Detsembrikuu alguses jagasin ma Naistelehe köögirubriigis põhjalikult babka valmistamisõpetust. Ajakirja köögikülgedel on nüüdsest uus rubriik "Puust ja punaseks", milles iganädalaselt jagan põhjalikku samm-sammult retsepti koos piltidega. Seega tasub kindlasti piiluda, sest põnevaid toite, mida jagada on omajagu! Selle küpsetise puhul on tegemist äärmiselt mahlase ning rikkaliku täidisega šokolaadisaiaga, milles täidis asetseb viirudena küpsetise sees. Väga sobilik on seda küpsetada muidugi pühade ajal ning miks mitte rõõmustada sellega kõiki ka jõululaual. Mina olen igaljuhul selle babka maitsest niivõrd võlutud, et olen seda küpsetist meisterdanud juba päris mitu korda. Kui Teilgi tekkis huvi, siis retsept ja pildiseeria valmistamiskäikudest alljärgnevalt!
Valmistamisaeg: Ettevalmistuseks 15 min + kerkimis-ja küpsemisaeg
Mitmele: 1 babka, sellest jagub umbes 10le
Infoks: Kõige mugavam ja kiirem on tainast kergitada ahjus, 40 kraadises kuumuses!
Tainas:
1 dl (100g) leiget piima
75 g suhkrut
1 dl (100g) leiget piima
75 g suhkrut
6 g kuivpärmi
0,5 tl soola
1 toasoe muna
275-300 g nisujahu
75 g toasooja võid
Šokolaaditäidis:
75 g võid
100 g šokolaadi (50 g tumedat šokolaadi ja 50 g piimašokolaadi
5 sl suhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
1 tl kaneeli
50 g metspähkleid, hakituna
Siirup:
0,5 dl (45g) suhkrut
0,5 dl (50g) vett
0,5 sl mett
0,5 tl soola
1 toasoe muna
275-300 g nisujahu
75 g toasooja võid
Šokolaaditäidis:
75 g võid
100 g šokolaadi (50 g tumedat šokolaadi ja 50 g piimašokolaadi
5 sl suhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
1 tl kaneeli
50 g metspähkleid, hakituna
Siirup:
0,5 dl (45g) suhkrut
0,5 dl (50g) vett
0,5 sl mett
1. Kuumuta
piim pliidil käesoojaks. Sega omavahel suhkur, kuivpärm ja sool. Lisa piim ning
sega suhkru lahustumiseni. Seejärel lisa muna, jahu ja või ning sõtku ühtlaseks
tainaks. Raputa tainale pisut jahu ning jäta see rätiku alla sooja kohta
kerkima 30-60 minutiks
2. Taina
kerkimise ajal valmista täidis: pane või ja šokolaaditükid potti ning sulata vesivannil. Mõne minuti
pärast sega segu ühtlaseks. Lisa segades suhkur, seejärel kakaopulber ja
kaneel. Lase täidisel jahtuda ja pisut pakseneda.
3. Vahepeal
jälgi tainast – õigesti
kerkinud taina kogus on silmnähtavalt suurenenud!
4. Rulli
tainas jahusel pinnal õhukeseks ristkülikuks ning määri peale šokolaaditäidis, jättes ääred katmata! Raputa
peale hakitud pähklid.
5. Rulli
tainas ettevaatlikult pikemast servast rulli.
7. Tõsta
kordamööda üks riba üle teise kuni saad palmiku.
8. Määri
keeksivorm võiga, aseta põhja pikuti küpsetuspaber ning tõsta šokolaadipalmik
vormi. Küpseta
pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 30-40 minutit
9. Küpsemise
ajal valmista siirup: pane suhkur ja vesi potti ning kuumuta segu segunemiseni.
Tõsta tulelt ning sega juurde mesi.
10. Tõsta
küpsenud sai ahjust ning nirista koheselt peale siirup. Lase saial vormis paar
minutit seista ning tõsta siis restile jahtuma. Serveeri! Kõige parem külma
piima või tassikese kohviga!
Juba teist korda teen see nädal! Ülihea!
VastaKustutaRõõm!
KustutaVäga maitsev kukkus välja ja läeb kindlasti kordamisele :)
VastaKustutaSuurepärane:)
Kustuta