29. jaanuar 2020

Eriliselt head vaniljekreemisaiakesed

Pean postitust koheselt alustama suure kiidulauluga, sest selle retsepti lõpptulemusena valmivad tõeliselt maitsvad saiakesed. Tegelikult oli mul selle retsepti mustand juba ammu vihikusse kritseldatud, aga kuidagi ununes see kiirete tööde ja sagimiste ajal lihtsalt kaugusesse. Seda aga  seniajani, kuni leidsin koristades kapist ühe eriti ägeda ahjuvormi. Kui ma väike olin, siis teenis see ahjuvorm alati väga ustavalt, küpsetades erinevaid saiavorme ning valmistades maailma parimaid ahjuõunasid. Seda ahjuvormi vaadates on koheselt näha, et see on truult teeninud meie pere, kuna mõned mõlgid ja kulumisjälgid vormil paistavad teravalt silma. Need ajajäljed aga ongi eriti ägedad ning ka toidupildistamiseks igati sobilikud. Kui mul esmalt see ahjuvorm näppu jäi, siis miskipärast meenus mulle seesama kreemisaiade retsept, mis möödunud aasta sügisel olin vihikusse märkinud. Seesama vorm oligi üheks märgiks, et retsept tuleb nüüd kindlasti ära proovida!

Olen viimasel ajal pärmitainast küpsetisi meisterdanud üsna palju. Tegelikult on nende valmistamine ju nii lihtne ja kuidagi rahustav. Kuigi olin varasemalt presspärmi fänn (tegelikult olen ka praegu), siis olen enda jaoks avastanud ka kuivpärmi. Sellel on pikk säilivusaeg, mistõttu soovi korral on alati see kapist võtta. Presspärm kippus mul lihtsalt liiga tihti külmkapis vanaks minema. Seega on allolev lihtne pärmitainaretsept kuivpärmiga! Täidiseretseptis on mõjutusi Moskva saiakestest, mistõttu on kreem mõnusalt vaniljene ja kreemjas. Ja võin öelda, et see täidis tuleb nii maitsev, et raske on seda enne tainale määrimist maitsmata jätta!


7 g kuivpärmi (kasutasin Nordic Yeast kuivpärmi)
100 g suhkrut
1 tl soola
250 g piima
450 g nisujahu
100 g toasooja võid


Täidis:
100 g võid
300 g kohupiimapastat (naturaalset)
75 g toasooja toorjuustu
100 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
50 g Ekströms vaniljekastmepulbrit


1 lahtiklopitud muna (pealt määrimiseks)

Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis käesoojaks ning lisa segades pärmisegule. Seejärel lisa jahu ja või ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks. Kata anum rätikuga ning kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-50 minutit. Seejärel sõtku tainas läbi ning rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks.

Taina kerkimise ajal valmista täidis: sulata pliidil või, lisa segades kohupiimapasta. Seejärel sega juurde toorjuust ja suhkrud. Kõige viimasena sega juurde vaniljepulber.

Määri täidis lahtirullitud tainale ning rulli see siis pikemast küljest kokku. Lõika nüüd rullist umbes 4-5cm paksused viilud ning laota lõikepool all (ja ülal) küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Jäta pisikesed vahed sisse, kuna tainas kerkib omajagu. Määri tainas pealt munaga ning küpseta pöördõhurežiimil 185 kraadi juures 25-35 minutit. Lase pisut jahtuda ning serveeri!

22. jaanuar 2020

Väga mõnusad kihilised šokolaaditühvlid


Kui oled magusasõber ning Sulle meeldib šokolaad, siis tasub kindlasti seda postitust edasi lugeda. On aeg tutvustada Teile kihilisi trühvleid, mis on minu arvates täpselt parajaks turgutuseks siis, kui soovid pisikest ampsu, et magusaisu leevendada. Mis seal salata, ka kingituseks sobivad need kommid imeliselt. Tegelikult tutvustasin neid trühvleid oma instagrammis juba mõnda aega tagasi ning väikese viivitusena jõudis see kommiretsept lõpuks nüüd ka blogisse. 
Nädalavahetus on ees, seega kes veidike meisterdada soovivad, siis nende trühvlitega on seda lusti küllaga. Miskit keerukust ei ole, lihtsalt kihid on need, mille valmistamisse pühenduma peab! Hoiatan vaid, et kuii see maius on ilusti kihiti vormi laotatud, siis peab enne söömist natuke kannatama, sest kommid nõuavad tahenemist ja maitsestumist! PS! Mina kasutasin nende kommide valmistamiseks reguleeritvate servadega vormi, millel põhi puudub. See on minu arvates ideaalne vorm selliste kommide valmistamiseks! 

Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht (detsember 2019).


Valmistamisaeg: 45 min + tahenemisaeg


1 dl vett
200 g võid
150 g pruuni suhkrut
400 g digestiivküpsiseid
225 g metspähkleid
125 g tumedat šokolaadi

Glasuur:
75 g rõõska koort (35%)
50 g tumedat šokolaadi


1. Pane vesi, või ja suhkur kaussi ning kuumuta pliidil suhkru sulamiseni.

2. Purusta küpsised peeneks seguks ning jahvata pähklid samuti peeneks, peaaegu võiseks massiks. Lisa need siis segades või-suhkrusegule.

