kuusikaru võrratu õunastroop, mis pälvis sel aastal ka parima talutoidu konkursil tiitliga Parim lisand 2019, seega igati väärikas võit, et seda proovida ning imelisi maitsekooslusi tekitada. Stroop sattus selle pererahva juurde ideena Hollandist, kus seesugust paksu tekstuuriga siirupit pakutakse vahvlite ja pannkookidega. Stroobil on mitmeid maitsvaid külgi, misrõttu sobitub see hästi nii magusate kui ka soolaste lisanditega, nii pannkookidega kui ka juustu, pasteedi ja lihaga. Ja nagu talu perenaine ise ütles – ka verivorstiga on hea!
Kõhklesin, kas võtta retseptikatsetusteks seesama stroop või hoopis talu uustulnukas õunamarmelaad. Lõpuks haaras käsi automaatselt aga stroobipurgi, millega on mul juba pikemat aastat maitsvad sõprussuhted – kui esimest korda proovisin, siis maitsemeeled lõid koheselt nurru!
Ja kellele soovitanud olen, siis ka nemad on kiitnud! Siiski usun, et valgehallitusjuust sobitub hästi ka õunamarmelaad, mille puhul on tegemist ühe eriti erilise tootega, sest maitsemeeled rändavad seda proovides koheselt lapsepõlve. Kes mäletab tuubimarmelaadi Kosmost? Vot just seda maiust seesama marmelaad mulle meenutab!
Aitäh, kui jõudsid lugeda siiamaani ning tore, kui piilud ka järgnevat retsepti. Siinkohal oli minu inspiratsiooniks Piesta Kuusikaru võrratu õunastroop, mis pälvis sel aastal ka parima talutoidu konkursil tiitliga Parim lisand 2019, seega igati väärikas võit, et seda proovida ning imelisi maitsekooslusi tekitada. Stroop sattus selle pererahva juurde ideena Hollandist, kus seesugust paksu tekstuuriga siirupit pakutakse vahvlite ja pannkookidega. Stroobil on mitmeid maitsvaid külgi, misrõttu sobitub see hästi nii magusate kui ka soolaste lisanditega, nii pannkookidega kui ka juustu, pasteedi ja lihaga. Ja nagu talu perenaine ise ütles – ka verivorstiga on hea!
Kõhklesin, kas võtta retseptikatsetusteks seesama stroop või hoopis talu uustulnukas õunamarmelaad. Lõpuks haaras käsi automaatselt aga stroobipurgi, millega on mul juba pikemat aastat maitsvad sõprussuhted – kui esimest korda proovisin, siis maitsemeeled lõid koheselt nurru!
Ja kellele soovitanud olen, siis ka nemad on kiitnud! Siiski usun, et valgehallitusjuust sobitub hästi ka õunamarmelaad, mille puhul on tegemist ühe eriti erilise tootega, sest maitsemeeled rändavad seda proovides koheselt lapsepõlve. Kes mäletab tuubimarmelaadi Kosmost? Vot just seda maiust seesama marmelaad mulle meenutab!
Mis ma siis tegin? Küpsetasin ahjus valgehallitusjuustu, millele kuhjasin peale ohtralt head ja paremat. Seesugune retsept ei ole midagi uut, aga väga hea meeletuletus siis, kui soovid peolauale või lihtsalt näksimiseks meisterdada midagi head. Magusa mekiga õunastroop sobitub kogu värgiga veel eriliselt hästi. Seega soovitan proovida! Mina püüan kasutada üldjuhul puidust karbis valgehallitusjuustu, sest nii püsib küpsemisel juust ilusti koos. Üha vähem on aga poes puidust karbikeses juustu märgata, seega selle puudumisel soovitan juustu küpsetamisel pista sobivasse ahjuvormi või valmistada see küpsetuspaberil, millel juustu ka serveerid!
Retsept
Ahjus küpsetatud juustuketas
1 ketas Camembert valgehallitusjuustu
1-2 sl Kreeka pähkleid, hakituna
1 sl oliiviõli
2 sl Piesta Kuusikaru õunastroopi
musta pipart
mõned tüümianilehed
1-2 sl Kreeka pähkleid, hakituna
1 sl oliiviõli
2 sl Piesta Kuusikaru õunastroopi
musta pipart
mõned tüümianilehed
Lõpetuseks...
Maal on mõnus! Seda näitab ka asjaolu, et pisike reisisell
Mia ei soovinud kuidagi talust lahkuda ning nõudis koduteel valjuhäälselt
tagasiminekut!
Aitäh armas pererahvas Piesta Kuusikaru talust ja kniks
Eesti Agroturismile!
Täpsem info:
www.kuusikaru.eu
FB: /Agroturism
FB: / PiestaKuusikaru talu
Instagram: @eesti.agroturism
Instagram: @piestakuusikaru
FB: /Agroturism
FB: / PiestaKuusikaru talu
Instagram: @eesti.agroturism
Instagram: @piestakuusikaru