Pean postitust koheselt alustama suure kiidulauluga, sest selle retsepti lõpptulemusena valmivad tõeliselt maitsvad saiakesed. Tegelikult oli mul selle retsepti mustand juba ammu vihikusse kritseldatud, aga kuidagi ununes see kiirete tööde ja sagimiste ajal lihtsalt kaugusesse. Seda aga seniajani, kuni leidsin koristades kapist ühe eriti ägeda ahjuvormi. Kui ma väike olin, siis teenis see ahjuvorm alati väga ustavalt, küpsetades erinevaid saiavorme ning valmistades maailma parimaid ahjuõunasid. Seda ahjuvormi vaadates on koheselt näha, et see on truult teeninud meie pere, kuna mõned mõlgid ja kulumisjälgid vormil paistavad teravalt silma. Need ajajäljed aga ongi eriti ägedad ning ka toidupildistamiseks igati sobilikud. Kui mul esmalt see ahjuvorm näppu jäi, siis miskipärast meenus mulle seesama kreemisaiade retsept, mis möödunud aasta sügisel olin vihikusse märkinud. Seesama vorm oligi üheks märgiks, et retsept tuleb nüüd kindlasti ära proovida!
Olen viimasel ajal pärmitainast küpsetisi meisterdanud üsna palju. Tegelikult on nende valmistamine ju nii lihtne ja kuidagi rahustav. Kuigi olin varasemalt presspärmi fänn (tegelikult olen ka praegu), siis olen enda jaoks avastanud ka kuivpärmi. Sellel on pikk säilivusaeg, mistõttu soovi korral on alati see kapist võtta. Presspärm kippus mul lihtsalt liiga tihti külmkapis vanaks minema. Seega on allolev lihtne pärmitainaretsept kuivpärmiga! Täidiseretseptis on mõjutusi Moskva saiakestest, mistõttu on kreem mõnusalt vaniljene ja kreemjas. Ja võin öelda, et see täidis tuleb nii maitsev, et raske on seda enne tainale määrimist maitsmata jätta!
7 g kuivpärmi (kasutasin Nordic Yeast kuivpärmi)
100 g suhkrut
1 tl soola
250 g piima
450 g nisujahu
100 g toasooja võid
Täidis:
100 g võid
300 g kohupiimapastat (naturaalset)
75 g toasooja toorjuustu
100 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
50 g Ekströms vaniljekastmepulbrit
1 lahtiklopitud muna (pealt määrimiseks)
Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis käesoojaks ning lisa segades pärmisegule. Seejärel lisa jahu ja või ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks. Kata anum rätikuga ning kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-50 minutit. Seejärel sõtku tainas läbi ning rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks.
Taina kerkimise ajal valmista täidis: sulata pliidil või, lisa segades kohupiimapasta. Seejärel sega juurde toorjuust ja suhkrud. Kõige viimasena sega juurde vaniljepulber.
Määri täidis lahtirullitud tainale ning rulli see siis pikemast küljest kokku. Lõika nüüd rullist umbes 4-5cm paksused viilud ning laota lõikepool all (ja ülal) küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Jäta pisikesed vahed sisse, kuna tainas kerkib omajagu. Määri tainas pealt munaga ning küpseta pöördõhurežiimil 185 kraadi juures 25-35 minutit. Lase pisut jahtuda ning serveeri!