3. Sulata šokolaad vesivannil. Jaga tainas kaheks, lisa ühele osale sulatatud šokolaad. Sega.

4. Otsi välja kandiline koogivorm (näiteks 20cmx20cm). Aseta põhjale küpsetuspaber. Laota pool šokolaadisegust koogivormi põhjale ning tõsta see külmkappi tahenema 15 minutiks.

5. Seejärel laota peale hele küpsisetainas ning tõsta uuesti külmkappi 15 minutiks.

6. Kõige viimasena laota peale järelejäänud šokolaadiga tume tainas. Tõsta külmkappi.

7. Seejärel kuumuta glasuuri valmistamiseks koor keemiseni, lisa šokolaaditükid ning lase neil koore sisse sulada. Sega segu ühtlaseks. Vala valminud glasuur vormi.

8. Määri glasuur ühtlaselt laiali lase nüüd maiusel jahedas taheneda 4 tundi kuni üleöö. Tahenenult lõika maius väikesteks tükkideks, soovi korral raputa peale meresoola.

5. jaanuar 2020

Maailma parimad martsipani-kardemonirullid

Pühadest toibununa võin öelda, et tavarütm hakkab nüüd vaikselt tagasi tulema. Seega tervitan Teid kõiki selle puhul imeliste martsipani-kardemonirullidega, mis on oma olemuselt maitserikkad, kardemonised, ohtra täidise ning tummise olemusega. Ühesõnaga - suurepärased ampsud kõikidele maiasmokkadele ning keerusaiafännidele. 

Kui nüüd jagada õpetussõnasid nende saiakeste valmistamiseks, siis soovitan kindlasti martsipanitäidisel pisut seista lasta. Nimelt hakkab tänu seismisele täidises olev martsipan sulama ning nii on lõpptulemusena kreem ühtlasem ja maitserikkam ... kõik on aga täpsemalt kirjas ka õpetuses. See täidise seismine ongi vist kõige ajakulukamaid tegemisi nende saiakeste valmistamisel, sest muus on osas on kõik kiire ja imelihtne. Ka küpsemisaeg on vaid 15 minutit, seega tasub ahju juures valvel olla! Peale ahjust tulekut raputasin keerusaiadele peale veel pisut tuhksuhkrut ja mandlilaaste.


Kogus: 9 saiakest

500 g (külmutatud) pärmi-lehttainast*

Täidis:
75 g martsipani
75 g toasooja võid
1 sidruni riivitud koor
1 tl jahvatatud kardemoni
50 g suhkrut
25 g mandlilaaste


Esmalt valmista täidis: tükelda martsipan ning sega kokku võiga. Lisa segades juurde sidrunikoor ning kardemon. Lase täidisel toasoojas seista vähemalt tunnike, kuna seistes hakkab martsipan sulama ning ühtlustub tänu sellele täidisega. Kui vähemalt tunnike on võisegu seisnud, lisa segades juurde ka suhkur (valminud täidis on kergelt tükiline tänu martsipanile).

Sulanud tainas laota laiali, määri sellele martsipanitäidis. Raputa peale mandlilaastud ning keera tainas lühemast servast rulli. Lõika rullist 9 viilu ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta (pöördõhurežiimil) 190 kraadi juures 15 minutit.

*Kasutasin Eesti Pagari tainast, kuna see on juba sobivaks rullitud ning ühtse pika plaadina!

4. jaanuar 2020

Kõige lihtsam toortatramüsli. Gluteenivaba!

Omatehtud müslile võrdväärset vastast naljalt ei leia! Miks?! Seepärast, et kodus valmistatud müslile saad lisada just neid lisandeid, mida soovid ning nii palju, kui hing parasjagu ihkab. Samuti olen ma alati öelnud, et müsli on nö ülejäägitoit ehk siis seda valmistades on võimalik kasutada ära need jäägid, mis sahtlipõhja toidutegemisest järele on jäänud. Mina leian alatasa kapist naeruväärse koguse kuivatatud puuvilju, pähkleid, šokolaaditükke ja seemneid, mida on täpselt nii väikeses koguses, et kuskil kasutada justkui ei saa. 
Minu armastust ise tehtud müsli vastu näitab kindlasti see, et siia blogisse on taolisi retsepte kogunenud juba omajagu. Seekord jätan kaerahelbed köögiriiulile ning võtan müsli valmistamise tarbeks välja hoopis toortatra, millega jääb lõpptulemus hästi krõmps ning vägagi maitsev! Proovi kindlasti.


300 g toortatart
40-50 g piimašokolaadi või tumedat šokolaadi
2 sl seemneid
2 sl rosinaid
2 sl külmkuivatatud marju
2 sl hakitud pähkleid
2 sl kookoslaaste või -helbeid

Rösti toortatart kuumal kuival pannil mõned minutid (tee seda mitmes jaos panni ülekoormamise vältimiseks). Sulata šokolaaditükid vesivannil ning sega seejärel kokku röstitud toortatraga. Lisa ülejäänud ained, sega läbi ning lase jahtuda!

Vaata ka neid müsliretsepte siit blogist:
Kiirelt valmiv kodune müsli
5 minuti pannimüsli
Paleo pähklimüsli